Фрагменти 52: Третата световна тръгва от България?
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Забавен малък разказ, ако позволите

Сънувах следния абсурдистки и дистопичен сюжет (моите сънища сякаш по правило са от йонесковски и бекетовски порядък, но за това – отделно и тъжно някой път): България гони 70 руски шпиони и отделни готвачи. Митрофанова размахва ултиматум, ние не го приемаме (най-сетне, FFS, еманципирани от токсичното руско влияние, което ни пречи още от граф Игнатиев и Каулбарс насам). Всички ние, антипутинистите, отбелязваме сякаш баскетболна тройка секунда преди сирената.

***

Лавров обаче ѝ казва, в стил групата Тото, “hold the line” (или, по -вероятно, „держать строй“). Скъсваме дипломатически и всякакви отношения, в медиите ген. Колев от Първата световна и особено онова на Вазов, дет много ви обичаме, ма защо сте дошли сега, става вид знаме на нашия непоколебим натовски избор.

***

Докладват на Путин, че оная там малка територия, дет и без тва я смята за своя (кандидатствала два пъти безуспешно да стане част от имперска Русия, тогава СССР), нещо се прави на важна, щот била част от ЕС и НАТО, па и онова за газовия поток. Путин кима ботоксово, сяда на една маса на 30 метра от Шойгу, Бортников и другите там, и казва (без да пуфка с лулата си, като един друг) – да, Болгария не за граница.

***

И тук вече се разцепвам във въображението си: ние ставаме причина за Третата световна. И това, в съня ми, ни прави в пиарски смисъл най-известната държава в света – и също компенсира нашия колективистичен комплекс, че сме малки и нищо не зависи от нас. Купища държави, начело с Ботсуана, Палау и най-вече САЩ, разбират какво е това „България“.

***

Държавата от руската орбита, която си е позволила да плюе на руската орбита. И, без да иска, решава съдбата на планетата, докато самата тя се разкъсва от некви нечовешки политически разправии, заради които президентът (щях да кажа „ще, не ще“, но той иска ли, иска) съставя служебно правителство, спазвайки конституционната процедура, па ако ще и “apres nous”.

***

Кошмарът продължава, забележете това „е-оборотное“. Путинова Русия, която по принцип не „бави“ страните, които смята за свои, бомбардира Варна, щот е най-близо до Одеса, следователно също видимо има нужда от денацификация, както и деакцентификация. Некви блокове във Владиславово са тук-там като изрязани с лъжичка от сладолед. За щастие, не даваме жертви, защото всички са или на плажа, или в онзи голям варненски мол, забравих му името. Въпреки всичко, некъв местен човек, строг и „защо су ти косе побелеле, друже“, продължава да твърди, че това е напълно легитимна „специална операция“, докато се крие някъде в София.

***

НАТО, разбира се, реагира – праща нещо като благ ултиматум на Путин, в смисъл, хайде вече да престанеш, блядь, ти посегна на натовска държава, престани точно в тоя момент, щот ще се изпепелим взаимно.

***

Неподражаемата интелектуално Захарова се поства от министерството на техните иностранных дел, и казва, „ние твърде дълго търпяхме България“. Докато в Тик-Ток яде ягоди, отгледани в някви южни страни, извън „патримониума“ на Русия.

***

НАТО предупреждава: да не правим България повод за ответен ядрен удар. Спрете да бомбардирате България, щот ще трябва да затрием цялата планета.

***

Световната преса, особено по-младите назначения, се чудят къде е България, проверяват в Гугъл, и там излиза некво видео с роми от „Банишора“, качени на каруца. Проверява си историческите източници и разбира, че поне в Ранното Средновековие е имало “Bulgarian Empire” при Симеон, третата най-голяма след Франкската и Източната римска. В „Ню Йорк Таймс“ излиза статия със заглавие “How Come We Never Knew There’s Been A Bulgarian Empire?”

***

Тукашни колективистично-националистки групи злорадо се изпльоскват „у Фейса“ с нещо в стил, е, и западняците най-сетне разбраха за Крум. А, пардоне моа – и че Тервел всъщност е Тривелий Теоктист, първият спасител на Европа, години преди Поатие. Джонатан Шак от „Гардиън“ дори пише леко лява статия, в която доказва, че Тервел е решително хетеросексуален и леко тъп, а пък Карл Мартел, който спира умаядското арабско племе при Поатие, е бил за diversity. Част от Европа ръкопляска. Ние – не, щот априори не знаем езици.

***

Путин в този момент сяда на една много дълга маса и ни съобщава, че ако няма руски неоимперски свят, както му харесва, тази планета му е през шмайзера, пардон – през ППШ-41.

***

Междувременно, НАТО се въздържа от ядрен удар, за да не затрие планетата като такава. Вследствие на което, Путин нахлува в Литва (за да си запази чудесния транспортен коридор към Калининград), и потвърждава, че България винаги е била в „руския мир“.

***

НАТО продължава да се чуди (като в комедийно шоу на Тревър Ноа), и казва така: сър Путин, айде престани и се изтегли от Украйна, защото ще ядеш големия американски. Последно предупреждение.

***

Става съвсем лека разправия къде е България. В Страсбург я намират на картата и установяват, че е член на ЕС.

***

Някъв руски дипломат, в групата на 70-те, се запъва и казва, ми няма да си ходя, айде да видим как ще ме мръднете. С течение на новините се оказва, че това е тьотка Митрофанова.

***

Путин мисли. Лавров също. Междувременно, Рогозин изплисква пак: източното българското Черноморие е руско и без това (държат го „наши хора“), и имаме основание да го откъснем за себе си. Ще денацифицираме абсолютно цялото черноморско крайбрежие без Трабзон и онова, което принадлежи на нашия приятел Ердоган.

***

Напрежението нараства „експоненциално“, както викат хората, които не подозират за израза „в геометрична прогресия“.

***

В България се редят президентски служебни правителства, които – повече или по-малко – се съгласяват, че ще се съгласят да организират избори, колкото трябва и докогато трябва. Всички в първото вкупом се извиняват, че сме изгонили безценни люди. Президентът на Южен Судан, Салва Кир Маярдит, недоразбрал и страшно разтревожен относно нашата антируска позиция, поства нещо от сорта, че няма да позволи разни там като нас да му прецакат вноса на жито, и че ще удави в Сини Нил всички, които не го харесват.

***

НАТО обаче не се дава и предупреждава, че това с България е вид ескалация, която е неприемлива, казано на дипломатичен език. Съвсем неприемливо е – казват те в ООН – да се бомбардира единично Варна и там да се разрушават обекти в квартал „Владиславово“, построени през последните 30 години от, да ги наречем, местни спонсори, които винаги са си били добре с Русия.

***

Захарова, междувременно, докато се прави на нищо с череши, отгледани в Киргизстан, ни напомня, че ние сме страшни смешници и въобще неблагодарници.

***

Проевропейската коалиция у нас, сглобена с нечовешко усилие и малко пари, отвръща със злорад пост, в който се казва, между другото, че ние помним ген. Колев, който бил казал еди-кво си в Първата световна, а па дори и патриархът Вазов бил казал още по еди-кво си.

***

Докато се разправяме за Варна, в Кишинев се разполагат руски войски, но американците казват, добре, спрете, предупредихме ви, колко още пъти да ви предупредим.

***

Руският официален отговор е, ами, вие ни принудихте, ние предупредихме, че Молдавия си е наша, а всички румънци да си бият камшика не само зад Днестър, но и като цяло. В България текат интервюта, според които ние никога, ама никога повече няма да имаме нищо общо с варварска Путинова Русия. Българският народ обаче не внимава и си мисли, че ние сме вечни братя.

***

НАТО, за да спаси планетата, дава заден. Добре, казват те, но само да не говорим за Тайван.

***

И се опира на Ердоган, който решава за сирийските бежанци и за кюрдите. Има и официално руско изявление, в което бегло се споменава България, която най-сетне се била опълчила на традиционното руско влияние. Мои вечни приятели, които взимат само по 3000 на месец, щот руското разузнаване си е направило нова сметка за осигуровките, са сериозно възмутени.

***

НАТО казва, ще изтеглим тук-там войски, давайте жить дружно.

***

И шансът от България да започне Третата световна, което поне за момент щеше да ни постави на световната карта, си отива.

***

Какъв е краят на този сценарий? 1) Китай се путинизира окончателно и превзема Тайван, и – бууум – край на тази планета, някъде към 2031. 2) Това са мои забавни бълнувания, обикновен геополитически кошмар.

***

Истината е, за съжаление, че няма да има ядрена война и край на планетарния живот. Но много ми хареса горния дистопичен сюжет, в който Третата световна почва от България, и ние най-сетне – макар че след Третата няма кой да ни оцени – сме фактор за нещо, и дори Южен Судан ни псуват.

***

То е и чудесен сюжет за филм, но страшно се съмнявам, че със субсидията от НФЦ ще можем да заснемем ядрена война.

***

Ерго, моята идея за филм за Третата световна е вид „тиатрална“, леко сливенска – като няма пари за експлозии, да го даваме нещо като “Glengarry Glen Ross” на Дейвид Мамет. С неизбежните наши „великолепни“ актьори, поставени в една стая, и които рецитират репликите на едни и същи сценаристи.

***

Упс, то пък нямаме актьорите за подобен „театрален“ велик филм – Ал Пачино, Джак Лемън, Алек Болдуин, Ед Харис, Кевин Спейси. Бахти, няма оправия.

***

Но сериозно: спете спокойно. Ние сме член на НАТО, колкото и това да се забравя. И няма да има ядрена война.

***

Но съм длъжен да напомня: ако все пак има, хубавото е, че няма да имате време за хейт и „той не позна“, гагага.

***

See you in Hell (намигащо човече).

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия