0
Шпионски атаки, вируси, троянски коне, home-page hijackers, хакери, проникващи в компютъра, нахлуване в личното пространство ? защитата от атаките е лесна

В момента, в който потребителят включи персоналния си компютър, машината му, информацията и софтуерът, работещ на нея се изправят пред безброй опасности, чиито източник е Интернет. Сред тях са шпионски атаки, вируси, троянски коне, похитители на хоумпейдж (home-page hijackers) и хакери, опитващи се да проникнат в компютъра. На всичкото отгоре Интернет не е единственият източник на проблеми. Всеки, който има достъп до даден персонален компютър (напр. системен администратор или хакер, успял да проникне в компютъра) може да нахлуе в личното пространство на работещите с компютъра, любопитствайки кои сайтове посещават те и по този начин да получи много информация.

Отговорът на тези атаки обаче е лесен. Представяме на вашето внимание 15 страхотни софтуерни продукта ? защитни стени, антишпионски програми, антивирусни програми, ?убийци? на рууткитове и средства за обща интернет защита ? създадени да ви защитават от всички опасности, изпречващи се на пътя ви. Тези петнадесет софтуерни продукти са безплатни, мощни и лесни за използване. Може да започнете да ги ?сваляте? и инсталирате на компютъра ви веднага.

ПРЕДПАЗВАНЕ И ЗАЩИТА ОТ ЗЛОВРЕДЕН СОФТУЕР

От защитни стени до антивирусни програми и средства за борба са рууткитове и антишпионски софтуер, в този раздел на статията са представени няколко особено добри download-а за защита системите на обикновените потребители от зловредни атаки.

ZoneAlarm
Софтуерът на Check Point ZoneAlarm може би е най-популярната безплатна защитна стена на планетата и последната й версия защитава машините, работещи с Vista. Тази защитна стена е изключително лесна за използване и методите й на защита са особено ефективни. Всеки път, когато програма се опита да направи линк към интернет страница ZoneAlarm предупреждава с popup. Потребителят може, когато се появи подобно съобщение да разрешава или забранява връзката към съответния сайт еднократно или за постоянно. Конфигурирането нивото на защита е лесно и се извършва чрез придвижване на няколко плъзгача. Безплатна програма от пакета е само защитната стена. Check Point предлага целия пакет за интернет сигурност срещу заплащане. Защитната стена на ZoneAlarm може да бъде свалена от тук.

Comodo Firewall Pro
ZoneAlarm е особено популярна, но това не я прави автоматично най-добрата защитна стена, която може да бъде намерена. Неин особено силен конкурент е Comodo Firewall Pro, която е оценена от независимия тестов сайт Matousec, като топ-защитна стена. Matousec намира, че Comodo предлага най-високо ниво на защита от изтичане на данни (antileak protection). Comodo осигурява много добри моментни систематизирани данни за състоянието на системата и интернет връзката.
Comodo Firewall Pro може да бъде ?свалена? от тук.

Avast
Avast е отлична антивирусна програма, която е безплатна за домашно и лично използване. Този софтуер е ?лек? и не натоварва компютъра, използвайки голяма част от системните ресурси и оперативна памет. Освен че програмата унищожава вирусите тя има много екстри, вкл. сканиране на живо. Avast може да сканира редовно и уеб-базирани е-пощи за вируси и защитава от вируси във внезапните съобщения, от peer-to-peer опасности и др.
Може да бъде ?свалена? от тук.

AVG Anti-Rootkit
Един от най-опасните видове зловредни програми са рууткитовете. Те не са откриваеми от голяма част от софтуера за сигурност, засичащ зловредни програми. Не е изненадващо, че лошите момчета използват rootkit-ове, за да скриват троянски коне, които могат да позволят експлоатиране на компютъра без знанието на притежателя му. AVG Anti-Rootkit е създадена с едно единствено предназначение ? да открива и унищожава (Seek and Destroy) rootkit-ове. Недостатък на програмата е, че все още не работи, инсталирана на Vista (повечето от читателите на статията обаче това едва ли ги притеснява).
AVG Anti-Rootkit може да бъде ?свален? от тук.

Spyware Blaster
Някои от най-неприятните видове шпионски софтуер ? autodialers, hijacker-и на хоумпейдж и др. подобни се инсталират като ActiveX контроли. Spyware Blaster защитава от този тип зловреден софтуер, блокирайки инсталирането на ActiveX-базирани зловредни и шпионски програми и унищожавайки ?бисквитки?, които подпомагат навлизане в личното ви пространство. Програмата работи с Firefox, Opera и Internet Explorer и предпазва браузъра от отклоняване към опасни сайтове. Много добра функция на програмата е System Snapshot, която снема моментна ?снимка? на персоналния компютър ? ако машината бъде заразена впоследствие потребителят може да се върне към предишното състояние.
Spyware Blaster може да бъде ?свален? от тук.

ОЦЕНЯВАНЕ РИСКОВЕТЕ, НА КОИТО Е ИЗЛОЖЕНА ДАДЕНА СИСТЕМА

Безопасно ли е или не? Независимо дали си задаваме този въпрос преди да посетим някой сайт, или преди да кликнем върху някой линк е необходимо да имаме необходимите средства, чрез които да разберем нивото на риска, на който е изложен компютъра ни. Софтуерът по-долу е за оценяване на ситуацията и предоставяне на потребителя на ясна и точна информация за това.

AOL Active Security Monitor
Приложението е просто и контролира сигурността на персоналния компютър, на който е инсталирано, предоставя отчети за това, което открива и прави препоръки към потребителя. Софтуерът проверява дали на компютъра е инсталирана антивирусна програма и ако да, дали вирусните дефиниции са актуални. След това прави същото за антишпионски софтуер, тества дали е задействана защитна стена и проверява peer-to-peer софтуер, който може да предизвика проблем. Програмата не притежава никакви собствени защитни функции, но предупреждава, ако компютърът се нуждае от такива. Този софтуер не работи с Vista. Програмата е подходяща за потребители, които се нуждаят от бързи съвети за сигурността на компютъра си и в този смисъл си заслужава да бъде download-ната безплатно.
Може да бъде ?свалена? от тук.

McAfee SiteAdvisor
Не съществува начин лесно да бъде разпознат интернет сайт, който съдържа зловредни кодове. Дори и най-добре изглеждащия сайт може да бъде пълен със зловредни програми. McAfee SiteAdvisor помага да избегнем посещаването именно на такива сайтове. Софтуерът предупреждава, когато даден сайт, в който вече сме влезли, който се каним да отворим или който посещаваме редовно е опасен. McAfee SiteAdvisor се инсталира като toolbar в Internet Explorer или като plug-in на Firefox. При търсене с някоя търсачка софтуерът показва цветни икони с резултат до всяка от тях, подсказващ дали сайтът е безопасен или не. Програмата проверява сайтовете за даунлоуди, които е възможно да бъдат опасни, и за улики, че потребителят ще получава спам при предоставяне адреса на е-пощата си. Туулбарът предлага подобни отчети за сайтовете, които потребителят посещава понастоящем.
McAfee SiteAdvisor може да бъде ?свален? от тук.

LinkScanner Lite
LinkScanner Lite е друго добро средство за определяне дали съдържанието на даден уеб сайт е опасно. URL на сайта, който потребителят желае да провери се записва в LinkScanner Lite и програмата го проверява за опасни скриптове, лоши даунлоуди и друго хазартно съдържание. Програмата също предупреждава за фишинг-сайтове и други потенциално измамни онлайн операции. Също като McAfee Site Advisor маркира сайтовете, поставяйки им икони в близост до резултата от търсенето, но за разлика от тази програма не проверява дали даден сайт съдържа рекламен или шпионски софтуер.
McAfee Site Advisor може да бъде ?свален? от тук.

Trend Micro HijackThis
Отделните антишпионски програми не са способни да откриват и ?изкореняват? всеки съществуващ шпионски софтуер, от което следва, че единствения антишпионски софтуер на компютъра ни не ни предпазва напълно. В случай че потребител подозира, че е станал жертва на шпионски софтуер, но не може да открие източника на проблема, използвайки обичайния си диагностичен софтуер, е добре да предостави възможност на HijackThis да опита. Тази програма напълно анализира Registry на компютъра и настройките на файловете и създава log файл, отчитащ резултатите от тази дейност на софтуера. Ако системата е заразена с шпионски софтуер в този файл се съдържат улики за вида на съответната програма, която е засегнала компютъра. Експерт може на базата на тези данни да установи проблема. Потребителят не е необходимо да върши нищо след създаването на log файл, освен ако не е експерт. Вместо това е необходимо да въведе файла в сайта на HijackThis и да помоли общността в него да анализира данните.
HijackThis може да бъде ?свален? от тук.

ПРИКРИВАНЕ НА СЛЕДИТЕ В ИНТЕРНЕТ И ?ПОЧИСТВАНЕ? СЛЕД НАС

Криптиране на личната информация, блокиране на потенциално вредни скриптове и почистване на ненужната информация при всички случаи са важни за подобряване на сигурността. Даунлоудите по-долу са именно за това.

Kruptos 2
Kruptos 2 е програма за 128-битово криптиране на файлове и папки. Особено полезно е за USB flash устройства и други портативни устройства за съхраняване на данни. Kruptos 2 създава самоизвличащи се криптирани архиви; унищожава изтритите файлове, така че всички следи от тях да изчезнат от твърдия диск; дегизира имената на файловете, когато са криптирани.
Kruptos 2 може да бъде ?зтеглен? от тук.

Transaction Guard
Този безплатен софтуер съчетава две функции по сигурността в едно. Transaction Guard е детектор на шпионски програми и изкоренител, който контролира системата в реално време за шпионски софтуер, унищожава всеки spyware, който намери. Втората му функция е ?тайна клавиатура?, която защитава паролите и друга чувствителна информация от кражба през Интернет. Когато потребител посети уеб сайт, в който се влиза с парола вместо потребителят да я напише я въвежда в тайната клавиатура, която копира паролата в клип борда, от където се пейства директно в уеб-формата. Този софтуер се задейства като ActiveX контрол в System Tray.
Transaction Guard може да бъде ?свален? от тук.

CCleaner
Когато даден потребител сърфира в Интернет оставя много следи от интернет-активността си. Компютърът се пълни с временни интернет файлове, списък с история, ?бисквитки?, записи в AutoComplete и още много. В добавка софтуерът създава временни файлове, списъци с файлове и др. Windows непрекъснато контролира какво прави потребителя и записва информацията за това в логовете. Всъщност от тези остатъци, с които компютрите са пълни би могла да бъде събрана много информация за потребителя. CCleaner отървава системата от всички подобни следи. Използващият тази програма не само ще защити личната си информация по-добре, но и ще освободи дисково пространство в машината си.
CCleaner може де бъдее ?свален? от тук.

NoScript
След най-големите опасности в Интернет са сайтовете, в които има Java и JavaScript скриптове и аплети. Хакерите често дегизират тези вредни програми като нещо полезно или ги скриват напълно докато се активират. За съжаление не съществува начин потребителя да различи полезните от вредните скриптове. NoScript ? безплатно разширение за FireFox, за което сме писали и преди, предпазва от задействане на всички JavaScript и Java аплети, освен тези, които бъдат разрешавани от потребителя еднократно или за постоянно. NoScript съобщава всеки път, когато блокира Java или JavaScript в сайт, отворен през FireFox-а, на който е инсталиран. За повече сигурност блокира също Java, Flash и др. plug-ins в сайтове, в които нямаме доверие.
NoScript може да бъде ?изтеглен? от тук.

File Shredder 2
Програмата възстановява файл, който е изтрит от Recycle Bin. Софтуерът предоставя и възможност при избор на дадени файлове те да бъдат изтривани безвъзвратно.
File Shredder 2 може да бъде ?свален? от тук.


Още полезни безплатни програми

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора</p>

Заради 8 хил. картички: Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора

Любопитно Преди 3 минути

Бразилката получи и 10-годишна забрана да ходи на концертите му

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 13 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 23 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента