Фрагменти 55: „Смени страната“
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Наистина ли си тръгвате? Pls stay

Тъжно предупреждение тип онова на Фучик, но в сегашен наш контекст: хора, бдете, защото заради абсолютно всички парламентарно-представени партии днес България ще отиде „у лево“.

***

В повече от един смисъл.

***

Ние не сме си научили нито един урок по нова история, например за необявената гражданска война през 20-те. Не доразбираме дори, че и трите правителства на Ляпчев 1928-1931 не успяват и за миг да помирят самите българи, и да се получи нещо като бленувания от мен днешен конкордат.

***

А условията за този конкордат са абсолютно налице: нацията е изправена пред съдбоносен избор – или тежка политическа нестабилност в кумулативни кризи (политически, енергийни, здравни, социокултурни), или заличаване на „червените линии“ и вид модернистки сговор (да не се бърка с онзи, цанковисткия „Сговор“). Нещо като, пичове, дайте да се съберем за момент, да си простим за момент, да сме национално-отговорни за момент, па после пак кой откъде е, и кой чрез кой олигарх ще краде.

***

Гласовете ви чувам – вече, хах - как съм непоправим наивист.

***

Нека да съм, но винаги, ако има воля, има начин – всяка партия да попита сякаш на американски сленг другите “what’s your pleasure”.

***

И преди да бъда заклеймен като наивист наистина (f**k u too, с удоволствие), да кажа: вътрешното ми културологично усещане е, че има много широки културни маси (основно сред негласуващите 60-плюс процента), които копнеят за нещо подобно, макар и неосъзнато. Защото, вярвам, вие сте напълно разомагьосани от дребноватите разправии в днешната българска политика.

***

В тази армия от негласуващи (заради която на следващите избори активността може да спадне и под едната трета) има както хора в професионалната стратосфера, така и хора от белите градски гета. Има всякакви. Има както киничен таксиметров шофьор или ултрас на „Левски“, така и мои приятели от Философския. И резултатът, както ще видите през октомври, ще е плачевен – тъкмо заради интелигентните негласуващи.

***

Да, всеки глас на всеки плебей десети дан е еквивалентен на хирурга, който в „Пирогов“ или другаде спасява живот. Уви, така повелява демокрацията. Само че аз твърдя следното: този процес с негласуването може да бъде обърнат, евентуално, само по един начин, чрез въпросния конкордат.

***

И тук има нещо картезианско-рационално в тази идея, дано политическите ултраси (от всички страни, съединявайте се) ми простят: средният кюстендилец, с извинение, чете предимно сметки от Топлофикация, а не книги, и уж голямата разправия никак не го засяга. Но тъкмо той трябва да бъде прелъстен политически. Както и неговия братчед, заминал за Англия, който бере ягоди или поставя дограми.

***

Да прибавим и онзи велик момент на Алеко, в който атавистичният ни национален герой се чуди (след като пада Стамболов и идва Стоилов, ама не Мъри) – „ами сега, тия как ще са с Московията“. 1894 в случая се усеща като 2022, особено в условията на руската варварщина в Украйна. Която най-вероятно ще продължи като варварщина в Приднестровието, а – да не дава Господ – и в „Молдавия“. И кой знае къде още.

***

Ерго, извън всички правни и всякакви „тежести“, които сегашните партии носят, дали да не опитаме национално-спасителна коалиция? Не е нужно да е твърде широка (въпреки че имаме блестящи скандинавски примери, да, в друг социален и икономически контекст, но все пак).

***

Нужно е горе-долу следното: всички да поприберат „дискурса“ кой е и кой не е мафия, щот почти никой не е в бели неизцапани панталони, и да кажат, ето, ние сме желаещата коалиция за национално спасение.

***

Веднага ще кажете, тва е нещо като политически daydreaming, и аз пръв ще се съглася. Други от вас ще ме емнат, че „предлагам отчасти да се върне мафията“. Трети ще кажат, „ми няма как да стане“; аз по принцип съм от тях, но що пък да не пробваме.

***

Но аз говоря за вид Делоски съюз срещу „Персия“. Те и там, древногръцките полиси, не са се понасяли, да не влизам в културни подробности. Тук под „Персия“ разбирам не външен враг, очевидно, а явления, които не са строго наши, но ще ни ударят зверски - инфлацията, енергийната криза, здравната и най-вече демографската, допълнително.

***

Ако искате да ви разсмея за момент: това е като починът на покойния гигант Леми Килмистър да спасява „метъла“ в края на 80-те, когато некви глам-рок „леберали“ го превръщаха в попмузика. Тогава той предложи истинските метъл-групи, според него – неговата Моторхед, Металика, Антракс, Тестамент и Мегадет – да се обединят в едно, за да спасят „истинския метъл“. Най-паметливите сред вас ще ми припомнят, че не стана; и не само не стана, ами броени месеци след това дойде „грънджът“, който на практика измете от класациите и „русите джендъри“ от Ел Ей, и самия тежък метъл. Разбира се, след това „Металика“ записаха „Черния“ албум с Боб Рок и се обезсмъртиха, докато останалите си останаха вид маргинали, но това е друга история.

***

Но сега е друго и важно за България: ние имаме океан, направо Панталаса от дигитално невежество. И ако искаме да излезем от тая лека замятинова дистопичност, трябва широко и държавническо разбиране за национално спасение.

***

(„Панталаса“, да не го търсите в Уики-то, значи „първичният световен океан“ в правремена; както преди да се създадат континентите чрез разместване е имало „Пангея“, така е имало и „Панталаса“).

***

Но ако имаме Панталаса от невежество и разочарование, това „резултира“ – сори – в 60-процентно негласуване.

***

Ако бях политик, да не дава Господ, щях да се опитам да „таргетирам“ огромната армия от негласуващи (това го казвам и като доктор по комуникации). И тук истинският проблем е, че почти никой няма cojones да излезе от собствения си малък политически балон. Но след левеещото измагистралване като цяло и смазващата детинщина на разни политически новобранци, вече живеем в нещо като лоша шега. Ако можех да крещя, бих изкрещял „престанете да източвате държавата“ и да смятате, че тя е финансова майка. Най-добре отидете при г-жа майка си, ако ме разбирате.

***

Само да напомня: аз съм философ и мога всичко, в което протича мисловен ток. Но все пак се опирам на научното мислене, подкрепено с доказателства – evidence-based thinking, и то няма нищо общо с глупашките планктонни мнения, които подменят фактите с лични мнения.

***

Ако питате мен, всички партии в момента екскрементализират и малкото, което им е дадено по стечение на обстоятелствата.

***

Нарочно го казах, защото има няква фраза, приписвана на самия Левски, според която да внимаваме да не „олайневим народната работа“.

***

Е, олайневяват я през цялото време. И всички културолози – от Хаджийски до мен – се оказваме в относително неловка позиция, защото самият „народ“ се променя.

***

И му се налага да избира между нищо и нищо.

***

Хаджийски нямаше как да предвиди комунистическата революция, аз нямаше как да предвидя дигиталната.

***

Съответно, във всичките ни наблюдения има нещо диафонично, с остатък. Аз съм в по-лошата позиция, ако позволите – има скрита World War Z, в която НАТО на практика води „прокси“-война с нео-авторитарен, полуфашистки режим. Да се надяваме, че ще я спечели.

***

И това наистина ме разсмива, и ми е трудно да изследвам „народопсихологически“, защото общувам с млади хора и те абсолютно нямат никва идея кво е това „българското атавистично“. Просто вече няма такова нещо.

***

И това може би е прекрасно. В цялата си най-нова история страдахме от „българското атавистично“ – то не беше Македония, невинни и безсмислени жертви, лоши геополитически избори, нечовешки провали още от 1913 насам. Плюс уж „мек“ комунизъм, с горяните и лагерите, който нанесе такива културни, мисловни и икономически вреди, че „както и турчин не го е клал“.

***

И сега пак политически провал – поредният, като традиция на всички пост-соц поколения, неква лоша карма, некво нищо и половина.

***

Затова, горчиво-шеговито, предлагам и ново риалити - „Смени страната“. Не само ще разцепи телевизионно, но може и тук-там да светне неква лампичка. Смея се, но и не се смея: представете си го само. Може пак да е по двойки – но искам да чуя и ромите от Ловешко, които познавам лично поради своите културологични изследвания на терен, и те масово са емигрирали предимно в Испания. С какво се занимават там е въпрос към евентуалните сценаристи на това бъдещо и великолепно доку-шоу: а това, че пращат обратно кинти на своите хора в селските наши покрайнини, с които те купуват къщите на бабите на безценица, ще е красив детайл сам по себе си.

***

Ето, дадох свойта woke заявка, очаквам спонсори, не се пестете. Г-н Сорос, вие нещо?

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК