70 години от смъртта на един от хората, променили света
Махатма Ганди   
Източник: Getty Images/Guliver
2

"Няма път към мира - мирът е пътят"
Това е само една от крилатите фрази, изречени от лидера на движението за независима Индия, наричан "Баща на нацията" - Махатма Ганди.

Съдбата му е била да принадлежи на народа си. Борил се е по своя начин за него. Шумът от тихите му стъпки към свободата все още се чува. Махатма Ганди не е като снимките останали след него: нито само черен, нито само бял. Всъщност, като всяка личност, която пише история. 

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЕ БОРЕШЕ ЗА МИР - ГАЛЕРИЯ

В Индия се разгневиха на американска бира с лика на Ганди

Ганди е роден в Индия, най-малкото от пет деца в заможно семейство от кастата на вайшите. Неговите родители обаче винаги са го възпитавали в дух на толерантност към другите. 

Бащата на бъдещия лидер се занимава с политика и още от дете Махатма Ганди е свидетел на това как неговия родител влиза в конфликт с представителите на британските колонизатори. 

Изтекоха авторските права върху трудовете на Ганди

Той иска да учи право в Лондон, но среща неодобрение сред кастата за избора си: защото в земята на завоевателите им той ще води нечист живот. Все пак младият Ганди успява да постигне мечтата си: дипломира се като юрист... за да претърпи абсолютен крах в кариерата си. След като не успява да се издържа като адвокат в родната Индия, получава чиновническа служба в Южна Африка.

Източник: Getty Images

Престоят му там оказва ключово влияние върху идеята му за независимостта на родната Индия и начините за постигането й. 

Животът като индиец е труден, както в собствената му страна, така и по света. Той е изхвърлен от влак в Южна Африка само заради цвета на кожата си. На това унижение са подложени и останалите му сънародници, които живеят в Южна Африка. Ганди организира протестен марш, който води до промяна на законодателството и Закон за подпомагане на индийците. 

Да победиш империята с чекрък  

През 1915 година Ганди се завръща в Индия с концепция за съпротива. При това съпротива, която до ден-днешен смайва света. 

Той се отделя в свой собствен ашрам, където започва да води свой собствен начин на живот: близък до природата, става вегетарианец и далеч от индустриализацията.

За да не му се налага да си купува дрехи, той започва да тъче сам платове на чекрък. И призовава всички индийци да направят същото: за да не се налага да ги купуват и така да подпомагат британската икономика. 

Първият му голям успех идва през 1918 година. След като в една от индийските области природни бедствия унищожават почти цялата реколта, настава масов глад. Въпреки това обаче, британските колонизатори не освобождават местното население от данъци. 

Ганди призовава за мирно несътрудничество: хората масово спират да плащат таксите, дори под заплаха за конфискация на земята. Местната администрация също подпомага протестиращите. Така правителството е принудено да промени условията за плащане на данъците при условия на глад.

Разпръснаха праха на Ганди край ЮАР

Следващият успех на Ганди идва с мюсюлманите в Индия през 1919 година. След като общността се страхува за бъдещето си в страната и свиква конференция, неин лидер става не кой да е, а именно индуистът Ганди. Така той успява да стане обединяваща фигура за двете основни религиозни общности в страната. 

Превърнал се в лидер както за индуистите, така и за мюсюлманите в страната, Ганди прави нова стъпка срещу британците през 1920г. След клане, извършено от британски войници над местното население, лидерът на Индия призовава всички в страната към масово мирно несътрудничество, в което се включват всички слоеве на индийското общество.

Точно в пика на движението се случва насилствен сблъсък, който принуждава Ганди да обяви край на протеста, който е застрашен от кръвопролития. 

Скоро след това той е арестуван от британските власти и осъден на шест години затвор.  Излиза по-рано по здравословни причини. 

Разпродават вещи на Махатма Ганди в скандален търг

Той обаче продължава с политическата си дейност, като през 1942 година казва, че независимостта на Индия трябва да бъде дадена незабавно. Следва нов арест и нов престой в затвора. На 3 юни 1947 година слабият мъж с чекръка чува думите, на които е посветил живота си: Индия е независима.

За съжаление обаче, няма пълно щастие. Тя е разделена на две части: мюсюлманското население ще бъде в отделна държава: Пакистан. Част от населението не е съгласно с това прекрояване на картата, защото смята, че то е несправедливо за хората, изповядващи ислям. Страната е заплашена от гражданска война.

Защо през XIX век в Индия над 5 млн. души губят живота си

За да я прекрати, Ганди обявява гладна стачка. Кръвопролитията са временно прекратени. на 20 януари, в лошо физическо състояние и много отслабнал, по време на обръщение към последователите си, Махатма Ганди е замерен с бомба. При този опит за покушение за щастие няма пострадали.

10 дни по-късно, на 30 януари, след като цял ден е работил по изготвяне на новата Конституция, Махатма Ганди излиза, за да се види с последователите си. Младеж от тъппата се приближава към него и го застрелва с 3 куршума. 

Така е сложен край на живота на "Бащата на нацията", както ще остане завинаги името му в историята. 

Противоречията 

Личността на Ганди се е превърнала в символ на мира, но същевременно - и твърдостта на духа. 

Въпреки това, все повече критики се появяват към него.

Една от тях е, че е спомагал за набирането на доброволци индийци към британската армия по време на Първата световна война, което влиза в тотално противоречие на философията му за мир и ненараняване на нито едно живо същество.

Историк рови в личния живот на Ганди

Друга критика към него е, че по време на престоя си в Южна Африка той не е направил нищо за местното население, а е помогнал само за подобряване статута на индийците. Според някои изследователи, Ганди е бил расист.

Някои историци, занимаващи се с биографията му, той не е спазвал целибата, на който твърди, че се е обрекъл, а е имал взаимоотношения с момичета между 18 и 25 годишна възраст.

Доказаните факти обаче сочат недвусмислено, че Махатма Ганди: слабичък мъж "въоръжен" с чекрък, желязна воля и кауза, е победил една империя. При това без да пролива кръв. 

А трудната задача да обедини една толкова разнолика нация като индийската, неслучайно се е паднала на него. Все пак, само непоколебимата вяра успява да изведе героите до истинския край на техния път. А и колкото да е вярвал в предначертаната от боговете съдба, Ганди все пак не е бил готов да се примирява:

"Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

 

 

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности