Как се пие шампанско: Няколко тайни на ценители
0

П разникът без шампанско не е достатъчно блестящ. Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме новата година.

В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест, пишат момичетата от Edna.bg.

Ето какви съвети за пиене на шампанско дават ценителите на тази напитка.

Правилната чаша

Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според естестетическия си вкус. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, които често ползваме и за бяло вино.

Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.

Източник: Getty Images

Третият е чаша тип "лале". Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето. Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.

Без пяна

Също както при бирата, пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага. Балончетата се пукат прекалено бързо и не можем да усетим онзи леко щипещ, празничен вкус.

Затова, съветват енолозите, налейте шампанското внимателно, без да правите много пяна и оставете за няколко минути напитката да се "разгърне".

Източник: Getty Images

Бутилката сложете в купа, пълна наполовина с лед и наполовина с вода. Така ще го държите приятно охладено, без да да е прекалено студено.

С какво се пие шампанско

Тук поднасяме шампанското с десерта. Сладкото обаче заглушава финия вкус на шампанското и може да ви разочарова.

По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове. Чудесно се съчетава с месо или спагети със сметанов сос. Киселинността на виното придава баланс на вкусовете, ако ястието е прекалено мазно.

Източник: Getty Images

Как се съхранява останалото шампанско

Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Пожар в общежитие в "Студентски град"
Ексклузивно

Пожар в общежитие в "Студентски град"

Преди 4 часа
<p>5 <strong>мита за ваксините</strong> срещу грип</p>
Ексклузивно

5 мита за ваксините срещу грип

Преди 7 часа
<p>Макрон рискува всичко за Путин&nbsp;</p>
Ексклузивно

Макрон рискува всичко за Путин 

Преди 9 часа
Ново земетресение до Албания
Ексклузивно

Ново земетресение до Албания

Преди 10 часа
Домусчиев ще настоява за ВАР
Ексклузивно

Домусчиев ще настоява за ВАР

Преди 14 часа
Проверки за студентския празник днес
Ексклузивно

Проверки за студентския празник днес

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини