0

В естниците съобщават за резултатите от изборите за евродепутати по данни на ЦИК на базата на 100% от протоколите. ГЕРБ получава 21,69%, Платформа "Европейски социалисти" - 21,41%, а ДПС - 20,26%.

"Атака" е четвърта с 14,22%, а НДСВ взема 6,26%. ДСБ и СДС остават без евродепутати и вестниците съобщават, че лидерът на ДСБ Иван Костов е подал оставката си заедно с цялото ръководство, а председателят на СДС Петър Стоянов още мисли.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов настоява за предсрочни избори наесен заедно с местния вот, отбелязват още днешните издания.

"Бихме без допинг и екшън герои", заявява в интервю за "Стандарт" Борисов. Предсрочни избори ще има, но не защото ние ще ги предизвикаме - управляващите сами ще си ги направят със скандалите си, казва той.

В коментар, озаглавен "Бумерангът на проспания вот", "Стандарт" отбелязва, че имаме изборен феномен - електоратът, протестирайки срещу "нашите политици", е направил ДПС равна с най-силните на деня в България.

За две години във властта БСП загуби близо 2/3 от гласоподавателите си, пише "Сега". За социалистите дадоха гласа си 414 050 души - със 715 146 по-малко от парламентарния вот през 2005 г., сравнява изданието.

НДСВ загубило 83% от поддръжниците си в сравнение с парламентарния вот преди 2 г. , а ДПС също било под летвата от 2005 г. - в неделя за него са гласували 391 711 души или със 75 689 по-малко от 2005 г.

Социологът Васил Тончев от "Сова-Харис" коментира пред "Сега": "ГЕРБ стартира добре, но не блестящо". Той смята, че най-резултатна е кампанията на НДСВ. Полезният ход на десницата според него е нов съюз от множество партии и нови лица.

"Небето ожали партиите", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател", като прави паралел между проливните дъждове и евроизборите.

Тъжно е, когато лидерът на първата политическа сила иска да набие лидера на третата, а лидерът на четвъртата иска не само да бие всички останали, но и да ги изсели извън страната, тъжно е, когато най-голямата парламентарна партия се тресе от корупционни скандали, а царският й партньор мъдрува "Да гледаме позитивно", пише авторът.

"Да, думата е "загуба". Но властта е стабилна", коментира пред "24 часа" зам.-председателят на БСП и вътрешен министър Румен Петков.

При всички условности това е едно стабилно представяне на управляващата коалиция и ясно изразена липса на алтернатива днес, което прави управлението достатъчно стабилно, смята той.

В интервю за "24 часа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призовава: "Станишев да дава оставка и да се разпускат". Най-достойното, което ще бъде посрещнато с уважение от целия български народ, е това правителство да си подаде оставката, смята той.

Според него премиерът в момента по никакъв начин не дава знак, че иска каквито и да било рокади в кабинета.

"24 часа" публикува анализ "Кога националистите ще се научат да смятат". Според него успехът на ДПС е бил ясен още когато парламентът е приел по каква система ще протекат евроизборите.

"Грешка на "Сова Харис" влуди България", пише "24 часа". Въпрос на шанс с извадката, обяснил Васил Тончев, шефът на агенцията , която първа съобщи, че ДПС печели вота.

Вестникът допълва темата за евроизборите с информация, че Брюксел е дал най-много гласове от чужбина за евровота. От валидните 532 бюлетини в Брюксел 203, или 38%, са за ДПС, след това са БСП (14,4%), НДСВ (12,6%) и ГЕРБ (10,3%).

От първа страница "24 часа" съобщава, че за един от кандидат-депутатите на НДСВ - Антония Първанова, която не е първа в листата, са гласували 10019 души, но за да отиде на първо място са й трябвали 18 141 гласа (15% от подадените за НДСВ). Соломон Паси пък е с над 7200 личен вот.

Според експертите това доказвало, че преференциалното гласуване може да сработи.

"Задава се основен ремонт", предрича "Труд". Според него централите и на трите управляващи партии БСП, НДСВ и ДПС са категорични, че ще има ремонт на кабинета.

Управленската формула 8:5:3 обаче щяла се запази, въпреки че ДПС задмина НДСВ. И НДСВ, и ДПС са категорични, че министър Румен Овчаров няма да бъде върнат на работа, в БСП чакат решението на лидера си и премиер Сергей Станишев, отбелязва "Труд" и уточнява, че се очаква Станишев да даде знак какви промени в кабинета планира на предстоящо заседание на Висшия съвет на партията, вероятно на 2 юни.

"В нощта на вота в НДК никой не бе победител", коментира "Труд" и отбелязва, че на фона на усмихнатите си подчинени лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил доста сдържан и дори е обявил, че не е готов да е лидер на първата политическа сила у нас.

"С Овчаров - лошо, без Овчаров - пак лошо", казва в интервю за "Труд" социологът Петър-Емил Митев. Той отбелязва, че ако Румен Овчаров остане на лидерския пост в София, това ще се отрази отрицателно на местните избори, но от друга страна Овчаров е ключова фигура и излизането му от ръководството ще предизвика сътресения.

Според коментари на анализатори и социолози пред "Дневник" резултатите от евроизборите няма да доведат до сътресения в коалицията и разпадането й. В анализ за вестника Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" пише, че партиите, които са проявили лоялност към очакванията на своите привърженици, са получили най-добри резултати.

"Пари" помества коментар на председателя на БСК Божидар Данев. Според него, след като се е видяло разпределението на силите, единствената възможност, ако се случи нещо с това правителство, е служебен кабинет.

"Дума" помества цялото изявление на премиера Сергей Станишев в НДК в изборната нощ и извежда като акцент " Разчетохме знаците, които хората отправиха към нас".

"Седем партии в нов парламент", е челното заглавие на "Монитор". Той изчислява на базата на резултатите от евровота, че в ново Народно събрание биха влезли ГЕРБ с 56 свои представители, БСП - с 55, ДПС - с 53, "Атака" - 37, НДСВ - 16, СДС - 12 и ДСБ - 11.

"Управляващите са най-сериозната заплаха за управлението", пише в анализ за "Монитор" социологът Антоний Гълъбов. Коалицията има сили да оцелее, но не и да генерира развитие, налице са всички белези на латентна политическа криза, смята той.

В интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов казва: "Неадекватни политики провалиха дясното". Според него Доган не е направил нищо особено за евроизборите, просто останалите партии са се провалили.

Днешните издание информират за обилните валежи и проблемите, предизвикани от тях. "Още десет дни потоп", прогнозира "Стандарт".

"Вдигат пенсиите с 10%", съобщават изданията. Надзорният съвет на НОИ вчера е взел решението за увеличението на пенсиите от 1 юли.

Главният прокурор Борис Велчев се зарече до края на годината да има обвинения срещу хора от властта, политици, магистрати, административни служители, но призова към търпение, пише от първа страница "Сега".

Вестникът цитира интервю на Велчев за "Ройтерс", в което главният прокурор твърди, че се разследват "топличности".

Борис Велчев уточнил пред "Сега" обаче, че не става дума за министри.

"Маджо превърна съда в нощен бар", казва в интервю за "24 часа" шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Пенчев особено се подразнил, когато свидетелят по делото за убийството на Бай Миле - Младен Михалев-Маджо, влязъл в съдебната зала със собствената си охрана.

Животът му е в опасност не защото е свидетел, а от началото на прехода - по други причини, коментира той.

"Напускат ли лекарите България", анализира "Сега". Зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков обяснява, че засега няма такава тенденция.

Според него отлив може и да има, но след няколко години. Вестниците продължават темата за здравеопазването с информации за протести в "Пирогов" за по-високи заплати.

Бившият шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров е пуснат на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция, информират изданията. Темата е основна за "Дума".

"Изненадан съм, ще протестирам", цитира "Труд" прокурора Божидар Джамбазов. Става дума за големи финансови интереси, реално е да се окаже натиск върху свидетели, коментира Джамбазов.

Зад проверките, които прави прокуратурата в "Булгартабак холдинг" стоят шефът на Националната следствена служба Ангел Александров и неговите хора - те са единствените, от които съм изпитвал натиск да взема едно или друго решение, цитира "Сега" думи на изпълнителния директор на холдинга Христо Лачев.

"Клеветите срещу мен съсипват холдинга", казва още Лачев, цитиран от "Стандарт".

"Пари" акцентира върху данните, че приходите на Булгартабак от вътрешния пазар за първите четири месеца на годината са нараснали с 19%.

"112 пъти Страсбург осъди България за нарушени човешки права", информира в интервю за "24 часа" Снежана Ботушарова, нашият представител в съда в Страсбург. Жалбите намаляват, защото се променят законите, смята тя.

Изданията информират за третата световна среща на българските медии в Рим, организирана от БТА.

"24 часа" отделя 2 страници на декларацията на 120 български журналисти, работещи по целия свят, в която се призовава най-богатите жители на планетата да помогнат със средства на заразените от СПИН деца от Бенгази и изграждането на център за борба с болестта.

Заради твърде широкото присъствие на журналисти, общественици и политици БТА реши, че това е най-подходящото място светът да чуе за трагедията на медиците ни в Либия, затова в края на официалното откриване на срещата Максим Минчев, генерален директор на БТА, прочете декларацията на българските журналисти, допълва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 8 минути

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 22 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 51 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 56 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 1 час

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда