0

"Кремиковци" е основна тема в днешните вестници.

"Фалира ли "Кремиковци?", пита "Труд". Докато собственик и правителство водят преговори за продажбата на комбината, той е пред спиране, а причината е острата липса на суровини.

В момента пристанище Лом е задръстено от 50 хил. тона желязо, желязна руда, въглища и кокс за комбината, които са поръчани, но не могат да бъдат платени, допълва изданието.

"Плащат за ЦСКА с хвостохранилище", заявява пред "Труд" Васил Яначков, председател на федерация "Металици" на КНСБ и шеф на синдиката в комбината.

След като Прамод Митал видя зор за пари, се наложи да търси купувач, преди време стана ясно - дотам го е закъсал, че е ипотекирал хвостохранилището на комбината, за да купи ЦСКА, казва Яначков.

Според него Митал се е оказал изключително некоректен към работещите в "Кремиковци" и към държавата.

"Министър се допитва дали прокурори да влязат в "Кремиковци", е акцентът по темата в "24 часа".

"Жеваго готов да спаси "Кремиковци" с 80 милиона евро", пише "Монитор". "Няма сила, която ще спре и следващия собственик на източва "Кремиковци", твърди пред "Класа" председателят на парламентарната комисия по енергетика и бивш шеф в "Кремиковци" Рамадан Аталай.

"Кремиковци" е много сериозно предприятие, но е докарано до положение да не може да съществува в капацитета, в който е проектирано, смята той. Засега няма никой, който да е взел решение за неговото закриване, уточнява Аталай.

"Приключихме годината с 1,1 млрд. лева излишък", съобщава "Труд". Постъплениятаrята в държавната хазна са достигнали рекордните 16.1 млрд. лева. Агенция "Фич" понижи перспективата за международния рейтинг на България по два показателя от стабилна на негативна, пише от първа страница "Дневник".

Като основна причина агенцията изтъква дефицита по текущата сметка и "взривоопасната смес", която той оформя с глобалната кредитна криза.

"Извадихме Очите от играта", отбелязва пред "Стандарт" окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. Той посочва, че в близките няколко години групировката на Димитър Желязков-Очите няма да може да функционира.

Случаят "Стависки" беше морален изпит как ние, институциите, ще се отнасяме с героите на България, коментира той. Делото "Стависки" показа, че не издържахме този морален изпит, смятам, че присъдата трябваше да бъде ефективна, е мнението на Костов.

Темата продължава "24 часа" в анализа "Присъди за шампиони". Ако Максим Стависки не беше световен шампион, а заможен и неизвестен човек, можеше да купи мълчанието и на близките на жертвите, и на разследващите и вероятно щеше да му излезе по-евтино, пише авторът Ани Пармаксизян.

Тя отбелязва, че сумите, с които Стависки трябва да компенсира мъката на родителите на Петър и Мануела, са почти два пъти по-високи от обезщетенията, присъдени на родителите на децата, загинали в Лим.

По повод присъдата на Очите Пармаксизян цитира мнението на висш наказателен съдия, че да разбиеш престъпна група, да вкараш 12 души в затвора и да ги извадиш от "бизнеса" дори и за 3-5 години, е голям успех за прокуратурата.

"Темида почти изписа веждите на Очите", е коментарът на "Сега". С услужливите закони несебърският наркобос ще прекара някой и друг месец в килия, но по-добре бърза и ефективна присъда, отколкото да бъде оправдан след дългогодишен процес, пише вестникът.

"По-големи правомощия не са амбиция на Първанов", казва в интервю за "24 часа" социологът Живко Георгиев. За съжаление зад всяка изречена от държавния глава идея на доста коментатори им се привижда някаква лична стратегия и кауза за политически живот след мандата, смята той.

Социологът коментира и идеите на президента за промени в изборното законодателство и отбелязва, че необходимостта от такива помени е масово осъзната.

"Бъдещето пред Първанов - от кариерата на Шрьодер до нова партия", прогнозира пред "Дневник" социологът Антоний Гълъбов. Според него на Георги Първанов по-скоро му предстои кариера или в европейските институции, или с нов политически субект.

Гълъбов казва още, че не очаква партиите да постигнат съгласие за промяна на избирателната система, защото интересите на политическите формации във властта и в опозиция са различни.

"Да, в БСП се караме, но сме един отбор", заявява пред "24 часа" депутатът от БСП Мая Манолова.

Дори и най-силните отбори имат проблеми в отношенията, другото е характерно за вождистските партии, в които има само едно мнение, коментира тя.

Манолова заявява, че през 2008 г. на преден план ще излязат социалните приоритети - здравеопазване, образование, доходи и пенсии. Тях БСП не е готова да жертва за голи амбиции и мерак за власт, допълва тя.

"ГЕРБ и Шулева заедно срещу Станишев", съобщава "24 часа". Най-голямата партия в страната и най-голямата опозиционна група в парламента имат един опонент - управляващата тройна коалиция, и тръгват заедно срещу нея, цитира изданието председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов след разговори с ръководството на ПГ.

"СДС ще си смени и хардуера, и софтуера", заявява пред "Сега" лидерът на СДС Пламен Юруков.

В СДС ще променим типа партия, за да може вътре колегите да са отговорни помежду си, а не към партийните шефове, да са по-близко до гражданите, отбелязва той.

Ограничения за ползване на "синята зона" в София максимум до 2 ч въвежда нова наредба за паркирането, която главният архитект Петър Диков внася за обсъждане в Столичния общински съвет, съобщава "24 часа".

Налага се твърд подход по отношение на властта. Въпреки че наредбата допуска отдаването на служебен абонамент само за публични, държавни и общински учреждения, както и за нуждите на посолства и дипломатически мисии, броят на местата ще се свие драстично, пише изданието.

Темата за авариралия правителствен самолет Ту-154 продължава да занимава вестниците.

"Няма да се правим на герои! Ситуацията никак не беше лека", цитира "Труд" думите на президента Георги Първанов след пристигането му на летище София. "Резервният план беше спрян от президента", казва пред "Труд" началника на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров.

Ако бяхме привели в действие аварийния план, щяхме да приберем държавния глава и част от делегацията само след няколко часа, но, разбира се, президентът не се съгласи, обяснява той. Според него в такива ситуации не бива да се делят хората от делегацията.

"Час по-скоро ни трябват още самолети", казва пред "Труд"шефът на правителствения Авиоотряд 28 Ангел Узунов. Изключително недостатъчен е авиопаркът, ето това вреди на имиджа на България, а не типът на самолета, коментира той.

Според него не е имало опасност за живота на пътниците в самолета. "Класа" акцентира върху думите на транспортния министър Петър Мутафчиев, че повредилият се самолет ще продължи да пътува след ремонт.

"Германският бизнес иска ясни процедури при обществените поръчки", казва пред "Дневник" посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева. Енергетиката, инфраструктурата и телекомуникациите са във фокуса на инвеститорите , посочва тя.

"България не е Могилино", отбелязва в материал за "Стандарт" председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан.

Тя посочва, че нищо не оправдава запазването на домове като в Могилино и други, в които качеството на грижи на съответства на екзистенц-минимума.

Местан отбелязва, че в доклад на агенцията от 2006 г. се препоръчва закриването на някои от домовете, включително и на този в Могилино, но препоръките не са били чути. Необходима е промяна в нормативната база, която да постанови отговорност за неизпълнение на препоръките и задължителните предписания на специализирания орган, смята тя.

"Поставих първия мюзикъл у нас", спомня си директорът на Музикалния театър проф. Светозар Донев пред "Труд".

Той би поканил човек, който досега не е ходил в Музикалния театър, на представленията "Прилепът" и "Мис Сайгов".

"96 вероизповедания за България са много", казва пред "Дума" Ахмед Юсеин от ДПС.

Необходим е спешен ремонт на закона за регистрацията им, смята той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 33 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 1 час

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист