В кусните домашни сладки са неизменна част от всеки зимен празник, но десертът за Бъдни вечер е особено предизвикателство, защото, освен че трябва да допадне на всички гости на трапезата, трябва да бъде и постен.
Ако все още се чудите с какво да подсладите вечерта преди Колета изпробвайте тази рецепта за сладки с тиква и стафиди.
Необходими продукти:
150 г тиква (сварена или печена)
150 г кафява захар
130 г брашно
100 г овесени ядки
60 г стафиди
50 мл олио
3–4 зърна бахар
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Сварената тиква се пюрира. Брашното се смесва с овесените ядки, канелата, бакпулвера, стрития бахар и солта.
Олиото се разбива със захарта и тиквата.Течната смес се сипва при сухите съставки. Разбърква се.
Добавят се стафидите и отново се разбърква.
С лъжица се гребва от тестото и в тава с незалепващо покритие се оформят сладки.
Пекат се 15–20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
Охлаждат се и се поднасят.
Във видеото вижте още как да приготвите супа от тиква и моркови и рибник по садовски.
Още предложения за десерт:
Бисквитени бонбони за сладък край на седмицата
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!