Нинова: Когато БСП започна промяната на модела ГЕРБ преди 4 години всички се страхуваха и се бяха изпокрили
Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
0

З аради хилядите социалисти, които през това време бяха притискани, уволнявани, мачкани, няма да позволим истината да се промени, фактите да се променят

„Ние за 4 години се борихме на 4 фронта. Първият е ГЕРБ и моделът на управление като задкулисие и паралелна държава. Вторият е същият този модел вътре в партията. Който се опитваше вътре през партията да ни спре. Третият е манипулацията на общественото мнение. Тогава Борисов беше в силата си. Държеше медии, държеше говорители. Всичкият бой беше срещу БСП. Не си спомням някой да е насочил такава агресия срещу Мая Манолова или някой от другите колеги. Четвъртият фронт, на който се борехме, беше външният натиск по Истанбулската конвенция. И европейските ни партньори, и Партията на европейските социалисти. Върху нас бе огромен натискът, защото на нашите гласове тежеше приемането ѝ. Ако ние се бяхме съгласили, сега щеше да е факт. Ето Ви 4 фронта, с които сме борили последователно 4 години. Това са факти. Който иска, както иска сега да внушава, че сме статукво.

Защото по това време единият от лидерите на сегашните уж протестни партии беше министър на Борисов. Когато ние преживяхме всичко това. Другата лидер на партия беше омбудсман, избран с гласовете на Борисов. Ние сме били в това гласуване и знаем как става. Третият колега просто си водеше шоу в една телевизия.

Заради хилядите социалисти, които през това време бяха притискани, уволнявани, мачкани. Няма да позволим истината да се промени, фактите да се променят. Така че с уважение към колегите на другите партии, които се самонарекоха протест. С уважение към хората, които ги подкрепиха, защото това са български граждани, които са направили своя свободен избор. Но няма да позволим истината за БСП да бъде подменена и манипулирана“.

Корнелия Нинова обяви: “БСП е началото на промяната на модела ГЕРБ. Преди 4 години, когато ние я започнахме, никой друг нямаше на терен. Всички се страхуваха, всички се бяха изпокрили. Аз съм благодарна на тези стотици хора, социалисти и поддръжници, които издържаха. И ето - промяната дойде. И се дължи в най-голяма степен на БСП“, категорична бе лидерът на българската левица Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

“Напълно е възможно разграждането на стария модел. То вече започна на 4-ти април. Вижда се, че ГЕРБ повече не могат да управлявят. Продължава през действията на служебния кабинет с изваждане на истината за този модел. Но най-съществената част трябва да направим в следващия парламент. Когато освен да го доразградим през законодателни промени, то трябва да предложим и алтернативен такъв

„Много често ни питат какъв е моделът. В едно изречение - паралелна държава и задкулисие, които управляват вместо официалните институции и го правят в интерес на малцина, крадейки 10 милиарда лева от народа“, коментира Нинова.

Тя заяви намеренията на „БСП за България“: „Голямата цел е да върнем ролята на институциите, да се управлява през официалните органи, да се спрат кражбите и средствата да бъдат насочени към хората. Най-важното в момента е кой какво може да направи, за да изградим новия модел. За нас в новия модел, освен борбата с корупцията, връщането на ролята на институциите, стоят няколко приоритета, които имат нужда от много сериозна работа, за да бъдат изпълнени.

Първо, борбата с бедността, неравенствата и ниските доходи.

Второ, реформата в здравеопазването.

И трето - образованието. За да се случи всичко това обаче и за да има средства, трябва да развиваме икономиката“, посочи Нинова.

Председателят на „БСП за България“ уточни още: „Направихме мащабна програма за увеличаване на доходите на най-бедните групи и на най-засегнатите. Не само от кризата. Това са възрастните, младите семейства и децата. Изчислили сме точно до стотинка колко струва това, през какво трябва да мине, до какво ще доведе.

Струва 2 950 250 550 лв. Ще помогне на 4 756 348 души. Ще доведе до стъпка в борбата с неравенствата. Ще помогне на тези най-уязвими групи.

Това помага през промяната на 18 закона, с които сме готови и ще ги внесем на първия ден на новия парламент.“

Водачът на кандидатската листа на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков също участва в предаването заедно с лидера си. В ефира на bTV той заяви: „Първо, трябва да е ясно, че не става дума за популизъм, а за съвсем постижима цел. Ние сме единствената политическа сила, в която в този труден за хората момент предлага такъв пакет. Защото нашият е социален пакет“.

Божанков подчерта: „За нас остава приоритет борбата с корупцията, но част от проблема с корупцията са изключително ниските доходи на хората. Защото хранителната среда на корупцията е преди всичко бедността. Нашият социален пакет, който обхваща от актуализациите на пенсиите през безплатните детски градини, помощта за майчинство за втората година“.

Явор Божанков коментира: „Ковид кризата ни показа тенденция, която няма как да оспорим. В цяла Европа има подкрепа за засегнатите малки и средни предприятия. За младите семейства, за възрастните хора. За всички, които пострадаха от ковид кризата. Особено на фона на тази инфлация, която в момента увеличава всички цени и това е очевидно. Тук се иска държава и държавна намеса. Това е тенденцията в Европа. Младите хора няма как да направят семейство, когато доходите им не позволяват да гледат едно, а камо ли второ и трето дете. А за да подобрим демографията на България, на нас ни трябват повече деца“.

„Ние сме разписали всяка една мярка до стотинка колко ще струва. Една от най-важните мерки е намаляване на ДДС на цените на лекарствата. Това ще рефлектира пряко върху семейните бюджети, защото всяко семейство каквито и доходи да има - първо си купува храна и се лекува.

Второ. Безплатни детски градини. Виждате какво става в София. Не само безплатни детски градини и ясли, но и налични, защото места няма. В целият период от 1-ви до 12-ти клас трябва да бъдат безплатни детските помагала. Това не са прахосани средства. Не са потънали в шкафчета, в чекмеджета. Не са отишли в празни язовири или в схемите на управлението на “Автомагистрали”, заяви още Божанков.

Водачът на листата във Велико Търново посочи: „Служебният кабинет за няколко месеца и ние за 4 години показахме къде отиват много повече от 3 милиарда. Средства в държавата има.

Корнелия Нинова акцентира: „Това е възможно. Брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда. Да се заделят 3 милиарда за решаване на най-големия проблем в държавата - бедността и демографската катастрофа за нас е повече от задължително. Хората са достатъчно интелигентни, за да преценят кой какъв е и кой кой е в политиката. Твърдя убедено от името на БСП, че ние бяхме единствената опозиция през последните 4 години. И за да не са само празни думите ще дам само няколко примера:

Последните 4 години депутат на ГЕРБ 4 пъти от трибуната на парламента призоваваше социалистите веднага и сега да бъдат изпратени в Сибир. Когато с живи вериги пазехме животните в Странджа да не ги избият заради уж чума, бяхме обявени за заплаха за националната сигурност. Срещу мен беше подаден сигнал в главната прокуратура, че съм заплаха за националната сигурност. Съдът преди няколко дни се произнесе, че чума няма. Избиха 43 000 животни и погубиха живота на тези хора“.

Лидерът на левицата припомни: „Когато за първи път заговорихме за корупция в правителството на Борисов в строителството, това, което сега виждате от служебния кабинет - “Автомагистрали”, АПИ и т.н. Борисов и това задкулисие изкараха строителните машини в протест срещу БСП. Няма в историята такова нещо - протест срещу опозиция вместо протест срещу управляващи.

Помните ли защо бе сменен председателя на парламента? Защото ми изключи микрофона и ме изгони от парламента, затова че критикувам премиера Борисов. И мога да продължа с още такива примери.

Например ние внесохме през тези години 4 вота на недоверие. Два от тях бяха за корупция. Един от тях беше за водния сектор - сега виждате злоупотребите с язовири. Всичко, което сега изнася служебния кабинет беше нашия труд през последните 4 години като опозиция.

Божанков продължи с примерите и поясни: „Аз бих дал и някои регионални примери в същата посока като народен представител, избран от Велико Търново. Още когато Цветан Цветанов беше в силата си, знаете Велико Търново бе неговата крепост, много хора бяха смачкани тогава - лекарите в Горна Оряховица, фирми, бизнес. Тогавашният местен феодал бе усвоил 50 милиона обществени поръчки. Тогава наистина бях сам. До ден днешен водя съдебни битки за това, което говорех и което правех. Нямаше други на терен. И в момента положението не е различно, защото София не е България. Това, което виждаме на национално ниво се повтаря на местно ниво - отпадъци, обществени поръчки. Например скандал със зареждането на дезинфектанти във всички секции. Виждаме Борисов на гости на една фабрика, един депутат от ДПС, свързан с тази фабрика, Държавният резерв с охота и на добри цени им раздава спирт. Всичко това ражда огромно влияние. То се преобразува в гласове на изборите. Срещу този модел сме се борили с колегите от БСП и сме понасяли тежките последици“.

Нинова разясни детайли от програмата на „БСП за България“: Втори приоритет е здравеопазването. Болниците да не са търговски дружества. Да има защитени здравни заведения в планински и отдалечени региони. Регионална структура на здравеопазването, така че всеки да има достъп. Имаме цялостна програма за образованието - един учебник за един клас за един предмет в цялата държава и този учебник съдържанието му да е отговорност на българското правителство и българската държава, за да пише там истината - за България, за българските класици, писатели и поети.

Що се отнася до изборите - да, имаме притеснения. Вчера се срещнахме с нашите представители в ЦИК. Те споделиха с нас, че на този етап, вече твърде късно, все още няма приети методически указания за изборите. В резултат на това все още няма одобрени изборни книжа. Споделиха, че ГЕРБ саботират целият процес - не гласуват, влизат, излизат. За всичко, за машинното гласуване гласуват против. Вината трябва да носят тези членове на ЦИК, които правят това, а не да прехвърлят на някой друг. Трябва да бъдат взети спешни мерки от служебния кабинет, за да бъде всичко наред“.

Явор Божанков уточни: „Машините дават няколко предимства - не могат да се снимат и да се отчитат, не може да има недействителни бюлетини. Ако служебният кабинет си свърши добре работата, считам, че ще имаме едни по-честни избори“.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Белият лист” в „Темата на NOVA“

„Белият лист” в „Темата на NOVA“

България Преди 41 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Цоков: Интересът на младите към педагогическите специалности е голям

Цоков: Интересът на младите към педагогическите специалности е голям

България Преди 1 час

Една от търсените специалности в университетите е „Предучилищна и начална училищна педагогика”, отбеляза просветният министър

<p>Главният прокурор на САЩ: Твърденията на Тръмп са &quot;изключително опасни&quot;</p>

Главният прокурор на САЩ: Твърденията на Тръмп за заплаха от ФБР са "изключително опасни"

Свят Преди 2 часа

Бившият държавен глава по-рано каза, че ФБР е било упълномощено да го застреля по време на обиска през 2022 г. в имението му "Мар а Ларго"

Навръх празника на славянската писменост: Университети излизат на символичен протест

Навръх празника на славянската писменост: Университети излизат на символичен протест

България Преди 2 часа

Ръководствата и преподавателите от висшите учебни заведения ще тръгнат в 10.30 ч. от президентството и ще се присъединят към празничното шествие, като носят протестни ленти

Жертви и десетки ранени след срутване на ресторант в Палма де Майорка

Жертви и десетки ранени след срутване на ресторант в Палма де Майорка

Свят Преди 3 часа

Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта

<p>24 май: Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий</p>

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, и паметта на свети Симеон Дивногорец

България Преди 3 часа

Макар Българската църква да е приела новия календарен стил още през декември 1968 г., държавният празник на славянските просветители е останал на 24 май

Apple планира лаптоп с голям сгъваем дисплей

Apple планира лаптоп с голям сгъваем дисплей

Технологии Преди 3 часа

Той ще е с размерите на 13-инчов стандартен MacBook

Айсберг с размерите на Лас Вегас се откъсна от Антарктида, опасен ли е

Айсберг с размерите на Лас Вегас се откъсна от Антарктида, опасен ли е

Любопитно Преди 3 часа

"Потъването на тези големи айсберги обикновено не е индикатор за климатични промени"

а

Слънце и дъжд за баловете, какво време ни очаква през уикенда

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна

Рожденият ден на Буда: Ето как Виетнам отбелязва празника

Рожденият ден на Буда: Ето как Виетнам отбелязва празника

Любопитно Преди 3 часа

Празнуващите изпълват улиците пред храмовете

След отнесени коли и мостове: Частично бедствено положение в Божурище

След отнесени коли и мостове: Частично бедствено положение в Божурище

България Преди 11 часа

Наводнени бяха и автобуси от градския транспорт

<p>Скандал, изключиха &bdquo;Алтернатива за Германия&ldquo;</p>

Скандал, крайната десница изключи „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Причината е изказване, че не всички членове на СС са били престъпници

Радев: Не проблем, а потенциален риск с ипотечното кредитиране

Радев: Не проблем, а потенциален риск с ипотечното кредитиране

България Преди 12 часа

Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка мерки

Земетресение разтърси Турция

Земетресение разтърси Турция

Свят Преди 13 часа

Земетресението е предизвикало паника сред населението

Русия реагира след като ООН прие резолюция за геноцида в Сребреница

Русия реагира след като ООН прие резолюция за геноцида в Сребреница

Свят Преди 13 часа

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече резолюцията "провокативна"

Протест срещу "беззаконието по пътищата" блокира центъра на София

Протест срещу "беззаконието по пътищата" блокира центъра на София

България Преди 14 часа

В шествието се включват сдружения на родители, чиито деца са загинали в катастрофи