16

Т е ходят загърнати с кожи от маймуни. Също толкова добри ловци са като хищниците от саваната. Хранят се само с месо, корени и плодове. В менюто им влизат всякакви животни - лъвове, леопарди, маймуни, пернати. Единственото, което не ядат са хиените. Защото хиените ядат телесните останки на починалите хора. А Хадзабе до скоро не погребвали мъртвите си и хиените пирували.

ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЕ ПЛЕМЕТО ХАДЗАБЕ В ГАЛЕРИЯТА

Хадзабе - племето, което се храни с лъвове, леопарди, маймуни, но не и с хиени

Целият им живот е посветен на лова. Уцелваш - имаш храна, не уцелваш - разчиташ на корени и плодове. Някога жените Хадза се покривали частично с кожи от импала, а мъжете с кожи от лъвове. Днес те все по-често посягат към дрехите, подарени им от туристите или купени от пазарите на другите племена с парите, припечелени от посещения като нашето.

Ловуват най-често поединично или по двойки. Понякога се случва да правят групов лов, най-вече нощем, когато дебнат леговищата на бабуните или когато преследват ранено животно. През сухия сезон Хадзабе събират семенни шушулки от акация, цветове на баобаб и разчитат на концентриран лов от прикрития. Когато ловуват на лунна светлина са по двама, за да може докато единият дремва, другият да дебне за плячка и опасност от хищници.

Хадзабе
Хадзабе

Едрите животни като жирафи, еланд, биволи и зебри, някога многобройни по тези места, днес са рядко в менюто на Хадзабе, тъй като броят им е застрашително намалял. Много от младите в племето не са виждали носорог и бивол. Понякога наоколо се срещат слонове, но Хадзабе не ги ловят, защото смятат, че видът е силно уязвим. Освен това, отровата, която използват в лова не е достатъчно силна, за да повали слон.

„Без багаж“ успяват да убедят вожда на племето да допусне екипа в земите си, за да присъстват на сутрешния им лов. Гледайте новите епизоди на поредицата, неделя, 13 ч. по DIEMA

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@