Петър Москов: България се намира между две империи, а българските политици се срамуват да говорят за националната ни сигурност
18

Б ългария се намира на границата на две империи – на руската и на турската. Затова темата за сигурността е изключително важна, но за съжаление години наред се пренебрегва и е някак неудобна на политиците за публично обсъждане.

От една страна е рискът от ценностния разпад на Европейския съюз. Проблемът е, че либералното управление на Съюза пренебрегва сигурността и общия икономически просперитет на европейските граждани. Доказателство за това са и несъобразената с националните интереси на европейските държави политика за бежанците, както и лишаващата Европа от енергийна независимост Зелена сделка.

От друга страна, във вътрешнополитически план България има огромен проблем и поредното доказателство е „шпионският скандал“ от преди седмици. Първото е, че липсва силна държавност, липсва държава.

Българските политици  разрушиха институциите, разрушиха държавността, а само силна държава може да се противопостави на всички вътрешнополитически предизвикателства – от борбата с монополите и защитата на хората от разбойниците. Недопустима е служител на ГРУ, който да е висш информационен служител в българското МО. България е пробита отвътре, на ниво – политическо представителство. Политическото представителство на българските граждани е подменено от цели политически партии, които са пета колона на Турция, на Русия или на трета сила. За да сме сигурна и силна държава, първо трябва да се ограничи достъпа на тези партии, като БСП, Възраждане, като протурските партии до управлението на държавата и до службите за сигурност. Защото в противен случай излиза, че българските служби за сигурност, работят за чужда, а не за българската сигурност. За каква национална сигурност говорим на фона с шпионските разкрития? Какво за Бога, дири във върховете на българското разузнаване човек, обучаван в ГРУ на СССР?  Ето това е откровеният и същностен въпрос и доказва, че задължението да проведем лустрация и декомунизация не е закъсняло, а е повече от наложително, ако искаме България да е независима от чужди служби и чужди интереси.

Второто нещо, което според КОД представлява особена заплаха пред националната ни сигурност и бъдещето ни като нация е нарастващата неграмотност. Цели поколения, български граждани не могат да си напишат трите имена на бял лист. И затова КОД настоява за задължителното основно образование и  забрана за гласуване на неграмотни. Защото партии, които изредих като пробив в националната ни сигурност, се хранят основно с купуването на тези неграмотни гласове.

Неграмотният вот е и основната причина за политическата корупция.

Купените гласове, вкарват във властта продажни политици, които не са обвързани с отговорност пред своите избиратели, защото знаят, че зависят не от избирателите, а от гласовете, които си купуват.  Затова и борбата с корупцията минава първо през борбата с неграмотността и забрана за гласуване на неграмотни.

Всичко това минава през промени в конституцията. Ние в КОД сме категорични противници на лансирания от либералите и социалистите разказ за „румънски модел“. За нас моделът „Кьовеши“ и моделът „Гешев“  са модел, при който прокуратурата играе политическа роля. Тя определя дневния ред на медиите с  много показно поведение. Видно е, че резултатът за обществото не е особено добър, освен за самите представители, които очевидно като г-жа Кьовеши растат в европейската йерархия. Проблемът на българската прокуратура е липсата на ясен, категоричен контрол. Контрол в едно демократично общество може да бъде единствено българския суверен през представителите от избраните политически сили. Всички други решения, предлагани от либерали и социалисти са фалшиви и не целят реален резултат, а само смяна на личности. Затова, КОД предлага - изваждане на прокуратурата от състава на съдебната власт, назначаване на главния прокурор от изпълнителната власт и ясен контрол на парламентарното мнозинство и изпълнителната власт върху дейността на прокуратурата. Партиите, които твърдят, че решението е в смяна на личности, всъщност са не решението, а част от самия проблем.

В момента България и ЕС са в центъра на информационна война. Затова е изключително важно българските граждани да могат да разчитат на наистина ефективни служби за сигурност, како и на прокуратурата. Това е много важен въпрос. Той съчетава контролирането и изпълнението на отричащи се ценности – от една страна сигурността ни, от друга – свободата на словото. Борба с хибридна война не може да бъде постигана чрез цензура.

И на тази база това, което пише в нашите програмни документи е, че в ДАНС трябва да бъде създадено специално звено само с тези функции, което да може да даде и на политическото ръководство на държавата и на службите яснотата и за източника на хибридните атаки, и за целите, и за методите на разпространение на тази хибридна атака и да се борим с това без да нарушаваме свободата на словото. Вътре в нашия свят, светът на ЕС и на атлантическото пространство, се води ожесточена хибридна война.

Тя се води от глобалните корпорации и техния либерални лобисти в политиката. Пример – президента Тръмп каза на глобалните корпорации „върнете бизнеса и работните места в Америка, иначе ще плащате големи такси и мита“, да върнем производствения капитализъм в нашия свят, където се е родил. Резултатът беше това, че глобалните корпорации му спряха достъпа до социалните мрежи. Това е не по-малко гадна хибридна атака, отколкото дали руските хакери ще направят изборна измама в Англия примерно. И затова решението е силни национални държави в общ съюз, които да могат да се противопоставят на глобалното влияние на големите икономически субекти и корпорации. В момента имаме слаби държави в слаби политически съюзи, в които всъщност властта е в големите корпорации.

Нашият свят – на европейския съюз и на евроатлантическите държави е такъв, защото начина ни на устройство на държавите поддържа определена социална среда. Когато заменим производствения капитализъм с финансови спекулации, т.е. изнесем производството в страни, в които работят срещу паница ориз това означава, че ние унищожаваме работните места при нас и заменяме това нещо с ефимизма социална държава. Т.е. ние изкарваме производството някъде, за да завишим печалбите на тези транснационални корпорации, а тук остават едни хора на социални помощи. От тази гледна точка икономически протекционизъм на тази евроатлантическа общност, трябва да бъде задължение. В момента Китай не е приятел, а е противник на нашия свят и който не го разбира е глупав, злонамерен или е платен от тях.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 13 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 59 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата