Н яма нищо по-добро от чаша от любимата ви кофеинова напитка, за да се раздвижите сутрин, но за обичайните пиячи безкофеиновата напитка може да подейства също толкова добре, съобщава Sciencealert.
Звучи скандално, но точно това са установили изследователи от институции в Словения и Нидерландия в скорошно проучване, сравняващо въздействието на кафето - с кофеин и без кофеин - върху мозъка и тялото.
Светът пие повече от два милиарда чаши кафе всеки ден и въздействието на кофеина е добре известно. Но за хората, които се опитват да намалят приема си, може би поради тревожност или проблеми със съня, които наркотикът може да изостри, безкофеиновото кафе може да се окаже по-добър вариант, отколкото дори сме предполагали.
„Очакването играе значителна роля, при което участниците, очакващи кофеин, често изпитват сходни подобрения в когнитивните способности и производителността, независимо дали консумират кофеин или плацебо“, пишат изследователите в статия, описваща тяхното проучване.
За да получат по-подробна представа за това явление, изследователите включват 20 здрави студенти от университета, които са обичайни любители на кафето, средно по една до три чаши на ден.
Непосредствено преди изследването участниците са спали поне седем часа, въздържали са се от пиене на кафе в продължение на 8-11 часа и не са консумирали храна в продължение на два часа преди това.
При пристигането им в лабораторията бяха направени базови измервания на електроенцефалограмата (ЕЕГ) и сърдечно-съдовата система в покой. След това участниците попълниха тест за умствена аритметика, предназначен за измерване на когнитивните способности, и слухова задача за проверка на времето за реакция.
След това те са разделени на две групи: плацебо група с безкофеиново кафе, на която е дадено безкофеиново кафе, и група с кофеин, на която е дадено същото безкофеиново кафе с добавени 6 mg кофеин на прах на килограм телесно тегло.
След като изпили кафето си, участниците почивали половин час, преди да повторят тестовете за сърдечносъдовата система, ЕЕГ измерванията и когнитивните показатели.
Въпреки че физиологичните реакции и когнитивните функции на участниците се променят след приема на кафе, почти няма значителни разлики в тези промени между групите с безкофеиново кафе и с кофеин.
И при двете групи не е отбелязано значително подобрение на тестовете по ментална аритметика след приема на кафе. Но чашата кафе, независимо от съдържанието на кофеин в нея, значително скъсила времето за реакция на участниците в слуховия тест. Въпреки че подобрението е статистически значимо само за групата с кофеин, резултатите показват, че плацебото също може да има силен ефект.
"Доколкото ни е известно, това не е докладвано досега. Това може да се дължи на ефекта на очакване, който идва от привикването към кафето. Всъщност е доказано, че при обичайните консуматори на кафе се наблюдава намаляване на времето за реакция, когато им се представи миризма на кафе", отбелязват авторите.
Специфичните мозъчни вълни, свързани с когнитивната обработка, са се увеличили, когато задачата за чудаците е била изпълнявана след консумация на кафе, разкриват данните от ЕЕГ, макар че това е било статистически значимо само за групата с кофеин.
И при двете групи се наблюдава значително повишаване на кръвното налягане и понижаване на сърдечната честота, което е обичайната реакция на привикналите към кафето потребители. Изследователите не са очаквали сърдечносъдовите ефекти да бъдат толкова сходни между лекарството и плацебото.
Всичко това подсказва, че кофеинът не е единствената сила, която действа, когато става въпрос за оцеляване в сутрешния труд: нашите очаквания за този сутрешен ритуал също допринасят.
„Стимулите, които имитират в голяма степен кафето, могат да предизвикат когнитивни и физиологични реакции, значително подобни на тези на истинското кафе“, заключават авторите.
„Тези констатации предполагат, че редовните консуматори на кафе реагират на напитки, подобни на кафето, независимо от наличието на кофеин.“