0
Дс се любува на красива жена за мъжа е като вкусен залък за гладния или дозата опиат за наркомана, откриха учени от Масачузетския технологичен институт. "Хубостта на нежния пол предизвиква в мъжкия мозък реакция на най-примитивно, а не на по-високо интелектуално равнище. Красотата и дрогата възбуждат едни и същи зони в мозъка", твърди пред Асошиейтид прес шефът на екипа Дан Ейриели.

Свързването с атрактивен човек винаги е носело еволюционни предимства: хубостта е била знак за здраве и сила, затова засичането й е $"градено в мозъка", смята Кнут Кемпъл от Лондонския университет. Учените показали на 20-30-годишни хетеросексуални мъже фотографии на дами с различен чар. Компютърни изображения разкривали как реагират мозъците на доброволците. При вида на хубавиците светкавично се активирали зони, свързани с въздействието на награди като храна или дрога, показал скенерът. Силно негативна обаче, била реакцията на доброволците на снимки на готини мъже. Вероятно, защото спонтанно се възприемат като конкуренти-заплаха, предполага Ханс Брайтър от екипа. У силния пол е вродено знанието за това кое е красиво и кое не е, коментира той по Си Ен Ен.

Във второ изследване в продължение на няколко секунди показвали на мъже различни, произволно подбрани кадри на жени. С натискане на клавиш участниците в експеримента можели да удължат или да съкратят времето за разглеждане на фотосите им. Мъжете яростно блъскали бутоните, за да задържат по-дълго на екрана готините мацета. За 40 минути всеки от тях натискал клавишите средно над 6700 пъти. Крайните резултати били: фотографиите на хубавиците се застоявали върху монитора средно по 8,7 секунди, а на останалите жени ? по 5,2 секунди.
"Тези хора приличаха на гризачи, натискащи лостчета, които им пускат кокаин", твърди Джон Мазиота от Калифорнийския университет.

Работещите жени пък
отприщват депресия у
съпрузите и партньорите си,
сочат резултатите от допитване сред 10 000 държавни служители във Великобритания. Неврози и депресии по-често удрят мъжете, чиито законни половинки или нежни партньорки работят, установили психиатрите от медицинския колеж "Куин Мери". Рискът това да се случи на представителите на силния пол, чиито дами на сърцето си стоят вкъщи и се грижат за дома и децата, обаче е минимален. Обяснението на д-р Вики Кател е простичко: съпругите и партньорките, които не гонят кариера и финансова независимост, облекчават мъжете, като поемат отговорността за семейството, за създаването и поддържането на социални контакти.

Старата поговорка "Щастието не се купува с пари" обаче е погрешна, установили още изследователи от университета в Уорик. На човек са му достатъчни 1 милион лири стерлинги (3 милиона лева), получени неочаквано, за да изпадне в еуфория, показало допитване до 9 000 британски семейства. За 10 години много от тях излезли късметлии - получили неочаквано тлъсти суми. По-малко пари не са достатъчни, за да се кефи човек на трайно щастие. Дори дребна сума, като наследени или спечелени няколко хилядарки обаче, може да промени изцяло начина, по който щастливецът гледа на живота. Психичното здраве на сдобилите се с пари от наследство или лотария, значително се подобрява, засекли д-р Ендрю Осуалд и д-р Джонатан Гарднър.

"Между парите и щастието съществува силна зависимост, но е погрешно да се мисли, че водеща роля играят солидните суми", казва д-р Осуалд. Стабилният брак и доброто здраве са много по-значими за мнозина, отколкото тлъстата банкова сметка. И още: като цяло

жените са по-щастливи от мъжете,
а най-недоволни от живота
са прехвърлилите трийсетте лазарника.

Не характерът, а мозъкът е виновен, ако ви люлеят често мрачни настроения, установили психолози от университета в Нашвил, щата Тенеси. При раздразнение, притеснение или гняв в областта на мозъка зад дясното око нахлува повече кръв, показали изследвания със скенер. Този участък е свързан с емоционалното състояние. Все още не е известно обаче дали повишената мозъчна активност ражда лошото настроение или е резултат от него. Мнозина специалисти са убедени, че има връзка между индивидуалните различия в емоционалното поведение и функциите на мозъка им. Сега за първи път учените са установили, че тя се дирижира от точно определен дял в мозъка.

Гените принуждават силния
пол да размахва юмруци

Войнствеността на силния пол се дирижира от гените. Подредбата на буквите на живота определя начина, по който ДНК влияе на химичните взаимодействия в мозъка, заявиха тези дни биолози от Университета в Акрън, Охайо.
Изводът: агресията е генетично програмирана, тя не е усвоено поведение. Доказват го засега само опити с плъхове. ДНК-то на мъжките екземпляри е пряк "виновник" за войнствените им реакции, установил д-р Питър Олмън.

Ако данните се потвърдят и при хората, значи всички мъжки конфликти: от войните до сблъсъците при футболни мачове и скандалите в кръчмите, се дължат на ефекта, който "мъжествеността" оказва върху ключово за дейността на мозъка вещество. В Y хромозомата (тя определя мъжкия пол) има гени, чиято стимулация намалява нивото на серотонина. Съединението ръководи обмена на информация между невронните вериги в мозъка, те пък влияят върху настроението. То помага и да се покачи нивото на мъжкия хормон тестостерон. Резултатът е: отприщване на агресивността.

Стресът кара
жените да лъжат

Ако силно желае да има бебе, една от всеки четири британки би заченала без съгласието на партнъора си, сочи анкета сред 5000 жени. Всъщност дамите са готови да лъжат във всякакви житейски ситуации, разкрило допитването "Скрупули и лъжи". 94 на сто от участничките признали, че послъгват, като 48 на сто го правят всеки ден! 84 на сто пък споделят, че биха изментили с чиста съвест, ако така ще спестят на близките си неприятни истини.

"Животът на жените се променя твърде бързо. И те лъжат, защото са подложени на постоянен стрес: в работата, у дома, в общуването с партньора. Напрежението ги кара от време на време да спестяват истината, за да оцелеят", казва психоложката Сюзън Куилиъм. Да забременееш, без да обсъдиш идеята с човека до себе си, е като игра на руска рулетка, предупреждава тя.

Голяма част от нежния пол е склонна да се примири с промените в поведението на партньора си. Осем от всеки десет дами признават, че не биха напуснали мъжа до себе си, ако той изгуби интерес към секса. 59 на сто от анкетираните признават, че ще останат с любимия си, дори ако той ограби банка. 52 на сто пък ще му простят, ако по време на секс шепне името на бившето си гадже.

Всяка втора жена обаче, не би си затворила очите пред лошата хигиена на любовника. Шест от десет жени ще зарежат мигом мачото до себе си, ако си позволи дори еднократна забежка. 82 на сто не биха извинили хомосексуална връзка на партньора си. 80 на сто от британките изключват възможността за тройка със съпруга си и друга жена, а 75 на сто - за трио със съпруга си и друг мъж. Въпреки това 31 процента от анкетираните признават, че не биха се отказали от шанса да правят секс в самолет с чаровен непознат. Точно толкова не биха устояли на изкушението да бъдат съблазнени от привлекателния си съсед. Една от всеки три жени смята, че за нея няма да е проблем да преспи със свой близък приятел, когато и двамата имат търкания със своите партньори.

Съвременните дами нямат никакви скрупули по отношение на парите, признават изследователите. Седем от десет незабавно биха променили решението си да напуснат досаден мъж, ако той спечели джакпота от лотарията. Всяка втора пък би грабнала парите, ако е преспала с известен футболист и някой й предложи крупна сума, за да разкаже историята си в медиите. 40 на сто от нежните създания биха позволили на партньора си да преспи с друга жена срещу... солидно заплащане!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 11 минути

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 7 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 11 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 13 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 14 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 14 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 15 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 16 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 16 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 16 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 17 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 17 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 18 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 18 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 18 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 18 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил