0


Защо нашите любими мобилни играчки – всевъзможните телефони, комуникатори и други такива устройства с времето стават ненужни? Ако оставим на страна аспектите, за който не може да се спори – досадни повреди или простото желание да имаме нещо по-ново, по принцип мобилните устройства остаряват заради несъвместимостта с новите технологии или липсата на неотдавна стандартизирани интерфейси. Затова не е толкова просто да се предскаже какво ще е актуално дори след една година.

Да вземем прост пример – свръхшироколентовата безжична технология (UWB), която е реализирана вече в безжичния интерфейс Wireless USB. Би трябвало всичко да е наред – налице са и скорост, и практичност, и чипове има, но самият интерфейс в масовите продукти го няма. Кога ще го има, и дали изобщо ще го има под натиска на конкурентите (Wireless Home Digital Interface (WHDI) или WirelessHD) – трудно е да се каже.

За да се ориентират в близкото бъдеще, маркетолозите от Gartner са си направили труда да определят осемте мобилни технологии, масовата реализация на които е най-вероятна в близките една-две години и развитието на които ще окаже най-голямо влияние на краткосрочните стратегии на компаниите, работещи в този мобилен сегмент.

В отчета с название „Eight Mobile Technologies to Watch in 2009 and 2010“, анализаторите на Gartner представиха тези осем технологии в следния ред.

1. Безжичният интерфейс Bluetooth 3.0. Очаква се, че следващото поколение на Bluetooth версия 3.0 ще бъде реализирано през 2009 г., а продажбите на устройства с негова поддръжка ще започнат през 2010 г. Новата версия на Bluetooth вероятно ще поддържа редица функции за работа в режим на ниска консумация на енергия, което ще позволи да се създадат нови типове периферия – сензори, датчици и нови приложения, например денонощен мониторинг на здравето. За разлика от класическия Bluetooth – набор от протоколи с единна безжична технология, Bluetooth 3.0 ще бъде базиран на три технологии за обмен на данни: „класически“ Bluetooth, Wi-Fi и свръхшироколентова технология (ultrawideband, UWB). В перспектива е възможно и поддръжката на още по-голямо количество технологии. Wi-Fi вероятно ще се използва по-често от UWB благодарение на изпитаните разработки и именно Wi-Fi ще се използва в high-end телефоните и комуникаторите за скоростен обмен на големи масиви данни.

2. Мобилните потребителски интерфейси (Mobile User Interfaces, UI). През 2009–2010 г. значително влияещите на удобството при използване потребителски интерфейси ще засили конкуренцията сред потребителите, още повече, че изборът не е голям. В повечето случаи устройствата ще се различават именно по интерфейсите си. Новите UI ще поддържат приложения от клас бизнес-сътрудник (business-to-employee, B2E) и бизнес-потребител (business-to-consumer, B2C). Развитието на потребителските интерфейси ще способства за понататъшния ръст на Интернет чрез достъпа през мобилните устройства.

3. Определяне на местоположението. В перспектива определянето на местоположението ще стане ключов компонент на контекстно-зависимите приложения, както и на услугите от сорта на социалните мрежи. Усъвършенстването на технологиите ще разшири хоризонтите за използване на новите приложения за локализация на хора и различното оборудване. В същото време следва да се очаква ръст на търсенето на нови решения за защита на личните данни.

4. IEEE802.11n. Новото поколение Wi-Fi - 802.11n увеличава скоростта на обмен на данните до 100-300 Mbit/s, а използването на технологията MIMO заедно с 802.11n позволява да се постигне по-голяма площ на покритие. Търсенето на скоростен Wi-Fi е продиктувано от необходимостта да се предават големи потоци данни в дома или офиса. Независимо от разходите, необходими за формиране на 802.11n инфраструктура при отказ от 802.11a/b/g, новото поколение Wi-Fi заедно с кабелния 100 Mbit/s Ethernet ще определя облика на съвременния офис през 2009-2010 г.


5. Дисплейни технологии. В близките две години следва да се очаква значително влияние на редица нови технологии на пазара на мобилните устройства. Сред тях са както тези с активни матрици, така и пасивните дисплеи и даже пико-проекторите. Новите дисплейни технологии могат да се окажат решаващ фактор в предпочитанията на потребителите. Ключови фактори ще са икономичните режими за увеличение на времето за автономна работа и големите обзорни ъгли.

6. Мобилният Интернет и приложенията за него. Евтиният мобилен достъп до Интернет приложенията за сега има редица значителни ограничения – няма универсални стандарти за браузърите на мобилните устройства, има разлики при използване на вградените камери и GPS. Но в близка перспектива мобилният Интернет и мобилните уеб приложения вероятно ще се развият значително, в частност заради търсенето на B2C решения. Прогнозира се и голям ръст на мобилните Widget, поддържани от различните браузъри и предоставящи прост и удобен начин за обмен на данни с мобилните устройства, притежаващи малки екрани.

7. Широколентов безжичен достъп. Нарастване на популярността на безжичния широколентов достъп се наблюдаваше още през 2008 г., преди всичко благодарение на технологии от класа на HSPA в съчетание с разумна ценова политика на мобилните оператори. Скоростта на обмен на данни, предлагана от HSPA – 1-2 Mbit/s и повече, в някои региони напълно успешно конкурира Wi-Fi. По-популярни ще станат технологиите 4G/LTE/WiMAX след масовото разпространение на чипсети с поддръжка на 4G/LTE/WiMAX, на базата на които ще се произвеждат безжични модули и карти за лаптопи и други мобилни устройства.

8. Технологиите NFC (Near Field Communication). Безжичните безконтактни технологии за идентификация и комуникация на мобилните устройства са прост и безопасен начин за взаимодействие на апаратите на разстояние 1-2 сантиметра. Сега NFC се развиват в качеството на водещ стандарт за приложения, например мобилни разплащания и вече успешно са тествани в различни страни. Технологиите NFC могат да се използват и в широк спектър от приложения от клас „докосни за обмен на информация“ (например за пренос на изображения от телефона в цифровата фоторамка или за получаване на виртуален купон за отстъпка). Gartner обаче се отнася скептично към перспективата NFC да се превърне в стандартно приложение за извършване на плащания в развитите страни – САЩ и Западна Европа, даже и към 2010 г., макар да се допуска популярност на NFC системите в по-слабо развитите държави.

Колкото и да е странно, в своя отчет анализаторите на Gartner не са изнесли в отделни точки такива стратегически направления, като развитие и популяризиране на мобилните икономични платформи (например Intel Moorestown) и произтичащата от това поява на съвсем нови типове мобилни устройства; усъвършенстването на новите технологии за автономно захранване; появата на нови поколения мобилни платежни системи. Не е изключено тези направления не само да се окажат наред с изброените по-горе осем най-очаквани технологии за 2009-2010 г., но и да станат ключови фактори, които ще променят мобилния свят.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 9 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 27 минути

И да, може да завива на място като танк

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП