0

А рнолд Нюман е един от водещите творци на 20 в. Американецът посвещава 70 години от живота си на фотографията.

Пред обектива му застават големи личности в областа на изкуството, киното, телевизията, политиката и шоубизнеса. Вижте редки техни снимки в галерията, която озаглавихме - 

ЛЕГЕНДАРНИ ХОРА ПРЕД ОБЕКТИВА НА НЕПОВТОРИМИЯ НЮМАН

Снимал е Мерилин Монро, Пикасо, Алфред Круп, Марта Греъм и много други.

За първи път фотографии на Арнолд Нюман ще бъдат показани у нас.

Между 6 ноември и 9 декември в Софийска градска художествена галерия ще бъдат изложени негови творби. Експозицията ще включва над 50 фотографии.

Какво трябва да знаем за Арнолд Нюман

Арнолд Нюман (1918 - 2006 г.)
Арнолд Нюман (1918 - 2006 г.) Източник: Арнолд Нюман ©

Познат е като един от създателите на съвременната иконография. Създава новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти и политици. Оставил е и много думи, с които изключително съвестно обяснява изкуството си. Един от портретите, които не успява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

Творбите на Нюман разказват собствена история,

сякаш мини биография на този, попаднал пред обектива на гениалния фотограф. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо трябва да си добър художник. Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност.

Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. 

Игор Стравински
Игор Стравински Източник: Арнолд Нюман ©

Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие "Кавалер на ордена за изкуство и литература". През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят.

Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат учен в областта на фотографията, автор, куратор на изложби, професор Юинг е автор на книгата Masterclass Arnold Newman.

Изложбата на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата "Майстори на фотографията", която се осъществява от фондация МУСИЗ и фондация "Америка за България" в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община, фондация Arnold & Augusta Newman и галерия Howard Greenberg.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@