Фрагменти 58: Двете Българии
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Как малоумно се делим

Ето нещо, което ме прострелва в сърцето: пак сме разпарчетосани на две, като разломът отново е между отношението към Русия и прозападността. Имам отвратителен спомен като малък от Класическата, когато учихме нова (следосвобожденска) история като луди, за да покрием стандартите на тогавашния ни учител и бъдещ професор Трендафил Митев, да е жив и здрав. 

***

Наложи ми се – за да оправдая очакванията за винаги блестящ мета-ученик – да проуча всичко в детайли, но и да си задам първите въпроси защо в новата ни история, от Драган Цанков насам, ще трябва да се делим на две Българии.

***

Между другото, full marks за онези, които са решили кои личности да бъдат на най-новите ни банкноти. Великолепният художник Иван Милев на петолевката, най-великият ни премиер Стамболов на 20-ката, първият истински наш модернист Пенчо на 50, и нашата вечна съвест – Алеко – на 100-те.

***

Ето ви и забавен алтернативен експеримент: кои други биха могли алтернативно да украсяват българския лев.

***

За петолевката: Бенчо Обрешков. За 20-те – Александър Малинов. За 50-те – Гео Милев, първият и единствен наш символист. За 100-те – Йордан Йовков, по моему най-добрият и недостижим български белетрист. Редица други държави, впрочем, от прибалтийски до източноазиатски, биха сложили веднагически Левски, Вазов, Ботйов etc.

***

Ето ви и забавен русофилско-комунистическо-отвратителен експеримент, щот част от вас все така гласуват за тия наследници на  престъпници: петолевката – Светлин Русев; 20-те - Тодор Павлов или Станко Тодоров; 50-те – Любомир Левчев (чуден поет, впрочем, но твърде лош кантианец); 100-те – Тодор Живков, този неподражаем автор на стотици томове тъпотии.  

***

Но да не се отклоняваме. Ние, все още, във всички свои итерации в момента, все още сме на нивото victim blaming – т.е. обикновено обвиняваме жертвата, а не онзи, който я е направил жертва. И новите наследници-комунисти не умират. Помислете върху това.

***

Причините не са една и две, но основната ми се струва трагичната липса на работна и социална етика, със смазващи традиции от трижди проклетия соц.

***

И това извън политическото, въпреки че аз обожавам естонците, които – също така зверски пострадали от руското имперско нищо – удариха по масата и казаха, махаме всички соц-паметници. 

***

Извинете, ако нещо, но естонците, които имат обща граница с най-новата империя на злото, са мъже, а ние – не. Те може и да не умеят да изпият по кило и нещо жълта сливова на едно сядане всеки, но пък се държат повече от достойно,  Нас пък – дори и в момента, служебно – ни управляват хора, които миришат на нещо дълго застояло, квази-ченгеджийско, стари чорапи, усеща се като 1988 макс.

***

Но понеже зададох „темата“ „Двете Българии“ – да припомня онова моето за умната и тъпата държава.

***

Умната държава/управление мисли за превенцията, а тъпата реагира на последствията. Познайте къде сме ние по тази скала, дори по болезнения въпрос как „управляваме“ движението по пътищата.

***

За да се стигне дотам, че има нещо като 300 социокултурни спартанци като нас, които отстояват културологичните и постмодернистките Термопили, докато отсреща има поне 30, ако не и 300-хилядна армия на простофилите.

***

Чийто общ боен вик е нещо като „да не си разваляме хубавото лично мнение с факти“.

***

И затова вече 30 години слушаме как те, простаците – управленци или гласоподаватели, - секат вишневата ни градина.

***

Добре, да го качим на още по-горен етаж – холистичният или атомистичният подход към националното.

***

Холистичният е спокойното и рационалистко съзнание, което схваща големите световни процеси, включително защо в момента се вдигат цените на всичко.

***

Атомистичният е прерогатив на хора, които печелят от разделението. Той донякъде се дължи на т.нар. “affective disorder”. Както и на чистата неграмотност, заменена от несъзнателното детерминистко.

***

Атомистите твърдят, че хаосът винаги побеждава. И че трябва да се възползваме от него, сякаш късни и неразбрали волтерианци.

***

Нещо като mal-pensant буржоазия, за разлика от класическата bien-pensant.

***

Има я и у нас.

***

Тя е по-скоро бизнес-прослойка, има я навред, включително в Полша и Унгария: хората, които дебнат да усвоят фондовете, особено сега, в мътната вода на Плана за развитие.

***

В момента тече грозна разправия по този повод. Ако мислите, че става дума за истински политическо-идеологически сблъсъци, нещо грешите – големите въпроси (от газа и тока през изнасянето на оръжие чак до образованието) всъщност са „малките“, а именно – кой ще профитиърва от идващите милиарди.  

***

И това е най-важното, а не че пак ще ви карат да ходите на избори поне три пъти.

***
 
А иначе: аз помня фатвата срещу Салман Рушди (уж отменена впоследствие), и мнокократно съм се питал, тревожно, вече 30 години, дали и кога. И то така и стана.

***

Защо? Салман в Satanic Verses се опитва да сложи още думи в устата на пророка и тайните негови последователи, т.е. един вид модернистично да допълни Корана. Казва също, че точно тези думи са сякаш „изгубени“ от оригиналния Коран, между 20-тата и 21-вата Сура. Много по-сложно е, разбира се, но, накратко, за да не се чудите, иранските шиитски фундаменталисти още от аятолах Хомейни не могат да понесат, че некъв западен гений-муслим ше слага допълнителни думи в устата на Пророка. 

***

На мета-ниво има и още нещо, очевидно непростимо: като почнем от заглавието и стигнем до факта, че Рушди нарича пророка Мохамед „Махунд“, което било отвратителен по мюсюлманскому термин, използван от кръстоносците. Има и още детайли, но истината е, че ислямистите (да ги разграничаваме от самия „ислям“) винаги са вид разярени инфантили, които не споделят нашето просвещенско (християнско-западно) развитие, че и собственото си..

***

Самата книга „Сатанински строфи“, разбира се: никой освен мен и моя приятел Господинов не я е чел. Щот изисква нечовешка културна подготовка, за да я схванеш, но това отдавна няма значение, когато има религиозен бяс. 

***

Помислете и как великите военни сили се възползват от тази средновековна детинщина – американците в Ирак, руснаците в Сирия, дори китайците спрямо уйгурите.

***

Щот, нали, сунисткият ислям е един вид по-„готин“ от шиитския, но всъщност е изтрепал далеч повече хора.

***

Да се надяваме, че Рушди ще живее още. И че все още ще е „удобно“ да анализираш. 

***

Рушди впрочем е първият, който постави въпроса за “identity politics”, и така де факто ни подзсказа и въпроса за мюсюлманските общности в Англия. 

***

Специално в Англия фатвата направи и нещо друго – разомагьосването от великата лефтиска култура, която избуя при Тони Блеър. И стана още по-бъдещо woke – светските мюсюлмани искаха да се интегрират, и заговориха за това, че не могат в тези отвратителни Western values. Те били потиснати, see.

***

Размиха го в следното: истината за исляма, значението на мултикултурализма, границите на толерантността, пост-либералното общество.

***

И сега, след атаката върху Рушди, която рано или късно се очакваше, западните пост-либерали трябва да признаят, че са се провалили.

***

Да кажа и на английски: the lessons we’re supposed to have learnt have often been the wrong ones.

***

А истината за ислямистите е много проста: те имат съвсем друга космогония и светоглед, различни от нашите. И там човешкият живот, досущ като в днешна уж православна Русия, не струва абсолютно нищо. С една дума, варвари.

***

Как това ни засяга като българи? Много просто – следвайте нашите уж „селски“, но инстинктивно европейски първопроходци-политици като Раковски, Бозвели, Захарий и Левски. 

***

Те все още ни задават рамката тип „къде сме ние“.


NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 13 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 14 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет