Сапунта Мара: Сериозен бизнес с несериозни послания или как се продава онлайн чрез хумор и сатира
Източник: Сапунта Мара
0

О питът през годините ни научи, че ново бизнес начинание не се създава с единствена цел печалба, защото почти сигурно ще се провали. С това, което ние правим, даваме стойност на определени целеви групи хора. И те го оценяват. Не само в агенцията, но и в Сапунта Мара.

Източник: Сапунта Мара

А Сапунта Мара се превърна в популярен бранд и успешно бизнес начинание, защото успяхме да “излекуваме болка” на нашите потребители. Ние не им продаваме просто сапун, а възможността да се сдобият със свеж, забавен и нестандартен подарък, с който да усмихнат своите най-близки хора.

1. Кога, как и кой стартира бизнеса на Сапунта Мара?

Идеята Сапунта Мара се реализира в средата на ноември 2021 г. и за щастие се превърна в работещ бизнес буквално за няколко дни. За много кратко време успяхме да валидираме не само идеята си, но и целевите ни групи и продуктите, което си беше УАУ момент за нас. Върнахме си цялата първоначална инвестиция за по-малко от седмица, а мълвата за продуктите ни стигна не само до ефира на телевизия Bloomberg (ако не може да се спомене - да се премахне), но и до екзотични дестинации като Дубай и Китай.

Зад Сапунта Мара стой екипът на нашата агенция MarmaLAB, която е насочена само и единствено към клиенти, развиващи бизнеси в електронната търговия.

Както не веднъж сме споделяли, Сапунта Мара беше замислен като онлайн магазин, в който да тестваме различни подходи и практики в електронната търговия, за да отчитаме резултати и да ги споделяме с клиентите на агенцията, които консултираме и студентите, които обучаваме.

Източник: Сапунта Мара

Успяхме да го превърнем в самостоятелен работещ бизнес, но въпреки това продължаваме да го използваме и с другото му предназначение - да е добър пример за работещ онлайн магазин с вложени много знания от технически, дизайн и маркетинг характер.

2. С какъв екип разполага компанията и колко от тези хора са ангажирани в онлайн дейността ѝ?

Екипът ни е доста малък, но разчитаме на много фрийланс помощ и на няколко партньора, с чиято помощ развиваме проекта непрекъснато.

Концепцията, копирайтингът, изработката на онлайн магазина и всички автоматизации в него, органичното съдържание за социалните мрежи и имейл кампаниите ни. Всичко това са инхаус процеси, с които, на този етап, се справяме доста успешно.

Дизайнът и производството на опаковки и сапуни, както и бъдещите ни платени рекламни кампании, са поверени на партньори. В момента подбираме и нови партньори, тъй като подготвяме излизане на чужди пазари, а за там ще имаме нужда от съвсем нов набор услуги.

3. Кое е вашето конкурентно предимство пред брандове във вашата ниша?

Източник: Сапунта Мара

Едно от предимствата ни е, че не се взимаме насериозно. Голяма част от нашето бранд персоналити е изградено против много от правилата в маркетинга. Наричаме продукта си “кофти”, а себе си “прости”. И за огромно щастие, хората в нашите целеви групи оценяват тази самоирония и (както ние го наричаме) въз интелигентния ни хумор.

Друго наше предимство е, че познаваме доста детайлно и на експертно ниво съвременната електронна търговия и как тя функционира в новата реалност на дигиталния свят.

Накрая, но не на последно място, имахме смелостта да изберем изключително обикновен и ежедневен продукт и го “облякохме” в емоция чрез гениалните копирайтинг умения на хората от екипа. А това ни отличава радикално, просто защото няма аналог на пазара. Поне не на този етап.

4. С кои 'послания' на сапуните най-много се гордеете?

Трудно е да се каже. Все едно майка да избере любимото си дете. Харесваме много сапуните ни със зодиакалните послания, защото там успяхме да “напипаме” характерното за всяка зодия, в което хората да се припознаят или да открият свои близки. Или поне обратната връзка, която получаваме от тях, е таква. Тя е най-важната не само за нашия бизнес, но и за всеки друг бизнес и ние се вслушваме в нея.

Имаме и няколко много “смели” послания, за които се притеснявахме как ще бъдат възприети. За щастие не преминахме границата на премерения хумор, след която се навлиза в зоната на пошлостта.

Да, обичаме всичките си пенливи павета и се стараем те да се множат във времето, за да има повече хора, на които можем да поставим усмивка на лицето.

Източник: Сапунта Мара

5. С какви думи бихте мотивирали един млад човек да започне бизнес в България?

Единственото, което можем да им кажем, е да спрат да търсят оправдания и да го направят. Най-голямата грешка, която могат да допуснат, е изобщо да не опитат и да гадаят какво би се случило, ако се впуснат в бизнес начинание.

Преди да създадем MarmaLAB и да реализираме бранда Сапунта Мара, зад гърба си имаме няколко провалени и фалирали проекта, от които взехме може би най-най-полезните уроци в бизнеса. И до ден днешен допускаме много грешки и се учим, но това е част от чара на предприемачеството и не бива да плаши никого.

Освен това стартирането на собствен бизнес сега е по-достъпно отвсякога. Интернет ни дава не само достъп до почти всяка точка на света, но и до толкова много информация и възможности, колкото поколенията преди нас не са и сънували, че могат да имат на разположение. Вече има успешни и работещи бизнес модели, които дори не съществуваха преди 10 години, а част от тях не изискват почти никаква първоначална инвестиция.

Да, “морето” от информация и възможности може да се окаже нож с две остриета, но ако човек има критично мислене, гарантирано ще се справи с правилния подбор.

6. Кажете името на една личност, на която се възхищавате и е ваш пример.

Успешните личности, на които подражаваме, са много и със сигурност не са само наши идоли. Голяма част от тях, обаче, са пробили във времена, които са много по-различни от тези, в които живеем ние сега, затова няма да говорим за тях.

Ще си позволим да споделим повече от едно име и то на български предприемачи, които доказват, че България е супер място за развиване на бизнес.

Започваме с Христо Стоянов, който е създател на Lifehack.bg и Masterhack, където се намира най-полезното бизнес съдържание на български. Пример за това, че с постоянство, перфекционизъм и много работа, може да се постигне успех дори в супер сложен за реализиране бизнес.

Продължаваме с хора като Жоро Малчев от Xplora, от когото сме се учили на маркетинг и бизнес и Иво Джоков, който в нашите очи е сред най-успешните серийни предприемачи.

Има още много хора, които заслужават да споменем, но времето гарантирано няма да ни стигне, за да ги изброим.

Сапунта Мара e част от eCommerce Academy Awards 2023 - Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за наградите и как да се включите можете да видите тук: https://awards.ecommercebg.com/.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 17 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 2 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта