0

О стават два месеца до края на годината и идва времето, в което националните парламенти на България и Румъния ще започнат разглеждането на бюджетите за 2007 г. Двете най-нови членки на Европейския съюз влизат в 2007 г. с напълно различна данъчна, икономическа, монетарна и бюджетна политика, което се вижда и от проектобюджетите, одобрени от правителствата и внесени за обсъждане в парламентите.

Тъй като и България, и Румъния стават членки на ЕС от началото на 2007 г. и с влизането си заемат местата на най-бедните страни в съюза, сравнение между тях е особено релевантно - то би могло да покаже както добри практики, така и поуки от извършени грешки.

Участие на парламента

В началото би трябвало да отбележим, че и в двете страни проектът за държавен бюджет за 2007 г. току-що е приет от правителствата и внесен в парламентите и съответно има възможности за промени в него. От друга страна обаче, практиката показва, че най-вероятно няма да настъпят съществени изменения в предложените от правителствата проекти.

Причините за това са много, но най-важните са:

- сравнително малкото време, което остава за обсъждане (например, правителството в България работи по бюджета от февруари до октомври, а парламентът има само ноември и частта от декември преди празниците)

- липсата на специализиран екип от бюджетни експерти, които да подпомагат парламентите - на практика, дори депутатите да имат желание да направят промени в някои не съвсем реалистични допускания и прогнози на Министерството на финансите, те не могат, тъй като парламентът няма този капацитет

- недостатъчно развита практика в парламентарните комисии за изслушвания - на външни мнения, които да предоставят друга перспектива към проблеми

Бюджетна прозрачност

Ако сравним България и Румъния по показателя бюджетна прозрачност - т.е. информацията за бюджета, която се споделя с обществото и е лесно достъпна за всеки, който се интересува - виждаме, че Румъния води убедително.

Докато България с 47% бюджетна прозрачност попада в групата страни, които предоставят "някаква информация" за бюджета, Румъния с 66% прозрачност е сред страните, които публикуват "значителна информация" за държавния бюджет.

По отношение на информацията за проектобюджета, която се публикува, Румъния има още по-голямо предимство - съседката ни публикува 75% от информацията, а България - едва 45%.

Всичко това показва едно значително превъзходство на румънската политика по отношение на бюджетната прозрачност и отчетност - нещо, което дава предимство на съседната ни страна и при ефективността на харчене на средствата, намалението на корупцията и икономическото развитие.

По тази причина България не бива да се бави с публикуването на повече и по-пълна информация за бюджета.

Плосък данък върху доходите

Докато в България плоският данък все още не е приет, Румъния направи тази стъпка още преди 2 години, въвеждайки единна ставка от 16% за данъка върху печалбата и данъка върху доходите и не смята да се отказва от тази политика.

Данъкът върху доходите в България през 2007 г. ще се запази на нивата от 20-24% - което е значително по-високо от Румъния. Така освен с плосък данък Румъния ни изпреварва и от гледна точка на нивото на данъчно облагане на доходите, което там е по-конкурентно.

Данък печалба

През 2007 г. България ще въведе данък печалба от 10% - най-ниската ставка в целия Европейски съюз и втората най-ниска в Европа (само Черна гора има по-ниска - 9%).

Така, страната ни ще има едно сериозно предимство пред останалите страни от съюза по отношение на привлекателност за чужди инвестиции и можем да очакваме положително влияние върху заетостта, доходите, икономическото развитие и благосъстоянието на обществото.

Подобни ефекти вече се забелязват след намалението на данъка върху печалбата през 2005 г. и в България, и в Румъния.

Общо данъчно бреме

За 2007 г. българският бюджет планира на събере почти 42% от БВП, а като отчетем и подценяването на прогнозата за приходите, което традиционно се прави от Министерството на финансите, сумата на събраните приходи вероятно ще достигне 43% от БВП.

Румъния планира съвсем различни нива на приходи в бюджета - около 35% от БВП за 2007 г., или около 8 пункта по-ниско от България. Така Румъния има данъчно предимство с почти една четвърт по-ниски данъци върху цялата икономика в сравнение с България.

Преразпределение през бюджета

Държавните разходи в България се планират на почти 41% от БВП, докато в Румъния те ще достигнат 38% от БВП, което при това е голям скок спрямо 2006 г., когато са около 35% от БВП. Така, правителството в Румъния ще похарчи значително по-малък обем средства, отколкото българското, т.е. намесата на българското правителство в икономиката е по-голяма, отколкото на румънското.

Това отново е предимството за съседите и възможност да се поучим и да ограничим неефективните разходи в бюджета.

МВФ

Румъния прекрати отношенията си с Международния валутен фонд заради несъгласия с някои от неговите препоръки. България има все още споразумение, което ще изтече след няколко месеца.

Тук е трудно за момента да отчетем коя е по-правилната позиция - фондът има силна стабилизираща и подпомагаща роля, но, от друга страна, той понякога спира и някои важни реформи - като въвеждането на нулев данък печалба в България през 2001 и 2005 г., а сега има определени критики срещу намалението на данъка върху печалбата до 10%. Така или иначе и България скоро ще приключи споразумението си с фонда и ще трябва да се справя сама.

Държавен дълг

Благодарение на валутния борд, бързия ръст на икономиката, приходите от приватизация и бюджетните излишъци България успя да намали нивото на държавния дълг от над 120% през първата половина на 90-те години до под 30% през тази година. Тази тенденция се планира да продължи и през 2007 г.

В Румъния държавният дълг се планира да спадне под 60% през 2007 г., което е значително по-високо, отколкото в България. По този показател страната ни има предимство, тъй като ниските нива на държавни дългове намаляват рисковете и позволяват на частния сектор да получава повече финансиране.

Излишъци и дефицити

През 2006 г. и България, и Румъния реализират сериозен бюджетен излишък, който не е планиран в бюджета, въпреки че беше прогнозиран от икономистите в частния сектор в България. Румъния планира да похарчи целия бюджетен излишък и дори да излезе на сериозен дефицит - както през 2006, така и през 2007 г.

България е в другата крайност - на поддържане на огромни бюджетни излишъци и през двете години. Би могло да се каже, че Румъния заема прекалено рискова позиция с високи нива на бюджетен дефицит, а България заема напълно безрискова позиция - с високи нива на бюджетен излишък.

Българската позиция е за предпочитане, но все пак Румъния би могла да намали рисковете и да насърчи растежа, ако премине към балансиран бюджет, а България има възможност да намали повече данъчното облагане и също да насърчи растежа чрез по-нисък излишък.

Като цяло България и Румъния имат различна политика за 2007 г. със своите предимства и недостатъци. Най-интересно е намалението на корпоративния данък в България и относително ниските нива на общо данъчно бреме в Румъния - два фактора, насърчаващи икономическия растеж.

Ако България трябва да вземе нещо от Румъния - това е бюджетна прозрачност, ниско общо данъчно бреме и преразпределение, плосък данък върху доходите. Румъния пък би могла да се поучи от балансираните бюджети, ниските нива на държавен дълг, нисък данък печалба.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове