0

Австрийският президент Хайнц Фишер ще подпише ратификационния договор за присъединяването на България към ЕС с дата 1 януари 2007 г. до края на този месец, съобщава "Труд". 

"Няма да чакам септември. Ние смятаме, че 1 януари е разумна дата, но са необходими някои усилия в точно определени области", е заявил вчера Фишер на среща с президента Георги Първанов.

"Земя" публикува снимка на двамата държавни глави от официалната церемония на площад "Св. Ал. Невски" при посрещането на австрийския президент.

Италия вярваше и вярва в България, както и цени нейните усилия за присъединяване към ЕС на 1 януари 2007 г., цитира в. "Българска армия" посланика на Италия у нас Джан Батиста Кампаньола. Според него не е време за песимизъм.

Барозу смъмри Костов, прави извод "Труд" след срещата късно вторник на председателя на Европейската Комисия Жозе Барозу с депутати. Трябва да се сменят провалилите се министри в правосъдието, вътрешните работи и земеделието, е казал Иван Костов, лидер на опозиционната партия ДСБ.

"Труд" предава и думите на Барозу: "Няма да взимаме отношение към вътрешните работи на България, не сме го правили, няма и да го правим". И аз съм бил в опозиция, но никога не съм си позволявал да поставям партийните интереси над националните, правителствата се менят, но националните интереси - не, е допълнил председателят на ЕК.

България ще сложи край на безнаказаността скоро, е уверил главният прокурор Борис Велчев, цитиран от "Труд". Той участва в семинар за борбата с корупцията в обществената администрация, който се състоя в Рим.

Името БЗНС-Народен съюз беше заменено със Земеделски народен съюз (ЗНС) на вчерашния конгрес на партията, а Стефан Личев беше избран за председател, съобщават всекидневниците.

Конгрес детронира Мозер, била фюрер, коментира "Труд" и посочва думите на делегати на конгреса, които казват, че за първи път от 16 години ще имат лидер, а не фюрер.

"Врагът на Мозер не стана шеф на БЗНС", извежда "24 часа" и пояснява, че Личев е избран вместо Борислав Китов. "Стефан Личев седна в стола на Мозер", извежда "Стандарт" и определя избора му за председател като изненадващ.

"Мозер остана без партия, Личев й я  взе и преименува", пише "Монитор", "БЗНС на Мозер се доразцепи окончателно" е заглавието в "Дневник".

"Сега" прави интервюта с лидера на БЗНС Георги Пинчев и Анастасия Мозер, които говорят за евентуално обединение на земеделците.

"Обективно погледнато, нас ни обединяват. След 30 юни ще остане една земеделска партия", казва Пинчев. Според Мозер ако се стигне до обединение, то ще бъде през ноември.

Приемат новия ГПК до два месеца, съобщава още "Труд". Това обявил зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, като обяснил, че новият Гражданско- процесуален кодекс трябва да може да се задейства заедно с пълноправното ни членство в Европа от 1 януари догодина.

Пред същия вестник шефът на Софийския военно-апелативен съд ген.-лейтенант Веселин Пенгезов коментира, че би могло военните съдии да поемат делата срещу мафията. Това ще стане, ако нашият съд се девоенизира и се структурира като специализиран за дела срещу организираната престъпност и прането на пари, казва още той.

Агентът на бившата Държавна сигурност с псевдоним Алберт е писал доноси срещу асистента по история на БКП в Софийския университет Сашо Попов, пише "Труд". Изданието посочва, че разкритието е на телевизия Би Ти Ви, която беше допусната до читалнята на МВР с отворените досиета на 11 известни журналисти и медийни шефове.

Получих писмени сигнали от получатели на субсидии по САПАРД, че им се оказва натиск и са жертва на изнудване, предават изданията думите на министъра на земеделието Нихат Кабил. Сигналите идвали от Южна България.

Очаква се Кабил и министърът на вътрешните работи Румен Петков да обсъдят ситуацията в понеделник. Всекидневниците допълват, че от следващата седмица в общини от 10 области ще започне идентификацията на земите от земеделските производители.

Държавата спира да покрива щети от бедствия, алармира до глава "Сега". Изданието пояснява, че според новия проект на закон за защита на населението при бедствия държавата ще обезщетява само пострадалите от вреди, причинени от компетентните органи.

Според зам.-председателя и главен секретар на БСП Димитър Дъбов левите кметове няма да отидат в ГЕРБ (сдружението на столичния кмет Бойко Борисов). В интервю за "Стандарт" той коментира още, че сега не е време за оставки на министри и по думите му страната ни ще влезе в ЕС на 1 януари 2007 г.

Подобно интервю прави "Дневник" с Ивелин Николов, зам.-председател на БСП. Според него ако не ни приеме, ЕС ще накаже себе си. Онези, които искат оставки на министри, знаят, че правителствената формула не ги позволява, казва още Николов.

"Новинар" посочва позиция на лидера на СДС Петър Стоянов, според когото само столичният кмет Бойко Борисов може да пребори президента Георги Първанов на предстоящия вот през есента. Той уточнил, че вратите на партията му са широко отворени за ГЕРБ и тепърва ще стоят разговори с тях.

ДСБ готови на жертва заради десния кандидат, коментира в заглавие "Сега" и посочва думите на зам.-председателя на партията Веселин Методиев, който казва, че ДСБ са готови да платят най-високата цена, която поискат хората, в името на обща дясна кандидатура за президент.

България ще внася от чужбина висококвалифицирана работна ръка, прави извод "Труд" след вчерашната среща на социалния министър Емилия Масларова с представители на бизнеса, ректори на университети и училищни директори. "Сега" допълва, че за работодатели, които наемат стажанти, инвестират в образованието и квалификацията ще има данъчни облекчения.

"24 часа" прави общо интервю с министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по темата за парите от ЕС за строителство. Двамата министри казват, че нито един от тях не разпределя парите. Те вече са разпределени, така че и да иска единия не може да вземе от парите на другия, посочват министрите.

На заглавната си страница "Дума" пише за средства за научни проекти на МОН, които не са били пуснати по договорите. След няколко публикации на изданието парите вече са задействани по проектите.

Министърът на образованието Даниел Вълчев е подписал споразуменията за договорените проекти и е признал, че вината за закъснението е лично негова.

"Българска армия" отбелязва Втората световна среща на българските медии в Чикаго, организирана от БТА. Изданието помества интервю с директора на БТА Максим Минчев, който казва, че България се нуждае от своя позитивен образ по света.

Разбиха редакцията на "Новинар", разказва на уводната си страница изданието. Крадци са нахлули в сградата, но са успели да избягат само с една малка каса, която била празна.

Слагат бар-кодове на кофите за смет, обявява "Труд" и обяснява, че по този начин ще можело да се преценява кога се чистят. Това е настоял кметът на София Бойко Борисов при преговорите с фирмите концесионери.

Овчаров бесен на Борисов, пише от своя страна "Стандарт". Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е бесен на кмета Бойко Борисов заради внезапната проверка в столичната "Топлофикация".

Тя беше разпоредена от Борисов във вторник и беше разкрито, че в дружеството има луксозен обзаведен център за рехабилитация, пояснява всекидневникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 31 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 34 минути

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 1 час

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 6 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 6 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон