Обявиха номинациите за наградите „Икар“
Източник: САБ
0

Н оминациите за наградите „Икар“ бяха обявени днес от Съюза на артистите в България. Председателят на съюза Христо Мутафчиев обяви трите специални отличия.

Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство – за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър и за изключителен принос в областта на българския театър – за режисьора Асен Шопов.

Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство – на Кирякос Аргиропулос.

Статуетките ще бъдат връчени на 27 март,

световния ден на театъра, в Народния театър.

Христо Мутафчиев пожела на добър час на всички номинирани и коментира нестандартната визия на тазгодишното издание на наградите с думите: „Опитваме се да бъдем съвременни, да сме съпричастни с всичко, което се случва в света“.

Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха театроведът доц. д-р Румяна Николова, режисьорът Василена Радева и актьорът Боян Арсов. Представител на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, беше актьорът Румен Угрински.

На събитието присъстваше и заместник-министърът на културата Весела Кондакова, която каза: „Всички знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!“.

Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община, определи Софийския театрален салон като „едно от стратегическите събития в нашия културен календар“ – заради насочеността към младата публика. „Глаголите чета, обичам и харесвам трудно имат повелителна форма. Не можеш да принудиш децата да обичат театъра и да четат книги. Трябва да запалиш интереса им. Софийският театрален салон за мен е една от най-важните програми, защото тя успява да го постигне, за което съм благодарна. Пожелавам повече популярност на това събитие, повече зрители, повече нова публика и успех на всички номинирани“, каза още тя.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ до 27 март.

Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

НОМИНАЦИИТЕ

За дебют номинираните са актьорът Георги А. Богданов и режисьорът Димитър Илиев – за „Shopping And Fucking“ от Марк Рейвънхил („Ялта арт рум“), Елица Йовчева – за режисурата на „Жената е рибя кост“ по Йордан Йовков („Сити марк“) и Жаклин Даскалова за Миранда в „Бурята“ от Уилям Шекспир, реж. Робърт Уилсън, Народен театър.

За водеща мъжка роля

номинираните са Александър Митрев за „Бартълби“ от Хърман Мелвил, реж. Марий Росен, център за неформално образование и културна дейност „Алос“, Владимир Карамазов за Кандидатът в „Опашката“ от Захари Карабашлиев, реж. Явор Гърдев, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Камен Донев за Сирано дьо Бержерак в „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан, реж. Стоян Радев, театър „Българска армия“.

За водеща женска роля

номинираните са Ива Тодорова за „Ива е онлайн“ от Ива Тодорова, реж. Стоян Радев, „Театър 199“, Койна Русева за Воланд в „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, реж. Николай Поляков, Младежки театър „Николай Бинев“, Маргита Гошева за Катерина в „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив.

За поддържаща мъжка роля

номинираните са Александър Узунов за Портиерът в „Галерия Стриндберг“ по Аугуст Стриндберг, реж. Крис Шарков, театър „Азарян“, Красимир Недев за Берлиоз в „Майстора и Маргарита“, Севар Иванов за Агатон във „Федра сияйната“ от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, театър „Азарян“.

За поддържаща женска роля

номинираните са Рая Пеева за Маргарита в „Майстора и Маргарита“, Стела Ганчева за Натали в „Само час спокойствие“ от Флориан Зелер, реж. Антон Угринов, Сатиричен театър, Христина Джурова за Констанца Вебер в „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна.

За режисура

номинираните са Николай Поляков за „Майстора и Маргарита“, Стайко Мурджев за „Укротяване на опърничавата“ и Стоян Радев за „Ива е онлайн“.

За сценография номинираните са Илияна Кънчева за „Галерия Стриндберг“; Мира Каланова (сценография), Марина Райчинова (костюми), Петко Танчев (видео дизайн) – за „Коприна“ по романа на Алесандро Барико, реж. Диана Добрева, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив; Михаела Добрева и Борис Далчев (среда и костюми) за „Невидимите градове“ по романа на Итало Калвино, реж. и сценична версия Боян Крачолов, имърсив спектакъл на сдружение „Конклав“ и творчески колектив „Съпромат“.

За майсторско техническо осъществяване номинираните са Народен театър – за „Бурята“, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна – за „Амадеус“, и драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ - Пловдив - за „Коприна“.

За авторска музика номинираните са Асен Аврамов – за „Майстора и Маргарита“, Калин Николов за „Опашката“ и Николай Иванов за „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси, реж. и сценарист Елена Панайотова, театър „Азарян“.

За драматургичен текст номинираните са „Господин Нощ“ от Яна Борисова, „Ива е онлайн“ от Ива Тодорова и „Кастор. Портрет на неизвестното“ от Явор Гърдев. За критически текст номинираните са Ани Васева за „Театър и истина“, изд. Метеор, Камелия Николова за „Режисьорите в европейския театър“, Институт за изследване на изкуствата към БАН, „Хомо луденс“ и „Литературна къща“, Тея Сугарева за „Между драматургията на абсурда и естетиката на модернизма. Режисьорската практика в България между 80-те и 90-те години на ХХ век“, „Карина – Мариана Тодорова“.

За постижение в кукленото изкуство номинираните са Веселка Кунчева и Мариета Големехова за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни в „Прегаряне“ по идея на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора; Мила Коларова и Румен Гаванозов за актьорски екип в „Малката нула“, сценарий и режисура Мила Коларова и Румен Гаванозов, Столичен куклен театър и фондация „Горе на дървото“; дебют за актьорски екип и режисура в „Лукчо“ по Джани Родари, Бранислав Нушич, Валери Петров, Ръдиард Киплинг, реж. Ваня Борисова, театър „Ателие 313“.

За куклен спектакъл номинираните са „Бомбето“ по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова, Държавен куклен театър - Пловдив, „Пипи Дългото чорапче“ по Астрид Линдгрен, реж. Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“ - Ямбол и „Малката самовила“, драматизация Славчо Маленов, реж. Албена Георгиева, Общински куклен театър - Благоевград.

За атракционно и вариететно изкуство номинираните са вариететен театър (София) за иновативност в спектакъла „Web Бурлеска“ и трупа „Палячи“ за огненото и светлинно шоу „Последната сватба на царя“.

За съвременен танц и пърформанс номинираните са Александър Георгиев за „The Power Of S“, ДНК, Ива Свещарова и Вили Прагер за „Преди края“, ДНК, и Ясен Василев за „Невъзможни действия“, „Радар София“, ДНК.

За дублаж номинираните при жените са Ася Рачева за д-р Бедилия в „Ханибал“, Нина Гавазова за Елив в „Намери ме“ и Йорданка Илова за Азизе в „Не пускай ръката ми“, при мъжете – Георги Георгиев-Гого за Луцифер в „Луцифер“, Симеон Владов за всички роли на Еди Мърфи в „Смахнатият професор“ и Илиян Пенев за Пучини в „Пучини“.

Партньори на събитието са Министерство на културата, Столичната община, Министерството на туризма, Fibank, Philip Morris, Nescafe Dolce Gusto, Lenovo, H2O, Тип Топ Куриер, Nauhau Salon, Hill Clinic, Brestovitsa Winery, Dewar`s, Руский стандарт, altera.bg, Mobile Super Market, Национален фонд „Култура“, „Акт-Унима“ и VIVACOM Art Hall Oborishte 5.

Медийни партньори са БТА, БНТ, „БГ радио“, artSofia, Въпреки.com, „Артакция“, dir.bg, Impressio.bg, „Момичетата от града“ и LoveTheater.bg.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 2 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 3 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 3 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 4 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 5 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара