0
В момента, в който включите компютъра си сте застрашени от множество вредителски атаки. Използвайте този набор от безплатни приложения, за да намалите опасността и да се защитите.

В момента, в който включите компютъра сте изложение на безброй разнообразни опасности от мрежата, сред които шпионски атаки, троянски коне, вируси, хайджекъри, и хакери, които се опитват да се намъкнат в системата ви. Но Интернет съвсем не е единственият източник на заплахи. Всеки, който има достъп до компютъра ви може да нахлуе в личното ви пространство като провери кои сайтове посещавате и още много други неща за интересите ви.

За щастие, средства за защита има, при това - много. Тук събрахме 15 страхотни програмки от всякакъв тип ? защитни стени, антишпионски инструменти, антивирусни приложения, рууткит килъри и програми за цялостна защита ? които ще ви помогнат в борбата с многобройните опасности. Те са безплатни, но това в никакъв случай не са по-лоши от аналогичните комерсиални приложения, а освен това са елементарни за употреба.

[pagebreak]

Профилактика и борба с вредителския софтуер

Започваме със защитните стени, след това минаваме на антивирусни приложения, специализирани в борбата с рууткитове и шпионски софтуер. Ето я първата линия в борбата ви срещу атаките.

ZoneAlarm

ZoneAlarm на Check Point вероятно е най-известната защитна стена, а последната и версия върви и под Vista. ZoneAlarm е продуктът, който настрои уеб общността и ги убеди в необходимостта от защитна стена. Тя е изключително лесна за използване, а настройките на изходящия трафик са изключително мощна и полезна функция. Всеки път, когато някоя програма се опита да се свърже с ресурс в Мрежата, ZoneAlarm отваря прозорец с предупреждение. След това потребителя сам решава дали да разреши или забрани достъпа като има възможност това да важи еднократно или по принцип. Безплатната версия на продукта включва само защитната стена, но Check Point предлага и няколко платени комбинирани продукти, които съдържат антивирусен и/или антишпионски скенер.

Свалете ZoneAlarm

[pagebreak]

Comodo Firewall Pro

ZoneAlarm е най-популярната, но това не значи, че е най-добрата безплатна защитна стена. Една от най-добрите и алтернативи в Comodo Firewall Pro, обявена от след тест на независимия сайт Matousec като най-добрата защитна стена. Matousec считат, че Comodo има най-високо ниво на антилийк защита, което е един от основните критерии за ефективността на защитната стена. Comodo предлага защита в двете посоки, ви дава добър поглед върху системата и Интернет връзката.

Свалете Comodo Firewall Pro

[pagebreak]

Avast

И на вас ли ви се струва, че повечето от известните комерсиални антивирусни пакети са ненужно претрупани, толкова тежки, че свалят на колене и най-силните системи, а освен това струват майка и баща си, а на вас ви трябва просто добър антивирусен скенер. Тогава се доверете на Avast, антивирусна програмка ? трепач, която е безплатна за частна и некомерсиална употреба. Инсталационният файл е малък, както, между другото и самото приложение, което заема малка част от системните ресурси. Въпреки това, се справя с вирусите много добре; има и предостатъчно екстри, между които защитите в реално време. Avast може да сканира по график и нормална и уеб поща, защитава ви и от вируси получени през IM клиентите, p2p обменните мрежи и други.

Свалете Avast

[pagebreak]

AVG Anti-Rootkit

Един от най-зловещите вирусни агенти са рууткитовете ? които срещу които често минават покрай защитните скенери. Понякога рууткитовете са ?ракета-носител? за троянски коне, които след това се използват, за да подчинят компютъра ви без дори да се усетите. Единствената функция на AVG Anti-Rootkit е да намира и трепе рууткитове. Приложението не работи под Windows Vista.

Свалете AVG Anti-Rootkit

[pagebreak]

Spyware Blaster

Някой от най-досадните шпионски програми като аутодайлъри, хайджекъри и други, се инсталират като ActiveX контроли. Spyware Blaster ви защитава от тях като забранява инсталацията на ActiveX базиран вредителски код и изтрива следящите бисквитки, чрез които може да се измъкне лична информация. Програмата защитава Firefox, Opera и Internet Explorer, забранява и пренасочването на сайта към опасни сайтове. Една от най-полезните функции на програмката е така наречената System Snapshot, която ?снима? PC-то, така че, ако се зарази по-късно, да си върнете обратно чистата версия.

Свалете Spyware Blaster

[pagebreak]

Оценка на риска

Безопасно ли е или не? Независимо дали си задавате този въпрос за собствената си система, или за сайт, в който мислите да влезете, или на връзката, която възнамерявате да щракнете, необходими са ви надеждни средства, за да можете да си отговорите на този въпрос. Ето няколко:

AOL Active Security Monitor

Не, че сме кой знае какви фенове на AOL, даже леко ги недолюбваме. Така, че нямахме особени очаквания от този безплатен инструмент. Обаче той е прост и лесен за употреба, който преглежда защитния софтуер на машината ви и прави предложения за подобряването й. Първо проверява дали въобще сте инсталирали антивирусна програма; след това ? дали дефинициите ви са актуални. После прави същото за защитната стена, програмите за споделяне на файлове и дали евентуално някоя от тях може да застраши сигурността ви. Самата мониторираща програма няма никакви защитни функции, а работата й е да ви съветва от какво имате нужда. Не работи под Windows Vista. И не приемайте всяко предупреждение за чиста монета. Все пак, това си е AOL програма и като такава ще се опита да ви зариби да купите платени приложения като AOL Privacy Wall, въпреки, че има и по-добри предложения, при това ? безплатни. Въпреки това, ако сте все още новаци пред компютъра и считате, че някоя друга подсказка ще ви дойде добре, струва си да я свалите.

Свалете AOL Active Security Monitor

[pagebreak]

McAfee SiteAdvisor

За разлика от реалния живот, в Мрежата невинаги можете да се усетите кога сте навлезли в опасна зона, набъкана с троянци, вируси и подобна компютъро- (и човеко-) ненавистна гад. Защото в Нета няма еквиваленти на прозорци с решетки, магазини, пуснали кепенците и пияници, въргалящи се пред входовете. Понякога опасните сайтове дори са тези с най-приятната фасада. Точно тук ще ви свърши работа. McAfee SiteAdvisor. Тя предупреждава, ако се каните да посетите или пък вече сте попаднали на опасен сайт. Инсталира се като допълнителна лента с инструменти в Internet Explorer или разширение за Firefox. При търсене в Google или друга търсачка ви извежда резултатите, маркирани в различни цветове, които ви показват степента на риск, на който се излагате, ако решите да влезете в тях. Безопасните са зелени, съмнителните ?жълти, а отявлено опасните ? в червено. Приложението проверява и за потенциално опасни даунлоуди, предлагани от съответните сайтове, както и доколко е вероятно да ви изпратят спам, ако оставите там адреса на електронната си поща.

Свалете McAfee SiteAdvisor за Internet Explorer

Свалете McAfee SiteAdvisor за Firefox

[pagebreak]

LinkScanner Lite

Още един качествен инструмент, чиято функция е да провери дали определен сайт е безопасен или не. Стартирайте LinkScanner Lite и въведете URL, а програмката проверява сайта за наличието на опасни скриптове и друго потенциално опасно съдържание. Тя ви предупреждава и за фишинг сайтове; интегрира се в резултатите от търсенето подобно на McAfee Site Advisor, добавяйки цветни иконки, за да можете лесно да отличите местата в Мрежата, от които е по-добре да стоите настрана. За разлика от Advisor, обаче, тя не проверява за рекламен или шпионски софтуер.

Свалете LinkScanner Lite

[pagebreak]

Internet Threat Meter

Заплахите за сигурността в Мрежата се увеличават с още няколко всеки ден, а. Symantec Internet Threat Meter редовно съобщава за последните новини в областта и ви препраща към сайта на Symantec, където можете да прочетете повече по съответните теми и да намерите необходимите кръпки. Програмката ненатрапчиво се интегрира под XP, версията за Vista има вид на Sidebar Gadget.

Свалете Internet Threat Meter

[pagebreak]

Trend Micro HijackThis

За съжаление няма универсални антишпионски програми. Следователно, която и да е любимата ви защитна програма, тя не може да ви зашити напълно. Ако подозирате, че сте станали жертви на шпионски софтуер, но стандартният ви защитен набор от инструменти не е успял да диагностицира точно проблема пробвайте с HijackThis. Той анализира регистъра на Windows и файловите настройки и извежда файл-протокол на резултатите. Ако системата ви е поразена от шпионски софтуер, файлът съдържа определени елементи, които могат да послужат за анализиране на заплахата. Това, обаче, е работа за хора с доста сериозен опит, затова е по-разумно вместо да се мъчите сами да разберете за какво става дума, просто да качите файла във форума на HijackThis. Обикновено че ви отговорят до 24 часа.

Свалете Trend Micro HijackThis

[pagebreak]

Заметете следите си

Криптирането на лични данни, забраната на потенциално опасни скриптове и почистването на натрупания кеш в различни програми са още няколко начина за укрепване на сигурността. Ето няколко програми, с които можете да го направите.

Kruptos 2

Искате да сте сигурни, че никой няма да се рови в ценните ви лични файлове? Kruptos 2 използва мощен 128-битов крипрографски алгоритъм, така че единственият, който може да прочете папките и съдържанието в тях сте вие. Особено полезен е за USB флашчета и преносими устройства за съхранение на данни, които можете да криптирате пълно. С Kruptos 2 можете да създавате и самоизвличащи се криптирани архиви, да ?нарежете? изтритите файлове, така че да изличите всички следи от тях на твърдия диск и дори да променя имената на файловете, които шифрирате.

Свали Kruptos 2

[pagebreak]

Transaction Guard

Това безплатно приложение на Trend Micro съчетава две различни защитни функции в едно. Това е антишпионски скенер и ?унищожител?, който следи системата ви в реално време и ликвидира откритите заплахи. Втората му функция е така наречената "secret keyboard", която предпазва пароли и друга ценна информация от кражба през Интернет. Принципът й на действие е следният: Когато посетите сайт, който иска парола, вместо да въведете паролата в съответното поле, пишете я в ?secret keyboard?, която първо копира паролата в буфера (clipboard), и после я извлича от там в уеб формата. Софтуерът използва ActiveX и се вражда в системната област.

Свали Transaction Guard

[pagebreak]

CCleaner

Когато сърфирате в Интернет, оставяте на доста места следи от за това къде сте били и какво сте правили. Компютърът ви записва временни файлове, журнал на посетените сайтове, бисквитки, списък с въведени думи (autocpmplete list) и други. Програмите пък създават временни файлове, файлови списъци и прочее. Самата операционна система постоянно следи дейността ви и записва информацията за това в журнали. Накратко, човек с опит, който знае какво търси, може да научи доста за вас, ако се разрови в компютъра ви. CCleaner заличава всички следи от дейността ви пред компютъра. Не само, че след това ще се чувствате по-сигурни, но ще освободите и място на диска си. След като я пуснахме за пръв път в службата, успя да освободи 853 мегабайта от една от тестовите ни машини.

Свалете CCleaner

[pagebreak]

NoScript

Сред най-сериозните опасности за потребителя са скриптовете и аплетите, написани на Java и JavaScript. Злонамерените програмисти могат да ги представят като полезни инструменти, докато програмките злодействат подмолно някъде, скрито от погледа ви. За съжаление, няма лесен начин, за да различите ?добрите? скриптове от ?лошите?. С NoScript, безплатно разширение за Firefox обаче, можете да забраните изпълнението на всички JavaScript и Java аплети, освен на сайтове, които изрично посочите като безопасни, добавяйки ги към списък NoScript ви съобщава кога е забранила Java или JavaScript на даден. За допълнителна защита, този мощен инструмент също блокира Java, Flash и други плъгини на сайтове, на които нямате особено доверие.

Свалете NoScript.

File Shredder 2

Когато изтриете файл той изчезва от компютъра? Да, да, ама не! Дори и след изтриването на файла и изхвърлянето му от Recycle Bin си има приложения, с който той може да бъде възстановен. Принципно, повечето хора всъщност искат файловете им наистина да бъдат заличени след изтриването. File Shredder 2 презаписва всеки файл или папка, маркиран за изтриване с произволно генерирана поредица от единици и нули, при това ? неколкократно. Можете да избирате между пет различни алгоритъма за ?унищожение?, а работата с приложението е елементарна ? просто избирате съответните файлове и ги пишете бегали.

Свалете File Shredder 2

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бившият шеф на полицията в Пловдив: Срещу мен няма доказателства

Бившият шеф на полицията в Пловдив: Срещу мен няма доказателства

България Преди 8 минути

Това, което съм знаел, съм го споделил пред разследващите органи, коментира Йордан Рогачев

Ангела Меркел

Ето защо Ангела Меркел си постави различни ваксини

Теми в развитие Преди 35 минути

Какво съобщи говорителят на германския канцлер Ангела Меркел

Mercedes-Benz C-Class

Червен килим за родния дебют на новия Mercedes-Benz C-Class

Технологии Преди 2 часа

Цялата гама на новия модел е електрифицирана, а стартовата цена у нас започва от 88 200 лв. с ДДС за модификацията С 200.

<p>Ликът на Дявола &ndash; как изглежда злото</p>

Ликът на Дявола – как изглежда злото

Любопитно Преди 2 часа

Сатаната, Луцифер, Лукавия, Дявола, Принца на мрака – злото има много имена и също толкова различни образи

Как да разпознаем дали рибата е прясна

Как да разпознаем дали рибата е прясна

Любопитно Преди 2 часа

Ако обичате риба и искате да я похапвате по-често, ето няколко съвета

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Технологии Преди 2 часа

Първоначално те обявиха, че е имало хакерска атака

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Свят Преди 9 часа

Часове по-рано испанското правосъдие разреши екстрадирането му в САЩ

Поли Генова

Поли Генова е бременна

Любопитно Преди 10 часа

В клипа Поли казва на първородния си син Даниел, да целуне вече наедрялото ѝ от бременността коремче

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Свят Преди 10 часа

Зелена светлина получиха и два реактора от централата "Такахама", също над 40-годишна

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Любопитно Преди 11 часа

По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

България Преди 11 часа

Платената гаранция в размер на 50 хиляди лева ще му бъде върната

Премиерът на Албания Еди Рама

Рама: Това е провал на ЕС

Свят Преди 11 часа

Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Харисън Форд

Харисън Форд пострада на снимки на "Индиана Джоунс" 5

Любопитно Преди 12 часа

Продукцията се очаква да продължи, като графикът на снимките ще се промени

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

България Преди 13 часа

На негово място е назначен като временно изпълняващ длъжността Петър Тодоров

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

България Преди 13 часа

Делото за спиране е било по жалба на изпълнителния директор на дружеството

Норвегия върна на България древно съкровище

Норвегия върна на България древно съкровище

България Преди 14 часа

Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос

От мрежата