0

Четири проблемни сфери в работата на правителството очерта премиерът Сергей Станишев при отчета за втората година от мандата на кабинета вчера, съобщава от първа страница "Сега".

Министър-председателят разкритикува остро здравеопазването и образованието и не спомена нито с добро, нито с лошо МВР и правосъдната система, пише още всекидневникът.

Според отчета безспорни успехи са финансовата стабилност, спадът на безработицата, икономическият ръст.

"Кабинетът обещава 250 лв. минимална заплата през 2009 г.", продължава темата "Сега".

Правителството се гордеело както със свалянето на данък печалба на 10%, така и с падането на безработицата под 8%, а също с порасналите до 15,7 млрд. лева спестявания на българските граждани в банки и с огромния бюджетен излишък.

"Докато отчиташе слабостите на половината си мандат Станишев обеща по-добро бъдеще", обобщава "24 часа" отчета на първите две години на кабинета.

За две години правителството почти напълно е изпълнило програмата си за икономическото развитие на държавата, безработицата е на обещаните нива под 10%, отбелязваме рекордни чужди инвестиции, влязохме в ЕС, отчита премиерът, цитиран от "24 часа".

В началото на мандата ни имахме нисък рейтинг и никой не вярваше, че това правителство ще проработи, ето че ги опровергахме, посочил Сергей Станишев.

Той обаче подчертал, че има още какво да се желае за развитието на страната.

За съжаление тръгнахме да градим от една много ниска база, отбелязал Станишев.

"Труд" акцентира върху апела на премиера към бизнеса за съдействие при овладяване на ценовия ръст.

"Стабилност и растеж, но и висока инфлация", обобщава вестникът отчета. Ръстът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на т.г. е 6,2% при 6,3% за 2005 г. и 6,1% за 2006 г.

Инфлацията за първите седем месеца на т.г. е 4,3%, като само за юли е 2,2%. Тя се дължи основно на поскъпването на храните с 3,9% и на тока за бита със 7,8%. Правителството я обяснява и с доближаването на цените към тези в ЕС.

Дефицитът по текущата сметка се задълбочава, като се очаква през т.г. да достигне 17,2% от БВП.

Основните причини са скъпият петрол, сушата, силният ръст на вноса на потребителски стоки и увеличеният с 25,1% внос на инвестиционни стоки.

Преките чуждестранни инвестиции от януари до юни са 2,113 млрд. евро при 2,016 млрд. евро за същия период на 2006 г. Бюджетният излишък е вече над 2 млрд. лева.

България е на 47 място по конкурентноспособност сред 61 държави - изпреварваме Румъния, Полша, Русия и Турция.

Безработицата в край на юли т.г. достигна най-ниското си равнище за последните 16 г. - 7.25%.

Средната работна заплата е повишена през мандата с 21,2% и до края на т.г. ще стане 421 лв.

Около 17 000 души ще получават по 700 лв. максимална пенсия от 2009 г., съобщава още вестникът.

"Мегапенсията" ще е факт, ако парламентът одобри предложението на кабинета за максимален осигурителен доход 2000 лв. от 2008 г.

"Станишев отказва ремонт на царя", извежда в заглавие "Стандарт". Няма да правя персонални или структурни промени по нечии лични желания, цитира вестникът думите на премиера.

Имаше нужда от реформи в правителството преди два месеца и те бяха направени, заявил премиерът.

Така според вестника той попарил мераците на царя да смени петимата си жълти министри в кабинета по Коледа.

"Бриго Аспарухов е изборът на БСП в София", информира от първа страница "Дума".

Аспарухов е бил избран за кандидат-кмет на левицата в столицата с 26 гласа срещу другия номиниран Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър.

До 30 август от общо 299 общини и райони организациите на БСП са издигнали или подкрепили кандидати за кметове в 226.

"Бригадир срещу генерал в София", пише "Стандарт". Той цитира думите на Аспарухов, че очаква джентълменски двубой с Бойко Борисов.

"Кметската лига" е основната тема на "Капитал". Два месеца преди местните избори голямата картина на резултатите от тях е приблизително ясна, гласуването за общински съветници най-вероятно ще потвърди още един път влизането на новия сериозен играч в голямата политика - ГЕРБ, пише вестникът.

Далеч не толкова ясен обаче е изходът от битката за кметските места, посочва "Капитал".

Социологът Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" пише в материал за вестника, че ГЕРБ влиза в политиката по ред, различен от всички останали преди нея.

Другите започваха с успешен парламентарен вот и след няколко години управление овладяваха и местната власт.

ГЕРБ върви към националната политика по обратния път - преди да е представена в българския ,тя има депутати в Европейския парламент, а след изборите на 28 октомври ще получи не просто своите кметове и общински съветници, но вероятно най-стабилните позиции в местната власт, посочва тя.

Управляващата БСП ще води важна битка с висок залог, прогнозира Бъчварова.

Тя посочва три опасности пред левицата - първо, че досегашните й многомандатни кметове са или със слаба обществена подкрепа, или са избрали независимата формула, второ - вътрешните противоречия на левицата, и трето - че участието в управлението вече носи негативи.

За десните партии социологът коментира, че партийното дясно е електорално слабо и се нуждае от лидер и авторитет.

Партиите, които ще се борят за победа в тези избори, са ДПС, Атака и ГЕРБ, прогнозира социологът.

Ако има партия, която най-малко може да се съмнява в запазването на позициите си, това е ДПС, категорична е Бъчварова.

Според нея Атака ще обедини негативния вот. Ако ГЕРБ успее да заеме най-стабилните позиции в местната власт, това би засилило легитимността й на значим политически фактор и първа сила в страната.

"Заради изборни интриги откъм три града Бойко Борисов попита: Яде ли кметът малки деца", пише от първа страница "24 часа".

Можете да чуете, че ям дечица, след като човекът ми в Бургас ги трови с мляко, а този в Пловдив ги изнасилва - така Борисов защитил кандидатите си за кметове, около които избухнаха предизборни скандали.

Юруков подуши риска от изяждане на СДС, коментира пред "Труд" Мария Капон, независим депутат по повод завършилите неуспешно преговори за кандидат-кмет на София между СДС и ГЕРБ.

Г-н Юруков явно схвана навреме разликата между обединение и изяждане на десницата, посочва тя.

Спомняте си репликата на Бойко Борисов, който искаше силен СДС - как иска силен СДС, като не подкрепя най-силните хора по места, пита тя.

Капон прогнозира, че на тези местни избори избирателната активност ще е по-голяма, отколкото на европейския вот.

Новите партии вече не си дават труда дори и да имитират политически избор - всичко е консенсус, всичко е здрав разум, практицизъм, коментира "Сега" в материал "Котловинна политика" в приложението "Наблюдател".

В "Кремиковци" ще останат само 5000 души, казва пред "Труд" Александър Томов, изпълнителен директор на "Кремиковци".

Решаващо е акцентът да се постави върху основната дейност, а всичко останало да бъде изведено извън комбината, обяснява той.

Идеята е да се акумулират средства, за да се гарантира още през т.г. осъществяването на проекти за над 130 млн. долара, а през следващата година - за още 160-165 млн. долара, посочва изпълнителният директор.

Става дума за много голямо преструктуриране - предприятието трябва да остане с 5000 работници, които да произвеждат в близко бъдеще около 2 млн. т метал, допълва Томов.

Тежим си на мястото в Европейския парламент, заявява в интервю за "Дума" Кристиан Вигенин, представител на България в Европарламента.

Тежестта на българските социалисти в Европейския парламент не намаля - запазихме зам.-председателското място в парламентарната група на европейските социалисти, а към предложенията ни в ЕП се подхожда изключително сериозно, посочва Вигенин.

Авторитетът ни в ЕП е граден с години и съм сигурен, че ще налагаме все по-успешно интересите на България в ЕС, коментира той.

През следващите три години пчеларите ще получат значителни финансови инжекции по програмата за подобряване производството и търговията с пчелни продукти, одобрена от Еврокомисията, информира "Труд".

Програмата е за 7 430 000 евро, от които 3 715 000 са евросубсидии. Останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

"Шпионски скандал с кодово име "София" разтресе Македония", е челното заглавие на"Новинар".

Вестникът цитира публикация в македонския вестник "Дневник", според която архивът на македонското контраразузнаване е откраднат и в момента се намира в София.

Спонсорите ми отказват с усмивка, казва пред "Труд" директорът на театър "Сълза и смях" Венцеслав Кисьов.

Законът за т.нар. спонсори в културата явно нещо не е в ред, лично аз с тези девет премиери , които изкарах миналия сезон, обиколих много спонсори, а едва 10% от тях внесоха пари, разказва той.

Мило ми отказват, с усмивка, допълва Кисьов.

Новите парвенюта умирисаха родината, коментира пред "Стандарт" поетът и драматург Елин Рахнев.

Живеем първосигнално, безсмислено и ужасно неглижирано, като хора, за които една от най-големите ценности е коженият салон в колата, казва той.

"Съседските войни са новото градско бедствие", анализира "24 часа". Половината граждани биха сменили дома си заради кофти комшии, пише вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 49 минути

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 1 час

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 3 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 3 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 4 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 5 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 5 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 6 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 6 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 7 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 7 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 8 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"