20

П о-рано през изминалата седмица работници извършвали рутинна реставрация в 1000-годишната църква „Санта Мария Маджоре“ в Рим, когато откриват глинени гърнета с латински надписи отвън и костни фрагменти вътре, пише британското издание „Телеграф“.

ВИЖТЕ EДНИ ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ МАНАСТИРИ В БЪЛГАРИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Костите са открити в скривалище под мраморна плоча близо до средновековния олтар на църквата - част от храма, затворена за посетители от цели 35 години поради структурни проблеми.

Глинените гърнета носят имената на трима папи

и четирима мъченици - светци, които са пострадали и са отдали живота си в името на Христос. Това подсказва, че костите може би са мощи на упоменатите важни за християнството фигури.

Сред имената е и това на Св. Петър –

една от най-важните личности в християнската история. Според християнското учение той е един от дванадесетте апостоли на Иисус. За него се смята още, че е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият папа на Рим, където е екзекутиран като мъченик.

Ужасяващите начини, по които някои папи посрещат смъртта

Намериха две глинени гърнета, на които са написани имената на ранни папи – Петър, Феликс, Каликст и Корнелий. Не съм археолог, но веднага разбрах, че гърнетата са много стари. Гледайки ги ме заляха толкова емоции“, разказва църковният настоятел на „Санта Мария Маджоре“ Масимилиано Флориди.

Предполагало се е, че могат да се открият такива реликви

в 1000-годишната църква. Преди време в храма е открит надпис, който разкрива за съществуването на тези мощи. И все пак тъй като до миналата седмица те са се намирали в своето скривалище, за всички откриването им е голяма изненада.

Учени търсят ДНК на Исус, за да стигнат до живи потомци

Църквата Санта Мария Маджоре в Рим
Църквата „Санта Мария Маджоре“ в Рим Източник: Thinkstock

Костните фрагменти ще бъдат изпратени във Ватикана за детайлен анализ. Също така ще бъдат подложени на сравнителен ДНК анализ с костните фрагменти на Св. Петър, които се намират в базиликата „Свети Петър“.

Мощите от базилика „Свети Петър“ са подлагани на анализи

и за тях е доказано, че са на човек, който е починал на около 60-годишна възраст през I в. сл. Хр. Църквата приема това за солидно доказателство, че костите са именно на Св. Петър. За широката публика обаче това не задължително е доказателство.

Базилика "Св. Петър"
Базилика "Св. Петър" Източник: Thinkstock

Ако мощите от базиликата съвпаднат с костни фрагменти от откритите в „Санта Мария Маджоре“ обаче, това би доказало, че и двете реликви са истински, а обвързаността им би била доста силно доказателство, че става въпрос за Св. Петър.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Четете още:

Легендата за Благодатния огън

Учени от Оксфорд с нови доказателства за мощите на св. Йоан Кръстител

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@