Как се пие шампанско: Няколко тайни на ценители
0

П разникът без шампанско не е достатъчно блестящ. Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме новата година.

В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест, пишат момичетата от Edna.bg.

Ето какви съвети за пиене на шампанско дават ценителите на тази напитка.

Правилната чаша

Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според естестетическия си вкус. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, които често ползваме и за бяло вино.

Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.

Източник: Getty Images

Третият е чаша тип "лале". Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето. Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.

Без пяна

Също както при бирата, пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага. Балончетата се пукат прекалено бързо и не можем да усетим онзи леко щипещ, празничен вкус.

Затова, съветват енолозите, налейте шампанското внимателно, без да правите много пяна и оставете за няколко минути напитката да се "разгърне".

Източник: Getty Images

Бутилката сложете в купа, пълна наполовина с лед и наполовина с вода. Така ще го държите приятно охладено, без да да е прекалено студено.

С какво се пие шампанско

Тук поднасяме шампанското с десерта. Сладкото обаче заглушава финия вкус на шампанското и може да ви разочарова.

По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове. Чудесно се съчетава с месо или спагети със сметанов сос. Киселинността на виното придава баланс на вкусовете, ако ястието е прекалено мазно.

Източник: Getty Images

Как се съхранява останалото шампанско

Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж е прострелян в София
Ексклузивно

Мъж е прострелян в София

Преди 4 часа
<p><strong>Най-скъпите разводи</strong>&nbsp;в историята</p>
Ексклузивно

Най-скъпите разводи в историята

Преди 7 часа
<p><strong>CAGED </strong>с азиатска премиера в Сеул</p>
Ексклузивно

CAGED с азиатска премиера в Сеул

Преди 8 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини