Балансът между работата и личния живот се крие в грижата за служителите
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
0

В секи човек се стреми да живее пълноценно - да реализира собствените си възможности, да се чувства полезен за обществото, да води балансиран и спокоен начин на живот.

Добрата новина е, че има български работодатели, които са наредили сред приоритетите си и благосъстоянието на служителите си. Как го правят, какви постижения имат, усещат ли ефект от активностите, за всичко това разговаряме с ВИП Секюрити - една от водещите български компании за сигурност.

Михаела Ненчева - Мениджър човешки капитал и организационна култура; Елена Борисова - Директор Човешки ресурси ВИП Секюрити; Дарина Mайноловска - Мениджър Подбор
Михаела Ненчева - Мениджър човешки капитал и организационна култура; Елена Борисова - Директор Човешки ресурси “ВИП Секюрити“; Дарина Mайноловска - Мениджър Подбор Източник: Vip Security

Нека първо да започнем с малко цифри - колко души работят в компанията, с какъв профил?

Е: В компанията работят над 4000 човека. Профилът е разнороден зависимост от професионалните задължения, с оглед на сферата, в която оперират, служителите се обучават за съответните компетенции.

За една част от вашите служители физическата издръжливост и изобщо кондиция и фокус са от особена важност. Как помагате това да се случва на практика? 

Д: За нас е от изключително значение да се  фокусираме върху движението, спорта и досега с природата. Разработили сме  програми, в които се включват много наши служители, в зависимост от индивидуалните си предпочитания: йога в офиса, кондиционни тренировки с нает от нас треньор, планински преходи и активности в градска среда. За да са по-активни и да спортуват повече, имаме програма „Стани по-добра версия на себе си“, която помага на служителите ни да развиват и прилагат полезни навици.

М: Спортните инициативи, както и желанието и интереса на хората в компанията ни, доведоха до идеята за изграждане на фитнес съоръжение на една ръка разстояние, което да е на разположение до всеки, който иска да спортува. И така в момента сме в процес по реализация на спортен център в офиса.

В програмата ви за подкрепа на служителите сте начертали няколко основни линии, по които развивате инициативи, не се ограничавате само със спортни активности. Какво ви накара да разработите такава богата програма за емоционално и физическо здраве?

М: Мотиватор за нас е фактът, че все повече служители се включват в инициативите ни. Това е ясен знак, че грижата за служителите създава балансирана среда между личния живот и работата, усещане за сигурност и стабилност. С тези програми успяваме да мотивираме служителите и да ги направим съпричастна част от нашето голямо семейство.

Коледен базар 2022 г.
Коледен базар 2022 г. Източник: Vip Security

Освен навътре, към компанията, вашите инициативи са насочени и към подобряване на качеството на живот на обществото - подкрепата за образователни и предприемачески инициативи например. Може ли да споделите повече за това защо избрахте да насочите усилия в тези посоки?

Е: Програмата ни за запазването здравето на всеки един от служителите (стартирала с COVID -19, но продължава за всякакви здравни проблеми и с цел профилактика), наблюдение от наши медицински специалисти, осигуряване на лекарства и консумативи при необходимост, съдействие с мобилна лаборатория, профилактични прегледи и други. Вярваме, че всеки от нас и ние като организация, можем да дадем своя малък принос, в преследване на една по-голяма цел: подобряване на здравето на българите. 

Д: Друг фокус за нас е предприемаческата култура в цялата ни група, всеки да поема отговорност и самостоятелно да работи по различните ни проекти. Според проучванията за ангажираност и обратна връзка от служителите, които правим, един от най-важните фактори те да се чувстват мотивирани и да използват пълния си потенциал е участието им в значими и смислени проекти, които ги предизвикват и развиват като личности и професионалисти. 

Дарина Mайноловска на Коледния базар 2022 г.
Дарина Mайноловска на Коледния базар 2022 г. Източник: Vip Security

Кои са любимите инициативи на служителите ви? В кои се включват с най-голямо удоволствие?

М: По наши наблюдения служителите се включват най-често в повечето каузи с благотворителна цел, което е ясен показател, че хората все още изпитват състрадание и съпричастност. Периодично организираме благотворителни базари, целящи подпомагането на хора в затруднение. Част от тези вътрешни събития са се превърнали вече в традиция за компанията, като: Великденска кулинарна надпревара; Коледен пазар, на който каним различни фондации и организации и всички участваме в това да случваме добро и едновременно с това да подаряваме щастие.  Изработваме мартенички, които продаваме с благотворителна цел, фермерски био базар в подкрепа на различни каузи /най-вече за лечение на деца/; първи юни във ВИП Секюрити – ден, посветен на децата на служителите ни; посещение на домове за възрастни хора; осиновяване на кошери и грижа за пчелите и др.

Заслужава ли си инвестирането в такива дейности за мотивация на служителите? Можем ли да говорим за измерим ефект?

Е: Според обратната връзка, която получаваме от служителите си,можем смело да заявим: ДА, заслужава си!

Измерваме го с увеличаване броя на служителите, желаещи да вземат участие във всяка следваща кампания.

В кой момент усетихте, че наистина имате различно, по-добро отношение към екипа си? 

М: Момента, в който наистина усетихме ползите от всичко което организираме, дойде с настъпване на COVID пандемията. Още от началото на пандемията, в нашата група се грижим за запазване здравето и живота на всеки един служител. Вярваме на първо място, че е много важно да не ни е страх, а да имаме план как да се справим с всяка ситуация. На второ място – вярваме в превенцията, предоставяме на служителите си добавки за засилване на имунитета, програми за намаляване на стреса, стимулираме ги да се хранят и живеят здравословно и в досег с природата.

Д: Предоставяме на всички възможност при най-малкото съмнение да се тестват безплатно, имаме денонощна телефонна линия, на която всеки може да се обади и екип от медици, които проследяват всеки един случай, така че да не се стига до усложнения заради ненавременно лечение. Вярваме, че всеки от нас и ние като организация, можем да дадем своя малък принос, в преследване на една по-голяма цел: подобряване на здравето на българите. 

Е: Един от множеството примери е наш служител от град Перник приет в болница в града в много тежко състояние. Нашата реакция и последвалите действия осигуриха преместването на служителят в Софийска болница, където му беше оказано лечение, както за COVID-19 така и за открит сърдечен проблем. Беше му направена животоспасяваща операция и служителят се възстанови благополучно. Целият процес беше координиран от нашия медицински екип, те се погрижиха за прехвърлянето и последващите действия за спасяване на живота му.

Най-голямото предизвикателство при сформирането на екип е да се намерят служители със съответните професионални, но и лични качества, които да могат бързо да се впишат в средата и да обогатят екипа. Как успявате да стиковате толкова много характери в един работещ колектив?

М: В годините компанията е развила система от инструменти, които да покажат предимства, недостатъци и лични качества на всеки кандидат. Стремим се всяко решение да е индивидуално, базирано на данни и доказателства, които събираме чрез различни методи като тестове за класическа и емоционална интелигентност, личностни въпросници, тест за съвпадение на ценностите, друг измерващ поведението и мотиваторите на всеки един бъдещ член на екипа, базиран на DISC-модела, въпросник, който измерва риска от злоупотреби и нарушаване на етичните норми.

На база на резултатите успяваме да изберем най- подходящите служители, които бързо и успешно да се впишат в екипа.

Ако искате и вие да сте част от професионалното семейство на ВИП Секюрити, може да разгледате свободните позиции ТУК.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 51 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака