Aniventure Comic Con – празникът на попкултурата в България
Източник: netinfo
0

А кадемичната теория за типовете и нива култура – или поне тази, която ми преподаваха в университета – прави разделение между висока, популярна и масова култура. И подредбата не е случайна. Популярната култура – или накратко попкултурата – е мястото, където другите две се срещат.

Това е златната среда. Някъде между гледането на филми на Ларс Фон Триер и следенето на риалити формати от рода на The Jersey Shore и еквивалентите му по широкия свят, се намира попкултурата.

Тя е едновременно достъпна и широко разпространена, но и заредена с будна хужожествена мисъл и дълбок смисъл. Тя неизменно улавя духа на епохите чрез своите автори, консуматори и критици. Тя се помни и се предава от поколение на поколение.

Конвенциите Comic Con са световните празници на този тип култура по цялата планета.

И след като доста време в България подобни събития бяха с твърде ограничен мащаб или асоциирани прекалено тясно с поклонничеството към японската култура, например ежегодния AniFest във Варна - тази година е втората поредна, в която в родната ни страна се провежда Comic Con.

Източник: Facebook/Comic Con Bulgaria

А цялостното изживяване, което Aniventure Comic Con предлага на хората, изповядващи попкултурата или части от нея почти като религия, е незабравимо. На събитието се срещнаха фенове на западната и източната попкултура, косплейъри, фенове на популярното кино, телевизия, литература, комикси, актьори, художници и, разбира се, геймъри.

Проведоха се турнири по игри като Fortnite и FIFA 18 паралелно с косплей ревюта, демонстрации на източни бойни изкуства и срещи с популярни в интернет личности. Имаше буквално за всекиго по нещо, с което Aniventure Comic Con изрази и най-красивата черта на попкултурата.

Vbox7 All Stars представи FRESH премиерите си. 

Популярните уеб звезди се срещнаха със своите фенове на най-голямото младежко събитие. В зоната на Vbox7 феновете можеха да вземат автограф и да се снимат със звездите от първия български тийн уеб сериал „Не така,брат!“, най-номинираната онлайн поредица „Следвай ме“, мистъри продукцията „Килерът“ и спиращия дъха екшън-трилър „Пъзел: Похитени“. Посетителите видяха още любимците си от „InstaQueen“, „10 първи срещи“ и новата романтична комедия „Статус: Обвързани“.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА

„Пъзел: Похитени“ разказва за група младежи, които влизат в ескейп стая с намерението да се забавляват, но се оказват забъркани в престъпление. Моят персонаж е на прохождащ престъпник, чийто ментор е героят на Асен Блатечки. Гледайте, стартираме на 3 октомври във Vbox7.com!“, сподели Бойко Кръстанов. 

Бойко Кръстанов и Мона
Бойко Кръстанов и Мона

Илиян Илиев от „Следвай ме“ разказва, че новият сезон е доста различен и има много нови герои. В него ще видим и набиращата популярност певица - Биляна Лазарова, която ще влезе в много интересна роля. 

Илиян Илиев и Биляна Лазарова
Илиян Илиев и Биляна Лазарова

Колкото до мистъри продукцията „Килерът“, може би нещото, което интересува феновете най-много, е дали ще има втори сезон. Отговорът е да, ще има!, разкри Надя Петрова. 

Наред със снимки и автографи, доброто настроение на почитателите се допълни с куп изненади, специални подаръци и различни забавни активности в зоната на Vbox7.

На Aniventure Comic Con за пореден път косплейъри смаяха всички присъстващи

с изключителните си умения да влизат визуално под кожите на своите любими личности, независимо от коя сфера на културата и ежедневието са те, до последния възможен детайл.

Мария Братоева, една от най-добрите косплейърки в България през последните години, не направи изключение.

Мария Братоева
Мария Братоева

Мария засвидетелства за пореден път любовта си към жанра на метъл музиката с безупречен косплей на вокалиста на групата Ghost, Тобаяс Фордж, и по-конкретно на сценичното му амплоа, известно като Papa Emeritus. В костюма и мъртвешкия си грим тя беше напълно неузнаваема.

Но интересът на косплейърката към попкултурата далеч не се ограничава до метъл музиката и с това тя до голяма степен е персонификация на духа на Comic Con. Други нейни безупречни превъплъщения от близкото минало са били Сири от хитовите видеоигри The Witcher, които предстои да бъдат адаптирани в сериал на Netflix с Хенри Кавил в главната роля, и всеизвестната Харли Куин от DC Comics.

Мария Братоева и Георги Петров в ролите на Харли Куин и Жокера
Мария Братоева и Георги Петров в ролите на Харли Куин и Жокера

Но на посетителите на Comic Con, които не са толкова креативни или добри в шивашкото изкуство и гримирането, им беше позволено да бъдат и просто фенове, които получиха възможност да се срещнат с някои от своите идоли.

Гости на събитието бяха художникът зад комиксите „Cyanide and Happiness“, който нарисува по нещо на всеки човек, отишъл да вземе автограф от него, две актриси от сериала „Викинги“ и, разбира се, трима актьори от глобалния феномен „Игра на тронове“.

Даниел Портман, Владимир Фурдик и Крисчън Найрн, познати съответно като Подрик Пейн, Нощният крал и Ходор в мегапродукцията на НВО, отговаряха на въпроси на фенове в специален публичен панел, снимаха се с редица от тях и разговаряха с журналисти на закрита пресконференция. Найрн безспорно се показа като най-сърдечен и общителен сред тримата.

Въпросите към тях варираха в своя тон и засягаха различни аспекти от работата им по сериала. На въпрос на Vesti.bg относно процеса му на влизане в ролята на Ходор, Найрн отговори, че през първите сезони често е имал нужда от напътствия от страна на режисьорите и сценаристите в своите сцени като огромния симпатичен персонаж, способен да произнася само една дума.

Източник: Facebook/Comic Con Bulgaria

Стоките за закупуване на Comic Con също бяха в изобилие и посетителите бяха зарадвани с комикси и графични новели на промоционални цени, ваучери за кино и много разнообразни награди, идващи с тях. Но повече от всяка една материална вещ на събитието, духът на споделена страст и любов към различните популярни и колоритни субкултури допринесе за положителната атмосфера на събитието.

Това е и чертата на Comic Con конвенциите по целия свят, която гостуващи знаменитости никога не пропускат да изтъкнат. А в днешния свят, изпълнен с разделение по повече параграфи, отколкото сме способни дори да изброим, няма нищо по-хубаво от нещо подобно, около което да се обединим. Това е красотата на попкултурата и в България тя най-сетне има своя ежегоден празник на Aniventure Comic Con. Не ще и дума, че нямаме търпение за догодина.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности