Фрагменти 46: Мисли и се съмнявай
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

В противен случай соцмедиите има опасност да те „простофицират“

Ще започна с цитат от моя дългогодишен приятел и забележителен мислител Бойко Василев. Това няма да е нещо от „Панорама“, защото ролята му там е сложна и де факто модераторска, т.е. донякъде ограничаваща априори; отвъд този негов най-известен ангажимент обаче има личност, която клони към плюс безкрайност.

***

Тук веднага ще издам една тайна: подготвям книга с най-добрите си разговори с едни от най-умните мои съвременници, и, съвсем естествено, Бойко е един от тях.

***

Та някъде в тези наши дискурси той казва така: „Фактите потъват в дълбоката тиня на субективизъм, страст и полуистина.“

***

Този цитат ме плаши, защото съдържа в себе си почти всичко, срещу което съм се борил.

***

Да „елаборирам“, с извинение: извън чистата простотия в соцмедиите, мойта задача е да провиждам какво и накъде, за българския общ когнитив. И не виждам излаз от трагичното, някак максвеберово разомагьосване на авторитетите в медиите. Дори не само на авторитетите, понеже много се говори за „изкуствен интелект“.

***

Изкуственият интелект, разбира се, ще следва общото забавяне с десетилетия дори на най-добрите фантасти като Боб Шакли. Не знам доколко и в какви размери ще се случи в нашето време (ако Господ даде да живеем до късна възраст), но съм сигурен в едно: технологиите все повече ще налагат неизбежна промяна в самата работа, в старото „ергастично“ разбиране за труд. Не говоря за конкретни дейности, които така или иначе ще изчезнат, а за самото културологично разбиране. И за непонятното доскоро, че е възможно станеш и финансово успешен само благодарение на дигиталните си умения.

***

Бърз пример: в момента у нас е взело връх едно крайно опасно подразбиране, според което държавата се връща като основен субект на уж свободния пазар. По-просто казано, ние влизаме от кризи в кризи и в още кризи, и се възцарява глупостта, че само държавата ще ни избави със своята дълга ръка, принципна субектност и извечен икономически статут.

***

Обаче не – държавните помощи, особено раздавани хаотично и без икономическа логика, е прословутият road to perdition, когато си избрал квази-кийнсиански подход.

***

Държавата е точно толкова икономически субект, колкото и истинските икономически субекти. Разликата е, че тя взима от работещите, за да плати на изоставащите. Това донякъде може да мине за оправдано, особено в условия на продължаващи кризи, но мойто опасение днес е, че тя се поддава – по чисто политически причини – на вече прословутия въпрос „кой ще ни даде пари“.

***

Разбира се, отчитам непомерната сложност, пред която е и би било изправено което и да било правителство – но някак не успявам да понеса реалност, в която (вече я живяхме) проблемите се „замерват“ с държавни подаяния, докато не се прави нищо за средната класа. Сто пъти сме говорили за резки десни мерки като дерегулация, децентрализация etc.

***

Хофстеде, не го забравяйте: бъдещето ще ни изправи пред едно по-нататъшно намаление на длъжностите, които рано или късно се структурират така, че да се автоматизират. И това той го казва далеч дори преди дигиталната революция, да не говорим за пандемията.

***

Да опитам така: първо ще „заминат“ ангажираните с полагането на социални и човешки цели, с определянето на Голямата цел в живота не само на индивидите, но и на западните общества като цяло. (Източноевропейските няма да коментирам, ние все още зависим от руския обикновен енергиен фашизъм.)

***

Но тук и към моите любими от т. нар. „културен елит“: в един поствоенен свят, ако изобщо има такъв, и в който големите въпроси са за хляба, царевицата и газа, творческите професии (свързани с изобретяването на нови културни продукти и подчиняването им на новите критерии за полезност, красота и етика) ще заминат. За сметка на практиките на оцеляването.

***

Както е тръгнало, само след 10-тина години никой няма да има нужда от мислители като Сашо Морфов, Явор Гърдев и Стоян Радев, освен аз, жена ми и още 300 човека. Т.е. много се безпокоя за следващите, и творци, и публика – в свят, в който целеполаганата „плоскост“ на мисленето, на „долницата“ от соцмрежите, ще направи втората стъпка към „идиокрация“.

***

Първата вече я направихме, когато официализирахме и де факто легитимирахме чалга-изродите по телевизията. Те вече са на равна нога с мислителите, с театралните актьори, с всичко. Те вече са bona fide „звезди“. И сякаш и медиите забравиха, че те са в основата на същото това прословуто „опростачване“, за което иначе съшите медии лицемерно тръбят.

***

Но има и по-лошо. Третата и много голяма категория от занятия, на които тепърва им предстои да бъдат автоматизирани, са свързани с непредвидимото: безопасност, сигурност, отбрана и – не я подценявайте – поддръжка на създаденото.

***

Тва означава купища наднормени служители по „сигурността“ да загубят работата си, а това е армия, която ще се включи в една друга армия, ако ме разбирате.

***

Но в културно-антропологичен смисъл виждам и още по-голяма опасност (да, аз философски съм от епиктетов порядък и винаги първо гледам най-лошото възможно): избягването на несигурността окончателно ще се превърне в неусетна културна „задача“.

***

Просто защото крайната несигурност поражда непоносима тревожност. Наште сънародници не знаят за Angst und Frust, за класическата немска философия, но не им е и работа да знаят.

***

Ние, като нация, не се справяме добре едновременно с технологиите, законодателството и религията. По-лошо - не искаме да се справим.

***

И ние, като българи, в културологично отношение се движим по течението. Знаете, че сме с един от най-високите коефициенти на избягване на несигурността. Това не бива да се бърка с чувството за страх, което има обект. Т.е. ние сме сред царете на anxiety – Angst без непременно Frust – общата тревожност, която цари у нас като общество. И този Angst е социодигитален, т.е. първата ни реакция (извън, или пък и заради тролщината) е да МРАЗИМ. Поради същото избягване на несигурността.

***

Извинете за главните букви. Тревожността няма обект, тя е преобладаващо състояние – и това ни превръща в нация, в която е напълно приемливо не само да се повишава тон, но и директно да се псува оногова, който не ни харесва.

***

Да напомня и нещо чисто юнгианско и психологическо – псувните и тежкия хейт са начин да се справиш, било то и за секунда, с личната си тревожност.

***

Разбира се, тревожността се възпалява ситуационно, но то е свързано с вътрешната несигурност на онзи, който е получил достъп до медиа като Фейсбук и се „изразява“. Оттам и голямото сбъркване, че личните мнения вече са тъждествени на фактите.

***

Но, ако все пак сте разсъдливи: избягването на несигурността (повечето хора му викат „комплексираност“, но не е докрай вярно, юнговите и карлпопъровите фиксации са отделно нещо), всъщност е избягване на Неопределеността.

***

Нарочно, пак, с главна буква.

***

Средният българин, ако въобще има такъв, несъзнателно копнее за структуралност, институционална и лична, защото животът му зависи от едно просто разбиране и утеха: че събитията трябва да бъдат тълкуваеми и предвидими.

***

Оттам и общобългарското чувство за спешно мразене, за това, че без разправия просто не е интересно, че животът без разпален хейт не е живот.

***

Това мога да го изведа културологично дори до безрасъдното шофиране.

***

Накратко: мисли и се съмнявай, не бъди „бавняр“.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 58 минути

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 1 час

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 3 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 3 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 4 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 4 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 14 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари