6

М ъж от Тексас едва не умря, след като бе ухапан от гърмяща змия, на която преди това бе откъснал главата с лопата, пише ScienceAalert.

Местна новинарска телевизия разказа как Дженифър и Джереми Сътклиф работили в двора си в Корпус Кристи, когато забелязват влечугото - западна диамантена гърмяща змия - и, за да предпази жена си, Джереми бързо прекъсва главата на влечугото с лопата.

Когато се навежда, за да събере парчетата от змията, откъснатата глава го захапва за ръката и впръска отровата си в него.

Мъжът е закаран спешно в болница с хеликоптер и приема 26 дози противоотрова. Джереми се възстановява чак след седмица, въпреки че лекарите казали на жена му, че няма надежда той да оцелее.

„Главата всъщност се обърна и сграбчи ръката му. Мъжът ми трябваше да я изтръгне от себе си“, разказа Дженифър пред медиите.

12-годишно момиче намери питон в леглото си (СНИМКА)

Смъртоносна змия беше открита в кутията с обяда на австралийче (СНИМКА)

Мъж уби с голи ръце змия във влак в Индонезия (ВИДЕО)

Случаят на Джереми Сътклиф е необичайно тежък - скоро след ухапването започва да припада, да губи съзнание и зрението си, разказва Дженифър.

В болницата организмът му е в септичен шок, органите му изключват и вътрешно кърви".

В крайна сметка са били нужни 26 дози антидот, преди да се стабилизира. Обикновено се изискват максимум четири дози.

Ухапването от западна диамантена гърмяща змия е изключително неприятно и дори смъртоносно. То може да доведе до съсирване на кръвта и така да блокира бъбреците.

Експертите предупреждават, ако видите змия, не е нужно да я убивате, и определено не бива да откъсвате главата й.

"Това е класическа грешка. Хората не осъзнават, че влечугите и бозайниците имат различен метаболизъм", коментира за Gizmodo Лесли Бойер (Leslie Boyer), лекар и основател на Института VIPER към Университета в Аризона."Зъбите на отрязаната глава на гърмящата змия може да продължат да функционират, включително отровните жлези".

Топлокръвните животни като бозайниците генерират топлина в тялото си, което изисква много енергия и кислород. Ако прекъснете доставката на кислород, следва доста бързо клетъчна смърт.

Змиите и другите студенокръвни животни като риби и земноводни, от друга страна, не регулират топлината на тялото си вътрешно, а разчитат на външни източници на топлина. Тъй като телата им не генерират собствена такава, техните енергийни и кислородни нужди са по-ниски.

Ето защо някои студенокръвни или ектотермични животни могат да оцелеят без кислород за по-дълги периоди от време.

И може да е странно, но наистина змийските глави дори могат да се движат след обезглавяване, въпреки че не е ясно колко дълго след смъртта може да продължи това. Някои съобщават, че това е възможно до 12 часа.

Въпреки че ухапването от гърмяща змия може да бъде смъртоносно и да изисква незабавна спешна медицинска помощ, от 7 000 души ухапани за една година в САЩ, умират между 5 и 12 души.

Избягвайте местата, където се срещат змии и със сигурност не им отрязвайте главата. "Това е жестоко за животното и остава малко парче, което може да ви отрови, ако го вземете", коментира Бойър.

Джереми Сътклиф оцеля, но сега страда от остра бъбречна недостатъчност и се нуждае от диализа.

Видеото можете да видите тук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@