Електронните цигари намаляват заболеваемостта от тютюнопушенето
0

Р аковите и сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в глобален мащаб. А основният рискови фактор за тези убийци на човечеството е тютюнопушенето. И това не се е променило през последните три десетилетия. Вторият по важност рисков фактор е употребата на алкохол. През 1990 г. третото място е заемала прекомерната консумация на сол. Сега тя е изместена от затлъстяването.

Данните изнесе д-р Питър Харпър – световно признат британски онколог, един от основателите на Лондонската клиника по онкология и консултант от над 25 години на лондонската болница „Сейнт Томас и Гайс“. Член е на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози. Той говори в рамките на медийния семинар „Въпроси и отговори за електронните цигари: Експертите имат думата”, организиран от Арбилис.

В България има повече от 2 милиона пушачи. Цигари пушат 38% от пълнолетните българи, като в това отношение единствената европейска страна, която ни изпреварва е Гърция, с 42%, по данни на последия доклад на Евробарометър. Делът на пушещите българи за съжаление е устойчив във времето и не се е променил от 10 години насам, показват данните от доклада.

По света цигари пушат повече от 1 милиард души, като според прогнози на СЗО тази бройка ще се запази до 2025 г.  Всяка година от свързани с тютюнопушенето заболявания умират над 8 милиона души, а в България смъртните случаи заради цигарите са десетки хиляди.

Отчитайки тези стряскащи данни, д-р Харпър обаче изрази увереност, че с новите технологии голяма част от негативните ефекти на тютюнопушенето могат да бъдат преодолени и така да се намали вредата за пушачите, които не могат да се откажат.

Основният проблем е, че за много от пушачите пристрастяването към цигарите е толкова силно, че те не могат да се откажат от вредния навик, дори да им е напълно ясно, че той ще ги убие. Например 64% от пушачите, диагностицирани с рак, продължават да пушат, както и около 20% от тези, преживели инфаркт, посочи британския онколог.

Така най-доброто решение на проблема с тютюнопушенето – всички просто да откажат цигарите, на практика няма как да бъде осъществен.

Ето защо, посочва д-р Харпър, електронните цигари се явяват по-малко рискова алтернатива, с която щетите от тютюнопушенето да бъдат значително намалени.

Цигареният дим съдържа над 6000 химически съединения. 93 от тях са определени от Американската агенция по храни и лекарства FDA като канцерогенни.

Това, което отличава електронните цигари е, че при тях няма дим, защото няма горене. Електронните цигари нагряват и изпаряват течност, съдържаща никотин, пропиленгликол и аромати. За разлика от тях, популярните у нас устройства за нагряване на тютюн нагряват истински тютюн при контролирана температура, отново без да го изгарят. Така и при двете бездимни алтернативи се премахва горенето и цигарения дим, в следствие на което се намалява риска в сравнение с горимите цигари.

Проучвания от цял свят установяват, че електронните цигари са по-малко вредни от тютюнопушенето, отчете Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността” във Филип Морис България.

„Виждаме възможността електронните цигари да станат алтернатива за пристрастените пушачи, които да получават търсените нива на никотин, като се намалят вредните ефекти на тютюнопушенето”, посочи Джевелекова.

Проф. д-р Борислав Георгиев - началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, София, цитира изследване на научната мрежа „Кохрейн”, което установява, че електронните цигари с никотин водят до по-високи нива на отказ от тютюнопушенето във Великобритания в сравнение с останалите никотин-заместващи продукти като никотинови дъвки и пластири.

Според германския Федерален институт за оценка на риска BfR,  вейпинг устройствата са с 95% по-малък риск от обикновените цигари, а рискът за околните от изпаренията на е-цигарите е пренебрежим. Хроничният риск от ракови заболявания, причинен от употребата на електронни цигари, е оценен на 0,5% спрямо риска при тютюнопушенето.

Изследване на Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England) също заключава през 2015 г., че е-цигарите са с 95% по-малко вредни от конвенционалните.

Организацията за контрол на тютюнопушенето във Великобритания ASH –  “Action on Smoking and Health” смята, че „според настоящите данни е-цигарите са по-малко вредни от традиционните тютюневи продукти, когато се използват по предназначение”, т.е. като средство за отказ.

От години Великобритания е водещ пример в политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето, като там на пълнолетните пушачи в рискови групи, които не могат да спрат цигарите, се предписват по-малко рискови алтернативи като електронни цигари.

Агенцията по обществено здраве в Англия Public Health England обяви в последния си доклад от февруари тази година, е-цигарите са помогнали на поне 20 000 души във Великобритания за една година да спрат пушенето.

„Един лекар не може официално да каже на пациента, да премине от обикновени към електронни цигари. Това, което може да направи, е да запознае пациента със здравните рискове. Няма безрисков подход от гледна точка на здравния риск”, подчерта д-р Георгиев. „Ние като лекари искаме да се премахне тютюнопушенето, но има една категория хора, които не могат да се откажат и за тях трябва да търсим и предложим алтернативи”.

Любомир Серафимов, представител на „Българската вейп асоциация” коментира, че е-цигарите в България вече са силно регулирани. Например никотиновото съдържание е ограничено до 2%, според закона.

Той подчерта, че продуктите, довели до кризата с белодробното заболяване EVALI вслествие на употербата на е-цигари в САЩ през 2019 г., нямат нищо общо с предлаганите на българския пазар. Там ставаше въпрос за нелегални устройства и течности, в които са добавяли екстракт от марихуана (тетрахидроканабинол), разреден с витамин Е ацетат, което не може да се разгради от организма. Именно екстракта от витамин Е причинява белодробното заболявание - влизайки в белите дробове, може да има фатален ефект. В Европа такива продукти обаче не се предлагат, нито в България,  и не сме ставали свидетели на такава криза.

„Делът на е-цигарите на пазара в България е много малък – под 1%. Те станаха популярни след налагането на забраната за пушене на закрито преди години. По онова време, обаче, пазарът беше нерегулиран и много от предлаганите продукти бяха некачествени и разочароваха потребителите”, посочи Серафимов.

Колегата му Димитър Гигов подчерта, че „потребителите трябва да се информират преди да закупят даден продукт, както за съдържанието на течностите, така и за фирмата производител. Тези продукти не са модерни играчки за непушачи. Те са предназначени само за пълнолетни пушачи, които искат да се откажат от тютюнопушенето”.

„Еднократните е-цигари станаха модерни през последните няколко месеца. Продажбата на такива устройства на непълнолетни е незаконна”, добави Гигов.

В тази връзка д-р Харпър опроверга друго разпространено опасение, свързано с е-цигарите, че те популяризират пушенето сред младите хора.

Според данните на Агенцията по обществено здраве в Англия едва 0,2% от младежите на възраст между 11 и 18 години, които не са пушили, използват е-цигари поне веднъж седмично.

Проф. Анхел Гонсалес Урея от Автономния университет на Мадрид представи резултатите от подробен химически анализ и сравнение обикновения тютюнев дим и на аерозола от е-цигарите. Съдържанието на токсични химични съединения в аерозола на електронните устройства е намалено с над 90% спрямо цигарения дим.

Изключително важно е, от гледна точка на опасността за околните, т. нар. пасивни пушачи, че никотинът в аерозола от е-цигарите е много по-малко отколкото в цигарения дим. Концентрацията на никотин в аерозола е над 100 пъти по-ниска на разстояние от един метър, сравнено с пушека от една цигара. Това важи както са вейпинг устройствата, така и за тези с нагряване на истински тютюн като IQOS.

„Ако вървите по улицата сте изложени на повече вредни вещества заради автомобилния трафик, отколкото ако до вас някои използва е-цигара”, посочи проф. Гонсалес.

Експертите са категорични, че е-цигарите не са алтернатива на пълния отказ от пушене. Те съдържат никотин и не са безрискови за здравето. Но в сравнение с обикновените цигари могат да намалят значително здравния риск, помагайки както на пристрастените пушачи, така и на системите за здравеопазване.

Почивните дни са измислени, за да се "убиеш" от къщни задължения, да се изпокараш с близките и в понеделник, като отидеш на работа, да си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Славов: Недопустимо е Русия в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква

България Преди 3 минути

"Може би трябва да се вземат държавни мерки", смята правосъдният министър

<p>Присъда за&nbsp;&quot;Краля на дизайнерската дрога&quot;</p>

Осъдиха "Краля на дизайнерската дрога" на 12 години затвор

Свят Преди 8 минути

Той е обвинен в причиняване на пряка заплаха за живота и здравето на над 16 000 души

Какво е състоянието на средното професионално образование в България

Какво е състоянието на средното професионално образование в България

Образование и бизнес Преди 33 минути

Българската индустрия страда от сериозен недостиг на подготвени специалисти и работници

Образованието и изкуственият интелект

Образованието и изкуственият интелект

Образование и бизнес Преди 35 минути

ИИ има наистина огромен потенциал, който може да както положителен, така и отрицателен

Снимката е илюстративна

"Летящият Чернобил": Какво знаем за чудодейната ядрена бомба

Свят Преди 47 минути

Снимки от сателит и данни от авиацията предполагат, че се извършва подготовка за нов тест

Марина Овсянникова

Руската журналистка Марина Овсянникова бе осъдена задочно на 8,5 години затвор

Свят Преди 47 минути

Наказанието следва да се изтърпи в наказателна колония с общ режим

<p>Пожар изпепели величествен&nbsp;надпис от борове край Бяла</p>

Пожар изпепели емблематична борова гора край Бяла

България Преди 55 минути

В гасенето са се включили 5 противопожарни коли с 15 огнеборци

<p>Какво е състоянието на децата, яли дюнери в Розино</p>

Изписаха от болница част от децата, получили хранително отравяне в село Розино

България Преди 1 час

Други шест деца остават за лечение в карловската многопрофилна болница

Борба за оцеляване в новия епизод на „Клетката“

Борба за оцеляване в новия епизод на „Клетката“

Любопитно Преди 1 час

Сериозен обрат и опасни разкрития в криминалната драма този в петък, от 22:00 ч. по NOVA

Партиите могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите могат да обявяват дарителите си по електронен път

Избори 2023 Преди 1 час

Партиите са задължени в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания да представят в Сметната палата информация за всички свои дарители

"Кой ме щипе по дупето?": Как Уилям развесели цяла зала на официална среща

"Кой ме щипе по дупето?": Как Уилям развесели цяла зала на официална среща

Любопитно Преди 1 час

Тази година се навършват 75 години от акостирането на кораба HMS Windrush в Тилбъри, Есекс, който превозва пътници от Карибския басейн

Енергийна комисия одобри споразумението между миньорите, енергетиците и властта

Енергийна комисия одобри споразумението между миньорите, енергетиците и властта

България Преди 1 час

На извънредно заседание в НС се очаква депутатите да приемат сключеното споразумение

Русе Дунав мост 3

Започна поетапно спиране на движението по "Дунав мост" заради ремонт

България Преди 1 час

Съоръжението ще бъде затваряно за всички превозни средства всяка вечер в продължение на три часа

<p>Как Путин фалшифицира историята на Германия</p>

"Реинтерпретация с политически характер": Как Путин фалшифицира германската история

Свят Преди 1 час

Германската история е неразривно свързана със Съветския съюз и с Михаил Горбачов

"Мошеник" и "расистка": Тръмп сипе ругатни в съдебната зала

"Мошеник" и "расистка": Тръмп сипе ругатни в съдебната зала

Свят Преди 2 часа

Бившият американски президент нападна съдията и прокурора по делото за измама, което щатът Ню Йорк води срещу него

д

Спряха разследването за разменните бебета в "Шейново", не откриха виновен

България Преди 2 часа

Дори и да се установи кое точно е лицето, не е ясно как точно ще се докаже умисъл, коментираха юристи