76

Б илбордове със снимки на прегърнати гей двойки бяха поставени на няколко места в страната. Върху тях имаше и надпис: „Няма страшно. Това е просто любов”, посочва NOVA. Подзаглавието е „Различни хора, равни права”.

Плакатите разгневиха част от обществото. Кампанията е организирана от неправителствени организации и е съфинансирана с европейски средства.

„Нашето общество е така настроено, че не приема агресивното натякване. Това беше един вид демонстрация, че тези двойки са като останалите. Аз не демонстрирам своята ориентация. Нямам нищо против кой какъв е. Има проблем обаче, когато започнат да ми казват, че нещо е по-нормално от това, което аз чувствам за нормално”, коментира в ефира на „Събуди се” лидерът на „Глас народен” Светльо Витков.

„Ситуацията не е толкова проста. Първо, хомосексуалните двойки нямат видимост. Няма да срещнете по улиците прегърнати мъже, защото ще има негативна обществена реакция. И хората с основание се притесняват, особено, когато става въпрос за такава двойка в много по-малък град, където всеки се познава”, посочи от своя страна мениджърът Виктор Лилов, който не крие, че е гей.

По думите му сексуалната ориентация не е някакъв свободен избор, а е вродена. Според Лилов „е време да се приеме за нормално, че има хора с различна сексуална ориентация”.

Той смята, че въпросните билбордове заместили видимостта, която една нормална хомосексуална двойка би имала, „ако бяхме свободно общество”.

Лилов посочи, че реакцията срещу билбордовете е осмислила въпросната кампания и е категоричен, че ако свободата на мисълта и словото се определя като „парадиране”, то българското общество има сериозен проблем.

Светльо Витков обаче не е съгласен. Той смята, че тази показност не влияе добре на детската психика и исканията за равни права трябва да бъдат поставени по друг начин в обществото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@