Страхът от летене със самолет – по-разпространен, отколкото си мислим
Източник: Istock
0

В секи има в широкия си кръг от познати един човек, който изпитва ужас от... летене със самолет. На вас може да ви изглежда невероятно, че реенето над облаците може да предизвиква страх, а не удоволствие, но ако питате хората, страдащи от  птеромерханофобията, ще научите, че същото това изживяване за тях е пълно с напрежение, черни мисли и паника. Да, именно птеромерханофобия (или още аерофобия) се нарича този ирационален страх от возене в самолет и си заслужава да го проучим малко по-задълбочено, именно защото страдащите от това състояние са много повече, отколкото подозираме.

Аерофобията представлява екстремен страх от летене със самолет и към отделни моменти от този процес, като най-силно той е изразен по време на кацане и излитане. Много често хората си дават сметка, че страхът им е ирационален – според статистиките самолетът е едно от най-сигурните средства за пътуване – но това не им помага. За тези, които страдат от аерофобия, изживяването е особено тежко, защото понякога е свързано с паника, потене, дори повръщане. Хората с аерофобия често се опитват да сменят този начин на превоз с друг, а когато такава възможност няма, мислят за полета дни преди него, като денят, в който трябва да летят, се превръща в истински кошмар.

Както сами разбирате, аерофобията се оказва далеч по-тежко и сложно състояние, отколкото си го представяме ние, благословените да не ни е страх от летене. Разбира се, всеки, който проявява признаци на аерофобия, намира начин за справяне с това състояние, но все пак има някои твърди правила, които е добре да следвате, ако сте в отбора на хората с аерофобия.

Без алкохол и кофеин

Знаем, че много хора „лекуват“ аерофобията именно с чаши алкохол, но обратното е по-добра мярка – въздържание и от алкохол, и от кафе. Кофеинът, както всички знаем, повишава адреналина и води до „изостряне“ на сетивата – последното, от което имате нужда, ако ви става лошо само при мисълта за качване в самолет. Нямаме предвид да се обречете на целомъдрие 2 седмици преди полета си, но поне в деня, в който ще се качвате на самолет, не пийте кафе и избягвайте алкохола, който може да направи нещата още по-лоши (ако въобще може да има нещо по-лошо от паника на борда на самолет).

Без мазни и тежки храни

Източник: Istock

Освен че не е добре да се наливате с алкохол и кафе, не е добре и да се наядете като на Нова година, и да седнете на тясната седалка с все аерофобията си. Преяждането само по себе си води до куп проблеми, а в съчетание с ирационален страх от летене е рецепта за неща, които няма да описваме с думи.

Слушайте музика, гледайте филм

Слушалките и любимата ви плейлиста на телефона ще свършат чудесна работа в това да ви разсеят от факта, че се намирате на седалка на 11 километра от земята. Препоръчително е да си пуснете музика още докато самолетът захожда към пистата за излитане, да затворите очи и да се оставите на музиката да ви отведе на по-приятни места. По време на полет пък е най-добре да си пуснете някой филм, като гледайте да е неангажиращ и най-добре да е комедия. Трилърите и филмите на ужасите оставете за някой друг път, когато сте стъпили с двата си крака на земята.

Говорете си с хората

Източник: Istock

Не казваме да станете в паника и да започнете да обикаляте по седалките или да пробвате да нахлуете при пилота и да го питате колко е часът, а просто да се опитате спокойно да се обърнете към съседа си по седалка и да завържете разговор. Може да споделите, че ви е страх, да попитате дали и другият не изпитва дискомфорт от летене или да си поговорите за времето – това винаги е тема за разговор. Добре е да споделите на стюардесата още при качване, че имате страх от летене – персоналът е обучен да се справя с такива случаи и стюардесата може дори да ви даде друго място, ако прецени, че е по-подходящо за вас (в предната част на самолета например).

Работете

Ако нищо друго не помага, отворете си лаптопа и си направете някоя таблица в Ексел – това е толкова досадно, че моментално ще ви мине и гаденето, и чувството на безнадеждност.

s
Източник: Rescue

RESCUE® капките на д-р Бах
Към нещата, които изброихме, на последно – но не по важност, място, се нареждат популярните цветни есенции. Универсалната комбинация на д-р Бах е помогнала на безброй хора в кризисни ситуации, а много спасителни екипи я включват в стандартната си екипировка.

Капките RESCUE® действат на всеки човек благодарение на включените в тях цветни есенции, които са свързани с  пет често срещани негативни модела на поведение, появяващи се в отговор на стресиращи ситуации:

  • Нервно свръхнапрежение, което може да предизвика паника
  • Объркани реакции, когато се стремим да излезем по-бързо от ситуацията
  • Силен страх от загуба на самоконтрол, предизвикващ агресия
  • Импулс да бъде отречена реалността
  • Вцепеняване или шокова реакция

Капките водят до балансиране на блокиращите модели на поведение, а заслугата за това се пада на есенциите от скална роза, слабонога, джанка, повет и витлеемска звезда.

В случай на нужда е добре да имате под ръка капки RESCUE® и да капнете 4 капки директно под езика, на всеки 15 минути, до постигане на максимален ефект. Няколко минути (максимум 15) след приема на RESCUE®, механизмите за самолечение на тялото се активират. Това води до емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане – нещо, от което хората, страдащи от аерофобия, имат най-голяма нужда.

Имайте предвид, че ако единичната доза се приема в чаша вода, действието настъпва по-бавно – след около половин мас, но е по-продължително – няколко часа. Този прием е подходящ и при овладяване на емоционалното състояние преди стресиращо събитие, което означава, че може да изпиете капките преди полета и да се насладите на него, а не да изпаднете в обичайната паника. Разбира се, ако сте забравили да ги изпиете предварително, винаги е добра идея да го направите дори и по време на полет, директно под езика. Удобни форми за прием в самолета са също така RESCUE® спрей, който се пръска директно в устата и RESCUE® пастили, които можете да смучете в самолета. Продуктите можете да закупите от онлайн магазина vedrashop.bg и да изберете най-удобната за вас форма.

Комбинацията RESCUE® в различните си форми може да бъде приета неограничен брой пъти през деня, няма странични ефекти и е идеална за ползване дори от деца и бременни, както и от домашни любимци, в случай, че и тях сте качили на самолет и трябва да ги успокоявате наред със себе си.

И не забравяйте – пътуването със самолет е най-лесният и безопасен транспорт, а често  дори е и приятен. Пожелаваме ви и вие да го разберете скоро!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 24 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 35 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 13 часа

Той определи среща като безпрецедентна