12

В сички сме чували не веднъж, че ГМО или Генно-модифицираните организми са вредни. В новото си видео от канала "По-умней" Боби иска да провери дали това е истина и като цяло обяснява какво всъщност значи ГМО.

От къде идва генното модифициране, от кога се случва?

"Генното модифициране съществува от както свят светува. Да вземем за пример едно много познато за нас животно. Кучето. Преди 40 милиона години е съществувал само един вид. С милионите години естествено ГМО различните кучета са започнали да развиват различни черти. За това от един общ родител сега има кучета, които са с размера на длан и други, които са по-големи от понита и още стотици други уникални породи.

Друг пример за ГМО е селекцията. Ако имате чистокръвно хъски, няма да позволите уличното куче да му направи бебета, нали? Това ще развали гените на малките и те ще са полу-хъскита.

По същия начин, когато един фермер види, че определена крава дава много повече мляко от останалите, той ще я остави за разплод. След няколко години този фермер ще има цяло поколение от крави, които дават повече мляко.

И това не важи единствено за кучетата и кравите, а за всяко живо същество, което се размножава полово, защото неговите гени са модификацията на гените на майката и на бащата.

Това важи и за растенията, разбира се. Ако имате баба и дядо на село, които отглеждат домати, те ще запазят семето на най-плодородните растения. Дори без химикали и лаборатории те също практикуват генно модифициране чрез селекция.

А дали все пак ГМО е вредно и още интересни разсъждения по темата от влогъра Боби - вижте във видеото

Искате ли да научите още? 

Мръсната дума "благодаря"

Нещастието да си щастлив

Какво не знаем за наркотиците

По-висше ли е човечеството от всичко останало

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@