6

Google отново ни изненада с нов дудъл. Този път той е посветен на Паул Клее -  един от най-изявените художници на XX век. Клее е роден на днешната дата (18 декември) преди 139 години.

Интересното за него е, че той не принадлежи към нито едно течение. Знае се, че Клее е повлиян от различни стилове, сред които Експресионизъм, Кубизъм и Сюрреализъм.

Клее е роден на 18 декември 1879 г. в Мюнхенбухзе, край Берн в Швейцария. Майка му е швейцарка, а баща му – германец, преподавател по музика. Съгласно швейцарското законодателство Клее получава гражданството на баща си. В края на живота си прави опити да получи швейцарско гражданство, но така и не успява.

Паул Клее от малък започва да се занимава с рисуване и музика. Първоначално възнамерява да стане музикант, но по-късно решава да се посвети на изобразителното изкуство.

През 1898 г. заминава за Мюнхен, където учи при Хайнрих Книр, а от 1899г. – в Академията за изящни изкуства при Франц фон Щук. След пътуване до Италия и Берн, той се установява в Мюнхен.

След Първата световна война, по време на която рисува камуфлажи по самолетите на германската армия, Клее преподава в академията Баухаус във Ваймар и от 1926 г. – Десау, която напуска през 1931 г. и става преподавател в Дюселдорф.

Източник: Google

След като нацистите вземат властта през 1933 г. и обявяват изкуството му за „изродено“, известният със симпатиите си към левицата Клее заминава за Швейцария.

Около 1935 Паул Клее започва да страда от симптомите на болест, диагностицирана след смъртта му като склеродерма. Умира на 29 юни 1940 г. в Муралто.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@