Някога нелегален, този японски алкохол се завръща
Източник: iStock

П роизвежданите в Япония уиски, саке и бира са популярни в цял свят.

Но един бар в Токио се опитва да върне на местните жители и посетителите вкуса на добуроку - една от най-старите и противоречиви напитки в японската история.

Пивоварната Heiwa Doburoku Kabutocho се намира в квартал Нихомбаши в източната част на Токио. По време на периода Едо (1603-1868 г.) в този район кипи оживление, тъй като лодки пренасят саке.

С оглед на това пивоварната Heiwa Shuzou, която от 1928 г. произвежда саке в префектура Вакаяма, решава да открие този рядък специализиран бар добуроку в един от престижните квартали на града.

Преди да се впуснете в бара, за да опитате чаша, ето какво трябва да знаете за този исторически, противоречив чай.

Какво точно представлява добуроку?

Историята на добуроку е толкова мътна, колкото и самата напитка.

Често се смята, че е родоначалник на днешното саке; неслучайно йероглифите, съставящи думата, 濁酒, означават „мътна“ или нерафинирана напитка. За да се разграничи този вид мътна японска алкохолна напитка от вездесъщото и прозрачно саке, съществуват две различни, макар и леко подвеждащи категории: seishu (清酒), или прозрачно саке, и добуроку (濁酒).

Следователно сакето и добуроку имат една основна разлика в съответните си производства.

При типичното саке се изисква закваска от дрожди, наречена шубо, и добавяне на три основни съставки - задушен ориз, куджи (плесенясала оризова гъба) и вода - в продължение на няколко дни.

При производството на добуроку обаче всички те се поставят едновременно със закваската, което води до сравнително препълване на получената смес със захари. След това захарите започват да разграждат дрождите, което спира ферментацията много по-рано. В крайна сметка остава по-сладка течност с много по-ниско съдържание на алкохол, официално известна като добуроку.

Защо добуроку се смята за противоречива?

Добуроку съществува почти от самото начало на отглеждането на ориз в Япония. Той е бил предпочитана напитка както за фермерите, така и за шинтоистките свещеници. Със сравнително проста рецепта - т.е. хвърляне на всичко наведнъж в пословичния тигел - добуроку е била често срещана в цялата провинция.

Откритата практика на домашно приготвяне на бира продължава с пълна сила в продължение на векове.

Според Уцуномия Хитоши, директор на Японската асоциация на производителите на саке и шочу (JSS), през 1855 г. само в Едо (днешно Токио) е имало 459 производители на doburoku.

Въпреки това в резултат на края на периода Едо (1603 г. - 1868 г.) всички феодали са принудени да изоставят регионалните си владения в името на централизираното правителство Мейджи, базирано в новата столица Токио. В резултат на промяната на управлението на 180 градуса се появяват силно структурирани институции, включително овластен и регламентиран орган за събиране на данъци.

Осъзнавайки, че лицензираните пивоварни и дестилерии са жизненоважен източник на доходи за новото правителство, започват да се предприемат мерки за ограничаване на домашното пивоварство.

Уцуномия казва, че през 1880 г. започва да се ограничава количеството на домашно приготвения алкохол, а през 1882 г. е въведена система за лицензиране. След това, през 1896 г., е наложен данък върху всички видове домашно приготвени алкохолни напитки, като кулминацията е пълната забрана на домашно приготвените алкохолни напитки през 1899 г.

По същество всички произведени оттогава добуроку започват да се наричат mitsuzoushu (密造酒), „тайно произведен алкохол“ или луна.

Въпреки това, дори по време на тази забрана, добуроку все още може да се намери в Япония. Показателно е, че шинтоистките светилища са могли да продължат да използват напитката за ритуали. След Втората световна война, поради недостиг на саке, популярна алтернатива е корейската напитка makgeolli, нефилтриран братовчед на добуроку, направен от ориз, пшеница, малц и вода.

Въпреки факта, че домашното приготвяне на уиски все още е незаконно, през 2003 г. японското правителство разрешава на гостилници и ресторанти в специални зони за дерегулация, предимно в региони, където икономическият растеж е в застой, да продават добуроку с търговска цел.

Към 2021 г. в страната има 193 заведения, които имат разрешение да продават добуроку.

Състоянието на добуроку днес

Откритото през 2015 г. саке Hotaru в Токио е първото законно място, което предлага добуроку в японската столица. Но собствениците на бара започнаха да го продават на обществеността едва в края на 2016 г.
Оттогава насам се появиха още възможности. Най-значимо е, че през юни 2022 г. споменатата вече пивоварна Heiwa Doburoku Kabutocho отвори бар близо до Нихомбаши.

Норимаса Ямамото, президент на Heiwa Shuzo, изчислява, че половината от посетителите на бара са от чужбина.

„Често получаваме въпроси за разликата между саке и добуроку, колко дни са необходими за приготвянето му и как се произвежда“, казва той за посетителите на бара.

В допълнение към добуроку се предлагат собствени етикети на саке и бира на пивоварната. Имайте предвид обаче, че ако искате да поръчате нещо, пивоварната не приема пари в брой.

Вкусът е интензивен, като пробвалите го сравняват както със сирене чедър, така и с нони - полинезийски плод с уникален вкус.

Пътниците, които не могат да стигнат до Япония, могат да опитат doboruku по-близо до дома си. В Бруклин Kato Sake Works продава малки количества от напитката.

Собственичката Шинобу Като обаче казва, че „контекстът не съществува тук“, тъй като е по-малко вероятно американците да са чували за добуроку.

„С изключение на няколко магазина за саке, които са много запознати и се интересуват от нашето добуроку, повечето продажби са в чешмата, както за бутилки, така и за пиене на чаша“, казва Като.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Колоритният Грозев каза сбогом на Hell’s Kitchen

Колоритният Грозев каза сбогом на Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Златните постигнаха нова категорична победа над Черните куртки

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

ЕС с "план Б", ако Тръмп се откаже от преговорите за Украйна

Свят Преди 5 часа

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Кая Калас

Стачки и протести блокират Европа на 1 май

Стачки и протести блокират Европа на 1 май

Свят Преди 6 часа

В Италия ще се проведе общонационална 24-часова стачка, протести във Франция и Германия

Вътрешният министър разпореди мерки за BG-ALERT

Вътрешният министър разпореди мерки за BG-ALERT

България Преди 8 часа

Дирекция „Инспекторат“ започна проверка на системата

Русев: Отклонение в работата на една от системите на F-16

Русев: Отклонение в работата на една от системите на F-16

България Преди 9 часа

Русев: Проблемът ще бъде отстранен

Хобито ти иска сцена – дай му я ТУК и СЕГА!

Хобито ти иска сцена – дай му я ТУК и СЕГА!

Любопитно Преди 10 часа

Защото „един ден“ е удобно извинение. А днес е възможност.

Израел поиска помощ от България за пожара край Йерусалим

Израел поиска помощ от България за пожара край Йерусалим

Свят Преди 10 часа

Селищата, разположени на около 30 км западно от Йерусалим, бяха евакуирани

Кралска буря: Уилям планира да лиши Меган от титлата „Нейно Височество“

Кралска буря: Уилям планира да лиши Меган от титлата „Нейно Височество“

Любопитно Преди 11 часа

„Чарлз може и да е склонен да търпи това, но Уилям няма да го направи“, заяви източник от кралското семейство

Грандиозен Концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели на 4-ти Юни в Зала "България"

Грандиозен Концерт на Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели на 4-ти Юни в Зала "България"

Любопитно Преди 11 часа

Тони Димитрова, Йорданка Христова, Мими Николова, Михаил Белчев, Сандра Александрова и Артур Надосян, актьорът Владимир Пенев и още любими български изпълнители ще са на една сцена със Стефан и Богдана

Мъж нахлу в училище и наби дете в Семчиново

Мъж нахлу в училище и наби дете в Семчиново

България Преди 11 часа

Причината най-вероятно е свада между пострадалото дете и сина на нападателя

Моди даде разрешение за удар по Пакистан

Моди даде разрешение за удар по Пакистан

Свят Преди 11 часа

Светът е на прага на война между ядрени сили

Когато танцът обединява света – България задава ритъма с One Dance Festival

Когато танцът обединява света – България задава ритъма с One Dance Festival

Любопитно Преди 12 часа

17 години One Dance Festival: международен танцов форум с мисия, награди и европейско признание

„Избрах те, защото никога не съм чувал за теб“: Тръмп унижи журналист в ефир

„Избрах те, защото никога не съм чувал за теб“: Тръмп унижи журналист в ефир

Свят Преди 12 часа

Главнокомандващият постави старшия национален кореспондент на мястото му по време на напрегнат разговор

Бутат хотел на Румен Гайтански – Вълка до  язовир "Искър"

Бутат хотел на Румен Гайтански – Вълка до язовир "Искър"

България Преди 12 часа

Столична община ще претендира за средствата за разрушаването по съдебен ред

Украйна е готова да подпише сделката със САЩ днес

Украйна е готова да подпише сделката със САЩ днес

Свят Преди 12 часа

Споразумението изключва всякакви разпоредби, свързани с дълга на Украйна за предишна военна или финансова помощ от САЩ

Коя беше Виктория Рощина - украинската журналистка, загинала след мъчения в руски затвор

Коя беше Виктория Рощина - украинската журналистка, загинала след мъчения в руски затвор

Свят Преди 12 часа

Журналистката Виктория Рощина е заловена през лятото на 2023 г. близо до Запорожката атомна електроцентрала