Защо добавянето на сол в храната понякога я прави по-сладка?
Източник: iStock

П оръсването на малко сол върху манго или грейпфрут не изглежда като нещо, което би направило вкуса им по-хубав, но въпреки това хората го правят постоянно и твърдят, че плодовете са още по-сладки след това. Но как точно солта води до повече сладост?

За да разберем как става това, е необходимо да разгледаме езиците си. Там се намират вкусовите рецептори, които представляват струпвания от рецепторни клетки. Приближете се още повече и ще забележите, че тези клетки са пълни с рецептори, които изпращат сигнали до мозъка, когато молекулите в храната се свържат с тях, което ни позволява да определим нещо като сладко, солено, кисело, горчиво или умами.

Установено е, че определени вкусове се разпознават от определени видове рецептори, но когато става въпрос за вкус на сладко, изследователите откриват, че картината е по-сложна, отколкото може да се предположи.

Когато учените се отървали от гените, кодиращи семейството рецептори T1R, които откриват сладкото при мишките, се случило нещо неочаквано - мишките все още се наслаждавали на много високи концентрации на захари. Дали нещо друго е помагало на мишките да откриват сладкото?

Според проучване от 2020 г., публикувано в Acta Physiologica, отговорът изглежда е „да“.

В клетките на рецептора за сладък вкус се открива протеин, известен като натриево-глюкозен котранспортер 1 (SGLT1), който в бъбреците и червата използва натрий, за да подпомогне преноса на глюкоза в клетките.

Авторите на изследването установяват, че това изглежда е така и във вкусовите рецептори на мишките; когато дават на мишки, при които липсва рецептор T1R, разтвор, съдържащ глюкоза и ниска концентрация на сол, нервите, свързани с рецепторните клетки на мишките, се задействат по-бързо, отколкото при тези, на които е дадена само глюкоза.

Въпреки че мишките не могат да бъдат сравнени директно с хората, ние имаме достатъчно сходства, така че авторите на изследването смятат, че резултатите могат да се отнасят и за нас, обяснявайки защо щипка сол прави карамела много по-сладък.

Това обаче не е единственият потенциален механизъм, чрез който солта може да направи нещата по-сладки за нас. Друго проучване, в което участват същите изследователи, установява, че способността на солта да подсилва сладкото може да се дължи не само на натрия в нея, но и на хлоридните йони.

Използвайки техники на структурната биология, екипът установява, че хлоридните йони могат да се свързват с един от рецепторите T1R и когато го правят, те променят формата на рецептора - знак, че той е активиран и изпраща „сладки“ сигнали към мозъка.

Когато проследили това, като дали на мишки разтвор, съдържащ малки количества хлорид, и наблюдавали активността на невроните, свързани със сладкия вкус, тези неврони се задействали повече. Ако на мишките давали същия разтвор заедно със съединение, което блокирало рецептора, тази активност не се проявявала.

Според изследователите това показва, че малките количества сол могат да направят нещата по-сладки - въпреки че отново заключават, че трябва да се проведат изследвания на човешките рецепторни клетки, преди да се твърди, че същите механизми са включени и при нас.

Използвайки техники на структурната биология, екипът установява, че хлоридните йони могат да се свързват с един от рецепторите T1R и когато го правят, те променят формата на рецептора - знак, че той е активиран и изпраща „сладки“ сигнали към мозъка.

Когато проследили това, като дали на мишки разтвор, съдържащ малки количества хлорид, и наблюдавали активността на невроните, свързани със сладкия вкус, тези неврони се задействали повече. Ако на мишките давали същия разтвор заедно със съединение, което блокирало рецептора, тази активност не се проявявала.

Според изследователите това показва, че малките количества сол могат да направят нещата по-сладки - въпреки че отново заключават, че трябва да се проведат изследвания на човешките рецепторни клетки, преди да се твърди, че същите механизми са включени и при нас.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

България Преди 5 минути

Инцидентът е станал на 384-ия километър на магистралата, в района на Провадия

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Свят Преди 17 минути

Постът временно ще заеме министърът на финансите Чой Сан Мок, както изисква законът

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

Тийнейджър с тротинетка блъсна жена и дете в Бургас (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Инцидентът е записан от охранителна камера

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Гърция поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Свят Преди 2 часа

Това е органът, който има главната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

На 116 години: Почина най-възрастната жена в света

Свят Преди 2 часа

Това е бразилската монахиня Ина Канабаро Лукас

Снимката е архивна!

Руска атака с дрон срещу Одеса, има загинали

Свят Преди 2 часа

Нанесени са и редица материални щети

Радев за 1 май: Трудът не бива да е сведен до средство за оцеляване

Радев за 1 май: Трудът не бива да е сведен до средство за оцеляване

България Преди 2 часа

По повод Деня на труда президентът отправи поздравление към българските граждани

Имен ден днес празнуват...

Имен ден днес празнуват...

Любопитно Преди 3 часа

На 1 май почитаме паметта на свети пророк Йеремия и на преподобномъченик Акакий Серски

Милена Златкова откровено за Христо, майчинството и каузите

Милена Златкова откровено за Христо, майчинството и каузите

Любопитно Преди 3 часа

През изминалите 25 години гласът ѝ е безспорно един от най-известните в българското радио

<p>Сенатът на САЩ не успя да блокира митата на Тръмп</p>

Сенатът на САЩ не събра мнозинство, за да блокира митата на Тръмп

Свят Преди 3 часа

Предложението целеше отмяна на националното извънредно положение, обявено от американския президент

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Какви природни ресурси притежава Украйна и за какво се използват

Свят Преди 4 часа

След месеци на политически обрати, Вашингтон и Киев най-накрая постигнаха съгласие по стратегическото споразумение

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

Без синя и зелена зона в празничните 1 и 6 май в София

България Преди 4 часа

През останалите - 2 май, 3 май и 5 май са работни дни за зоните за почасово платено паркиране

<p>Защо хората са загубили козината си</p>

Защо хората са загубили козината си: Изненадващата истина за еволюцията ни като бозайници без косми

Любопитно Преди 4 часа

Хората принадлежат към група животни, известни с козината, космите и мустаците си

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

БНБ установи съществени пропуски при отпускане на кредити

България Преди 4 часа

Те касаят платежоспособността на кредитополучателите

<p>1 май: Най-смъртоносното наводнение в България</p>

1 май: Най-смъртоносното наводнение в България

Любопитно Преди 4 часа

Вижте какво се е случило на този ден в историята