0

"Депутатите дообслужиха новата агенция за сигурност", коментира "Сега". Правителство и парламент вече седмици наред се занимават с организационното, материалното и законодателно обслужване на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

При това до степен, в която започва да става основателен въпросът дали Министерският съвет и Народното събрание създават новата агенция, или се случва обратното.

Още с влезлия в сила от 1 януари т.г. устройствен закон за ДАНС бяха изменени цели 36 други закона. Миналата седмица отново закипя законодателен труд - за дообслужване на агенцията, и набързо се промениха още 16 закона.

Например шефът на ДАНС бе направен член по право на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. След това парламентът даде право на шефа на ДАНС да разпорежда подслушване и използване на всички останали специални разузнавателни средства.

Народното събрание реши още да извади от задължените да подават декларации за имотно състояние висши държавни длъжности и шефа на ДАНС, и неговите заместници. И правителство, и депутати сервираха огромни правомощия и суперекстри на служителите на ДАНС в аванс. И ако те не докажат, че ги заслужават, може да се окажем свидетели на поредния държавен експеримент с надути фрази и погубени надежди.

"Препитаха МВР шефа за бандити с прякори", отбелязва "Труд". Три-четири имена на хора с прякори са били споменати вчера на заседанието на комисията по вътрешен ред, в което участва и МВР шефът Румен Петков.

Сбирката бе посветена на борбата с наркотрафика. Присъстваха и главният секретар на МВР Валентин Петров, и директорът на ГДБОП Кирил Георгиев.

Следващата седмица депутатите ще изслушат по темата шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност" и на митниците.

"Новинар" информира за заседанието на вътрешната комисия в парламента под заглавие "Парите от дрогата се "перат" в строителството". Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Според него голяма част от лъскавите сгради в периферията на София са построени с пари от наркотрафика.

"Петков уволнява двама полицаи от Трън", отбелязва "Монитор". Двама полицаи от РПУ-Трън ще бъдат уволнени, защото са подновили разрешителното за ловна пушка на 67-годишния Асен Илиев.

Преди три дни той уби едно дете в центъра на Трън и рани още две, след което се самоуби. Вчера стана ясно, че директорът на ОДП-Перник комисар Димитър Шереметев е изготвил предложение до министър Румен Петков за временно отстраняване на началника на РПУ-Троян и на младшия инспектор, който отговаря за контрола на опасни средства.

"Новият шеф на БДЖ стяга дисциплината", съобщава "Дума". Ред и дисциплина на всяко работно място в железниците, като за това се създадат необходимите условия. Това обеща на първата си пресконференция вчера новият шеф на БДЖ Христо Монов.

Той обяви, че започва кадрови промени и че ще създаде нов екип, който да направи промени в железниците, които ще бъдат оборудвани с нови вагони. Той предвижда и създаването на вътрешно звено за контрол, както и засилване охраната във вагоните. Първата кадрова промяна в БДЖ е новият шеф на пътническите превози - Стефчо Събчев.

"Законът "Петканов" пази имотите на властта", коментира "Труд". Посочва се, че през последните месеци, вероятно поради засиления антикорупционен натиск от Брюксел, отново се зашумя около закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

В същото време се разбра, че страхът да не бъдат преследвани по политически подбуди при всяка смяна на властта е накарал депутатите да изключат от закона "Петканов" чл. 282 от Наказателния кодекс, който преследва престъпления по служба на длъжностни лица от държавния апарат.

Така законът е абсолютно неприложим за имотите на длъжностни лица, работещи в държавната или в общинските администрации, за корумпираните полицаи и магистрати, за уличените в конфликт на интереси възложители на фиктивни търгове, обществени поръчки и концесии. Ефектът е, че се имитира борба с корупцията, но се запазва икономическата мощ на т.нар. политически елит.

"Търсим нови лица, ние сме стари муцуни", казва в интервю за "Труд" Николай Свинаров, депутат от ПГ на Българска нова демокрация. Той обявява, че на 18 март в София ще се събере инициативен комитет от 50 души, с което ще стартира създаването на нова партия.

"Нашата стратегическа цел е да намерим подходите, с които да обединим голяма част от десните избиратели, а не от десните партии или от десните лидери.

Решихме, че имаме потенциал да правим нова политика. Да работим за формация, която да намери достойно място в следващия парламент и да бъде фактор в управлението през следващите два мандата.

Търсим нови лица, които да се ангажират с участие в ръководството на новата партия."

"Семейният доход нараснал със 111 лева", съобщава "Труд". С 22% е нараснал средният семеен доход в България през януари т.г. спрямо същия месец на 2007 г., показват данни от изследване на Националния статистически институт, обявени вчера.

Докато преди година българските домакинства са получавали средно по 500,64 лв. на месец, сега вече сумата е 611,59 лв. Основната част от приходите продължават да идват от работната заплата (54,4%) и от пенсии (26,3%).

Всички останали видове доходи имат незначителни дялове в семейните бюджети. Паралелно с доходите през последната година чувствително са се увеличили и разходите. Скокът при тях е с 20% - от 477,49 лв. през януари 2007 г. на 573,43 лв. за същия месец на тази година.

"Харчим милиарди за екопроекти на ЕС", съобщава "Труд". До 2,2% от БВП на България ще достигнат разходите ни по намаляване на газовете, предизвикващи глобалното затопляне.

Това стана ясно вчера след редовната среща на върха на Европейския съюз, в която от българска страна участваха премиерът Сергей Станишев, министрите на външните работи Ивайло Калфин, по европейските въпроси Гергана Грънчарова и на финансите Пламен Орешарски.

България ще използва ангажиментите си в ЕС за намаляване на парниковите емисии като аргумент за развитието на ядрената си енергетика, заяви вчера премиерът Станишев.

Той даде да се разбере, че освен изграждането на АЕЦ "Белене" правителството не се е отказало от връщането в експлоатация на затворените 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

"28 сигнала за далавери с европари проучва ОЛАФ", информира "24 часа".

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проучва 28 сигнала срещу България и разследва активно 17 други. Това стана ясно вчера след срещи в Брюксел на министрите на финансите Пламен Орешарски и на европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Българските власти ще проявят повече решимост за завършване на разследванията за измами с европейски фондове и за наказване на замесените в злоупотребите. Това заявиха Орешарски и Грънчарова пред генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер.

Министрите представиха 16-те мерки за подобряване контрола на харченето на европарите.

"Тадаръков обещава: Казвам депутатите, лобирали за пари по САПАРД, в понеделник", отбелязва "Дума". В понеделник изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков най-накрая ще назове имената на депутати, които са лобирали за получаване на пари по програмата САПАРД.

Очакваше се това да стане още в четвъртък вечерта пред комисията по земеделие и гори. След повече от четиричасово заседание Тадаръков обясни, че не е дал информация, защото никой от членовете на комисията не го е попитал.

"Брюксел на ПР не вярва", коментира "Сега". Шумно рекламираното от шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков оповестяване на имената на депутати и техни роднини, които са ходатайствали или направо са получили евросубсидии, очаквано се провали.

Не защото няма какво да се съобщи - от разправиите след блокирането на парите по САПАРД стана ясно, че семействата на доста народни избраници ударно са усвоявали пари от Европа. А защото е по-удобно информацията да се пуска на час по лъжичка, според ситуацията.

Защото целта не е да има прозрачност и контрол, а да се отклони вниманието от критиките на Брюксел към работата на държавните институции.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности