1

И зразът “места на липса, места на изобилие” идва от политическата философия и се отнася до фундаментално разделение в материалния свят. По-просто казано “имане/нямане” е дуализъм подобен на “ден/нощ”, “светлина/тъмнина”, “мъжко/женско”, “добро/зло”.

Както и при другите двойки, едното обуславя съществуването на другото – без изобилие няма липса, и обратното – без оскъдица, не би имало понятие за презадоволеност. Специфичното при тази опозиция обаче, е че независимо колко са свързани двете понятия, наличието на едно от тях рязко променя перспективата спрямо другото. Тоест “липсата и изобилието” не са просто “двете страни на една монета”, а система от свързани състояния, които, като с криви огледала променят погледа едно към друго и изобщо към околния свят.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Първата самостоятелна изложба на 27-годишния Ангеларий Димитров в рамките на платформата Résumé 13* представя последните му работи, съсредоточавайки се върху самата същност на артистичния му свят.

Двете доминанти теми в творчеството му са прекомерното присъствие и отчайващата празнота.

Какво провокира младия преподавател в художествената гимназия да изобразява, сцена, след сцена на апокалиптично отсъствие? Има ли политически заряд в изображенията му на търговски вериги, масови продажби и свръх консумация? И ако осмислим двете заедно – то се появява въпросът, изконсумирани ли са липсващите неща в празнините му пейзажи? Изпил ли е някой водата от басейна?

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ИЗЛОЖБАТА "МЕСТА НА ЛИПСА, МЕСТА НА ИЗОБИЛИЕ, ТУК

“Места на липса, места на изобилие…”

Отговорът на тези питания е много по-личен, отколкото темата предполага. Всъщност Ангеларий се опитва да подреди в главата си околния свят. Какво да прави и мисли за него и това не е толкова публична позиция, колкото лична загриженост.

Художникът не е активист, нито дори вегетарианец. Картините му не са форма на политическа позиция, а изразяват личните му емоционални сътресения от заобикалящата го среда. Състоянията на притеснително натрупване, или на тотално обезлюдяване, са неговите емоционалните проекции върху обекти и пространства.

В контрастния свят на Ангеларий няма философско послание, вместо това художникът приканва публиката за себе-откровение, като признава собствените си кошмари.

Може да видите изложбата “Места на липса, места на изобилие…” до 29 юни в галерия "Нюанс".

*Résumé 13 е платформа на Ралица Константинова ориентирана към млади професионални артисти, чието изкуство е вече забелязано, но посланието им все още остава мистериозно, несподелено. Процесът артист-куратор цели да разобличи ключовите значения, митологии и скрити послания заложени в работите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@