Фрагменти 23: Смисълът на живота (част I)
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Първо да си припомним Сизиф, а едва след това Камю

Популярното схващане: Сизиф си изпълнява божественото наказание, запратен в Хадес (древногръцкия ад, антропоморфизиран като бог на подземното царство) – трябва да бута един камък по един баир, и аха да го избута на върха, и камъкът винаги се сурва обратно, и айде пак отначало. (Представете си Сизиф, който всеки път вика, „еее, мамка ви божествена неприятна, пак ли“.) Разбира се, смисълът на това наказание е, че е вечно. Въпреки че аз съм съгласен с покойния Тери Пратчет в неговата „Ерик“, че най-адското наказание е вечната скука – помните, там един демон чете вечно на наказаните някви административни разпоредби.

***

(Което ни препраща към нашата административна бюрокрация, заради която добре построеният човек би трябвало веднага да си пререже вените – изключвам самите държавни служители, които се чувстват мегауютно в тази своеобразна, паралелна българска вселена, както и част от „българската мечта“, в която се казва, „маме, трябва да си намериш държавна работа, да ти е сигурно“).

***

Значи, Сизиф леко си го е заслужил, защото по начало бил много порочно, алчно и мръсно копеле, което, на всичкото отгоре, било жертва и на „хюбрис“ – т.е., нещо като днешна местна мутра, която си викала, бе кви са тия богове (централната власт), я да дойдат тук да ги видим, а наздраве, тука аз казвам кво. Нещо като Дон Жуан (не само заради „кури“-те“, млади, амбициозни местни момичета, прото-плеймейтки), а и заради твърдоглавието и всепоглъщащото разбиране, че в нашия „вилает“ управлявам „Аз“, и ония от додекатеона там ше ма фанат за оная работа etc.

***

Малко „родова“ митологична история: Девкалион и Пира (да, бе, същите, дет оцеляват от мита за Големия потоп – и не, не е еврейски, по-ранен е) създали момче на име Хелен, откъдето и името на гръцки на цяла Древна Гърция (Хелас-Хеладос, винаги трябва да внимаваме и за родителния падеж, ерго „елини“, „Елада“). Хелен имал син, Еол (който според Салустий е същия онзи малоумник с ветровете), който, на свой ред, имал четирима сина – Сизиф, Атам, Кретей и Салмоней (на последния е кръстена салмонелата по кокошките, kidding). Сизиф и Салмоней се мразели не на шега, и не можели да поделят Еолия, което е част от днешна Тесалия (областта около Солун, заради която градът се нарича Тесалоники, но да не задълбавам). Това съперничество довело до вид „разпределение“ – Салмоней взел Елида, а Сизиф основал Ефира, бъдещият Коринт (да, между Централна Гърция и Пелопонес, с онзи мост днес).

***

Сизиф даже ходил в Делфи, и пророчицата Пития (от една нищо и никва дупка) му съобщила, в стил „Ванга“, че трябвало да убие своя брат Салмоней и да се ожени за жена му, бла-бла. Нашият човек го направил, мърморейки, „е защо сега трябва да се омъжвам за тая, да не казвам каква, Тирона“ (следващата му жена), просто защото, ако оракулът в Делфи ти каже нещо, изпълняваш и не питаш много-много. Нещо като в днешни времена да ти го съобщят по телевизията.

***

Краят на мита е като в скандинавски филм – нищо не е ясно, нещо като в „Седмият печат“ на Бергман или “Komisario Palmun erehdys” на Мати Касила. Сизиф май убил брат си, па и вдигнал нечовешко парти по повода, където се забъркал с друга fellow-мутра като Автолиск, син на самия бог Хермес, некъв „играч“ и крадец на добитък.

***

Тук трябва да подметнем, че Хермес е вечният trickster God – на комуникациите, но и на далаверите (ако превключим към нас днес, всяка партия си има по един-двама такива, през които минават кинтите, знаете). Грешката на Сизиф е, че той се позиционира като някой без грам морален компас – хем така, хем и да измамим Човека от Олимп. Другата му грешка, според древния ум – и това е сякаш вид смъртен древногръцки грях, – е че нарушил „законите“ на гостоприемството.

***

Тва с гостоприемството е основно за древното мислене, не се шегувам – преди да има грехове в християнския смисъл, да откажеш bed and breakfast някому е било а no-no (усмихнато човече).

***

Представете си Сизиф днес – не само приема в къщата си за гости по европейски проект, но и се занимава на местно ниво с всякакви небогоугодни неща като наркотици, дървена мафия, квото там има. И Зевс, разбира се, се изнервил нечовешки. (А може би най-умната дъщеря, Атина Палада, символ на некорупцията, хах, му е казала, тате, там в Еолия има един нереален простак и далавераджия, взЕми некви мерки, не че ти се бъркам).

***

Така Зевс, като всеки баща с меко сърце спрямо дъщерята (дори аз така), си казва, на тоя ще му пратя най-киселото копеле - Танатос, бога на смъртта, да му вземе душата, или да му изтръгне чреслата (примерно).

***

И така Танатос идва при Сизиф. Обаче нашичкият, мутрата, като типично окопал се местен политически феодал, почва – поне според Тукидид – да се шегува, тип „ма къв си ти, бе, бог на смъртта ли си, къв си, ше те приключа за нула време, тука в Еолия аз съм човекът на Зевс, я сЕдни тука да пием по един домашен нектар“.

***

„Аз съм адът и идвам за теб, и ще приключиш в Тартар“, крещи на свой ред Танатос. „Е сега ше ти счупа коленцата с моите тука“, отвръща нашият херой. „Ти оттука нема да излезеш жив“ – което, съгласете се, за Танатос не е кой знае ква заплаха, хе-хе.

***

Разбира се, импровизирам, но понеже съм чел и Тукидид в оригинал, някак ми се полага. Представям си наистина как Сизиф вика на бога на смъртта, който буквално идва от Ада, и – обзет от хюбрис – вика„who the hell are you“. Надявам се, че ми се разбира.

***

Този разговор е бил нещо от сорта на:

Сизиф: Как се казваш?

Танатос: Казвам се… Чакай малко.

Сизиф: Ма нема да те чакам цела вечер.

Танатос: Ми… Танатос.

Сизиф: Ааа, ти си смъртта ли, бе? Мислех те за по-висок.

Танатос: Ти, Сизиф, син на Еол, цар на Коринт…

Сизиф: Да, бе, знам кой съм, ти полуде ли.

Танатос: Виж сега, ти ще умреш, и аз тук съм донесъл едни вериги, да те хвана, и да няма мърдане.

Сизиф: Не, глей ти сега.

Танатос: Престани. Сега ще те обадя на моите на Олимп, и там се оправяй.

Сизиф: Аре да те видА как точно ще продължиш промяната баш у Коринт.

***

(Накратко: антропоморфираните богини като Дике (справедливостта), Евномия (познанието) и Деметра (почти всичко) и днес имат за задача да успокоят сестра си Ейрене, богинята на мира.)

***

Но пак съдбата към Сизиф: той успява да вбеси всички шефове, а именно Зевс, Арес, Хермес и Хадес, щот избегнал смъртта чрез разговор с Танатос. Вследствие на което е наказан да бута камък по наклон от 45 градуса, който, разбира се, току преди избутването към върха, винаги се търкаля надолу. Поне според Плиний Стари.

***

Сизиф, ако вярваме на гръцкия ум, и до днес бута камъка в Тартар. Той все още се надява, че някой ден ще го избута.

***

Сега ще ви го кажа и на английски, преди другата седмица да елаборирам: Сизиф е the absurdity of human soul.

***

Т.е. древните гърци са измислили и фрустрацията. Или, още по-неприятно, ужасът - „деймосът“ - от напразните усилия.

***

Ние вече 30 и кусур години пребиваваме в същия този ужас. Намигващо човече.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер