Електронните цигари намаляват заболеваемостта от тютюнопушенето
0

Р аковите и сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в глобален мащаб. А основният рискови фактор за тези убийци на човечеството е тютюнопушенето. И това не се е променило през последните три десетилетия. Вторият по важност рисков фактор е употребата на алкохол. През 1990 г. третото място е заемала прекомерната консумация на сол. Сега тя е изместена от затлъстяването.

Данните изнесе д-р Питър Харпър – световно признат британски онколог, един от основателите на Лондонската клиника по онкология и консултант от над 25 години на лондонската болница „Сейнт Томас и Гайс“. Член е на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози. Той говори в рамките на медийния семинар „Въпроси и отговори за електронните цигари: Експертите имат думата”, организиран от Арбилис.

В България има повече от 2 милиона пушачи. Цигари пушат 38% от пълнолетните българи, като в това отношение единствената европейска страна, която ни изпреварва е Гърция, с 42%, по данни на последия доклад на Евробарометър. Делът на пушещите българи за съжаление е устойчив във времето и не се е променил от 10 години насам, показват данните от доклада.

По света цигари пушат повече от 1 милиард души, като според прогнози на СЗО тази бройка ще се запази до 2025 г.  Всяка година от свързани с тютюнопушенето заболявания умират над 8 милиона души, а в България смъртните случаи заради цигарите са десетки хиляди.

Отчитайки тези стряскащи данни, д-р Харпър обаче изрази увереност, че с новите технологии голяма част от негативните ефекти на тютюнопушенето могат да бъдат преодолени и така да се намали вредата за пушачите, които не могат да се откажат.

Основният проблем е, че за много от пушачите пристрастяването към цигарите е толкова силно, че те не могат да се откажат от вредния навик, дори да им е напълно ясно, че той ще ги убие. Например 64% от пушачите, диагностицирани с рак, продължават да пушат, както и около 20% от тези, преживели инфаркт, посочи британския онколог.

Така най-доброто решение на проблема с тютюнопушенето – всички просто да откажат цигарите, на практика няма как да бъде осъществен.

Ето защо, посочва д-р Харпър, електронните цигари се явяват по-малко рискова алтернатива, с която щетите от тютюнопушенето да бъдат значително намалени.

Цигареният дим съдържа над 6000 химически съединения. 93 от тях са определени от Американската агенция по храни и лекарства FDA като канцерогенни.

Това, което отличава електронните цигари е, че при тях няма дим, защото няма горене. Електронните цигари нагряват и изпаряват течност, съдържаща никотин, пропиленгликол и аромати. За разлика от тях, популярните у нас устройства за нагряване на тютюн нагряват истински тютюн при контролирана температура, отново без да го изгарят. Така и при двете бездимни алтернативи се премахва горенето и цигарения дим, в следствие на което се намалява риска в сравнение с горимите цигари.

Проучвания от цял свят установяват, че електронните цигари са по-малко вредни от тютюнопушенето, отчете Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността” във Филип Морис България.

„Виждаме възможността електронните цигари да станат алтернатива за пристрастените пушачи, които да получават търсените нива на никотин, като се намалят вредните ефекти на тютюнопушенето”, посочи Джевелекова.

Проф. д-р Борислав Георгиев - началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, София, цитира изследване на научната мрежа „Кохрейн”, което установява, че електронните цигари с никотин водят до по-високи нива на отказ от тютюнопушенето във Великобритания в сравнение с останалите никотин-заместващи продукти като никотинови дъвки и пластири.

Според германския Федерален институт за оценка на риска BfR,  вейпинг устройствата са с 95% по-малък риск от обикновените цигари, а рискът за околните от изпаренията на е-цигарите е пренебрежим. Хроничният риск от ракови заболявания, причинен от употребата на електронни цигари, е оценен на 0,5% спрямо риска при тютюнопушенето.

Изследване на Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England) също заключава през 2015 г., че е-цигарите са с 95% по-малко вредни от конвенционалните.

Организацията за контрол на тютюнопушенето във Великобритания ASH –  “Action on Smoking and Health” смята, че „според настоящите данни е-цигарите са по-малко вредни от традиционните тютюневи продукти, когато се използват по предназначение”, т.е. като средство за отказ.

От години Великобритания е водещ пример в политиката за намаляване на вредата от тютюнопушенето, като там на пълнолетните пушачи в рискови групи, които не могат да спрат цигарите, се предписват по-малко рискови алтернативи като електронни цигари.

Агенцията по обществено здраве в Англия Public Health England обяви в последния си доклад от февруари тази година, е-цигарите са помогнали на поне 20 000 души във Великобритания за една година да спрат пушенето.

„Един лекар не може официално да каже на пациента, да премине от обикновени към електронни цигари. Това, което може да направи, е да запознае пациента със здравните рискове. Няма безрисков подход от гледна точка на здравния риск”, подчерта д-р Георгиев. „Ние като лекари искаме да се премахне тютюнопушенето, но има една категория хора, които не могат да се откажат и за тях трябва да търсим и предложим алтернативи”.

Любомир Серафимов, представител на „Българската вейп асоциация” коментира, че е-цигарите в България вече са силно регулирани. Например никотиновото съдържание е ограничено до 2%, според закона.

Той подчерта, че продуктите, довели до кризата с белодробното заболяване EVALI вслествие на употербата на е-цигари в САЩ през 2019 г., нямат нищо общо с предлаганите на българския пазар. Там ставаше въпрос за нелегални устройства и течности, в които са добавяли екстракт от марихуана (тетрахидроканабинол), разреден с витамин Е ацетат, което не може да се разгради от организма. Именно екстракта от витамин Е причинява белодробното заболявание - влизайки в белите дробове, може да има фатален ефект. В Европа такива продукти обаче не се предлагат, нито в България,  и не сме ставали свидетели на такава криза.

„Делът на е-цигарите на пазара в България е много малък – под 1%. Те станаха популярни след налагането на забраната за пушене на закрито преди години. По онова време, обаче, пазарът беше нерегулиран и много от предлаганите продукти бяха некачествени и разочароваха потребителите”, посочи Серафимов.

Колегата му Димитър Гигов подчерта, че „потребителите трябва да се информират преди да закупят даден продукт, както за съдържанието на течностите, така и за фирмата производител. Тези продукти не са модерни играчки за непушачи. Те са предназначени само за пълнолетни пушачи, които искат да се откажат от тютюнопушенето”.

„Еднократните е-цигари станаха модерни през последните няколко месеца. Продажбата на такива устройства на непълнолетни е незаконна”, добави Гигов.

В тази връзка д-р Харпър опроверга друго разпространено опасение, свързано с е-цигарите, че те популяризират пушенето сред младите хора.

Според данните на Агенцията по обществено здраве в Англия едва 0,2% от младежите на възраст между 11 и 18 години, които не са пушили, използват е-цигари поне веднъж седмично.

Проф. Анхел Гонсалес Урея от Автономния университет на Мадрид представи резултатите от подробен химически анализ и сравнение обикновения тютюнев дим и на аерозола от е-цигарите. Съдържанието на токсични химични съединения в аерозола на електронните устройства е намалено с над 90% спрямо цигарения дим.

Изключително важно е, от гледна точка на опасността за околните, т. нар. пасивни пушачи, че никотинът в аерозола от е-цигарите е много по-малко отколкото в цигарения дим. Концентрацията на никотин в аерозола е над 100 пъти по-ниска на разстояние от един метър, сравнено с пушека от една цигара. Това важи както са вейпинг устройствата, така и за тези с нагряване на истински тютюн като IQOS.

„Ако вървите по улицата сте изложени на повече вредни вещества заради автомобилния трафик, отколкото ако до вас някои използва е-цигара”, посочи проф. Гонсалес.

Експертите са категорични, че е-цигарите не са алтернатива на пълния отказ от пушене. Те съдържат никотин и не са безрискови за здравето. Но в сравнение с обикновените цигари могат да намалят значително здравния риск, помагайки както на пристрастените пушачи, така и на системите за здравеопазване.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Загинали и ранени в катастрофа с български бус в Румъния

Загинали и ранени в катастрофа с български бус в Румъния

Свят Преди 54 минути

Стрелката на скоростомера е замръзнала на 140 километра в час

<p>До 10,3 млрд. лв. нов държавен дълг одобри бюджетната комисия</p>

Бюджетната комисия одобри вдигане на лимита за нов държавен дълг до 10,3 млрд. лв

България Преди 2 часа

Комисията одобри и 150 млн. евро за нови заемни споразумения за инвестиции на „Булгартрансгаз“

Зарков: Петков предложи да увеличим цените на билетите в София

Зарков: Петков предложи да увеличим цените на билетите в София

България Преди 3 часа

От началото на януари гражданите ще могат да ползват два нови билета

Снимката е илюстративна

Почина турската кинолегенда Джунейт Аркън

Свят Преди 4 часа

Джунейт Аркън е артистичният псевдоним на актьора Фахреттин Джуреклибатър

Ще могат ли пенсионерите да си вземат увеличените пенсии

Ще могат ли пенсионерите да си вземат увеличените пенсии

България Преди 4 часа

Гьоков: Ще си получат увеличените пенсии, ако окончателно бъде приета в този вид актуализацията

Асен Василев: Гласът на България вече се чува в ЕС

Асен Василев: Гласът на България вече се чува в ЕС

България Преди 4 часа

Асен Василев: Ако не се събере мнозинство отиваме на нови избори

Машин Гън Кели направи шокиращо признание

Машин Гън Кели направи шокиращо признание

Любопитно Преди 4 часа

Говорейки в документалния си филм, музикантът обясни, че е достигнал много ниска точка през 2020 г.

Трите типа тяло и как да постигнем добра форма

Трите типа тяло и как да постигнем добра форма

Любопитно Преди 5 часа

Раждаш ли се добър в спорта, или се научаваш да си добър?

31 студенти от ТУ-София завършиха  „Vivacom Техническа академия“ 2022

31 студенти от ТУ-София завършиха „Vivacom Техническа академия“ 2022

България Преди 5 часа

Повече от половината, кандидатствали за стаж или работа в телекома, вече са одобрени

фцс

Алкохолът ги погуби, но те останаха в историята

Любопитно Преди 5 часа

Злоупотребата с други опасни вещества се възприема като по-сериозна, а проблемите с алкохола често се оставят на заден план

Тежка катастрофа в Кресненското дефиле, има жертви

Тежка катастрофа в Кресненското дефиле, има жертви

България Преди 5 часа

Движението е напълно спряно в двете посоки

ЕС удължава с година схемата за COVID сертификатите

ЕС удължава с година схемата за COVID сертификатите

България Преди 5 часа

Една от причините е нарастващият брой нови случаи на COVID-19

ф

Времето през юли: Очакват ни от 13 до 39 градуса

България Преди 5 часа

През юли средната месечна температура у нас ще бъде около и над нормата

Дмитрий Песков

Песков: Русия ще прекрати операцията веднага щом Украйна се предаде

Свят Преди 5 часа

Песков: Украинската страна може да спре всичко до края на днешния ден

.

Замърсяването е свързано с 10 процента от случаите на рак в Европа

Свят Преди 5 часа

Излагането на замърсяване на въздуха, пасивно тютюнопушене, ултравиолетова радиация, азбест, някои химикали и други замърсители са причина за повече от 10 процента от случаите на рак в Европа

Течното злато на природата

Течното злато на природата

Любопитно Преди 6 часа

Мисията на "Истински мед" и българските пчелари