65

П рез първата седмица от предизборната кампания ГЕРБ и БСП са с почти изравнени сили - 29,1% срещу 29%. Това показват данните от проучване на Института за модерна политика (ИМП).

Последното проучване - на "Афис" от 6 март, показа, че БСП води пред ГЕРБ с 26% на 24%. Преди това "Алфа Рисърч" даде процент преднина за ГЕРБ. 

4732 искат да са депутати, Янев: Не е започнало голямото пазаруване

И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти. На този етап предизборната борба е сведена главно до лидерски сблъсък, което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива, отбелязват от Института.

Източник: modernpolitics.org

Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши

от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. На този етап става ясно, че нито една партия няма да има мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, посочват още от ИМП.

Данните сочат, че ако декларираните на този етап от кампанията нагласи се материализират в реално упражняване на вот, освен ГЕРБ и БСП

в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации

с вероятност и за пета. Това са Обединени патриоти (9,5%), ДПС (7,3%), „Воля“ (5,8%), коалицията „АБВ-Движение 21“ (4,1%). Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и „Реформаторският блок-Глас народен“ (3,5%). 

Проучването е проведено 4-6 март 2017 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 827 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. 

Възложител, изпълнител и финансиране: Социологически екип „Институт за модерна политика“ като част от самостоятелна изследователска програма.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@