Фрагменти 18: Insulate Bulgaria
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Да ви разкажа една съвременна „приказка“

От известно време в Англия групи хора постоянно блокират ключови кръстовища, сядайки на пътя. Но никой не е напълно сигурен какво точно искат тези протестъри.

***

Групата активисти „Insulate Britain” успешно нервират властта и твърдят, че 124-ма от техните членове са арестувани общо 629 пъти. Но на тях не им пука. Изгориха забраната на съда (пред самия съд в Холборн в Лондон) и редовно спират движението на една от основните магистрали на Острова.

***

Правителството на БоДжо, разбира се, не е доволно. Вътрешната министърка Прити Пател непрекъснато се опитва да прокара закони, които да вкарат активистите на „Инсюлейт“ в кауша, а Бо настоява, че не са легитимни протестъри и че удобно ще ги „изолира“ в затвора.

***

Но какви са всъщност целите на групата? Връзката между „изолация“ и трафик на пръв поглед е объркваща, но крайната им цел е всъщност доста проста. Групата твърди, че правителството не изпълнява обещанията си за климата. Управлението продължава да настоява, че Англия ще е с „net zero” въглеродни емисии до 2050 година, но реално не прави нищо, с което да направи това обещание изпълнимо. Затова „Insulate Britain” са взели решението, че най-умният ход, с който правителството може да помогне в борбата с глобалното затопляне е, ако „изолира“ всеки дом в Англия до 2030. Твърдят, че такава програма ще спести пари на хората от гориво и че ще създаде работни места. Освен това е доста по-популярно от това да казват на хората, че е по-добре да не летят за ваканцията и да гасят лампите.

***

Планът е да блокират пътища, докато правителството не се съгласи на такава програма (или по-скоро, докато не завършат в затвора).

***

“Insulate Britain” e “дете“ на „Extinction Rebellion” – група, формирана през 2018. Но смятат, че ER не е достатъчно радикална организация и постоянно искат срещи и действия. Блокирането на пътищата, според IB, е най-бързият и ефективен начин да грабнат вниманието на обществото. (Между другото, изнамерили са и некво особено суперлепило, с което се залепяш за асфалта и ченгетата буквално не могат да те отлепят и да те арестуват.) И това явно работи, ако се отчита вниманието, което им обръщат медиите. Активистите са наясно, че скандалите им с шофьорите (с истински сбивания) са част от този спектакъл, но мнозина сред протестиращите са възрастни и има известен риск от контузии при сблъсъците. А шофьорите (особено тези с доставките) са бесни на медиите, че наливат кислород в движението, което предизвиква нови и нови задръствания.

***

Организацията няма ясни лидери и взимат повечето решения като колектив. Но една от най-влиятелните фигури сред тях е Роджър Халам, който беше изгонен от ER заради методите си. Самият Халам нарочно избира изключително крайни тактики и дори казва, че ще седне пред линейка, дори и това да означава, че някой може да умре. Обвиняват го в лицемерие, защото собствената му ферма в Уелс не е с изолация, но групата успешно обръща аргумента, казвайки, че именно това е целта – защото повечето домове в Англия нямат.

***.

Групата е добре организирана. Имат около 60-70 члена и работят в малки „бойни формирования“. Имат соц-медийни групи с говорители и последователи в социалните медии. Планират къде да блокират късно вечерта на предишния ден и споделят информацията с малко журналисти.

***

IB се дразнят на всички опити да се разбере как функционират и твърдят, че вниманието не трябва да е върху тях, а върху науката за климата. И може би са прави, защото учените отдавна твърдят, че не ни остава много време за действие. От прединдустриалната ера до днес Земята е с 1,1 Целзий по-топла, заради човешки дейности. До двадесет години ще е 1,5 Целзий повишаване и това ще доведе до огромни проблеми в цял свят.

***

Групата хитро използва и чисто „английски“ числа за каузата си. Макар да няма много точни суми, смятат, че изолирането на всички домове в Англия ще струва около 360 до 600 милиона британски лири. Други групи представят доста по-евтини планове. Защото в Англия наистина има проблем с изолацията – според едно изследване само миналата година над 8500 човека са починали, забелжете, „от студ“. Фондацията за нова икономика пък има предложение правителството да изхарчи 11,7 милиарда британски лири през следващите три години за изолацията на 19 милиона домакинства.

***

Защо изобщо разказвам това? Много просто – не спирайте да протестирате, особено у нас. Нашата полиция буквално не бие, в сравнение с британската, да не говорим за руската или американската. Вижте как ги ритат безмилостно, когато са се „залепили“ на някой важен булевард (например Gediminas Avenue във Вилнюс, имат последователи и в Литва).

***

Ерго, и по политически причини, обичайте нашата полиция, и ще ви дам още един пример – латвийската. Там има нечовешки проблем с идващите от Беларус, т.е. полицията в Рига ги „трепа“ по начин, по който дори не можете да си представите.

***

Което не означава, че трябва да се примиряваме с онова отвратително зад колоните – не, само казвам, че не знаете как ченгета бият, безпощадно, от САЩ до Вилнюс. Наште инепти обаче първо бият, със садистично-еротично удоволствие, и след това питат, ако изобщо.

***

Ето ви и „човешка история“: имам един познат от Литва, великолепен човек, познаваме се покрай изданията на „Maxim“. И той казва така: “беларусите“ идват, и ние не ги искаме, разбираме проблема, но няма къде да ги настаним, и всъщност ги мразим, и това с Лукашенко много ни прилича на „отново комунизъм“.

***

Помислете. Помислете и за jabs for jobs, трябва спешно да го въведем.

***

Тук възниква и въпросът за дългосрочните последици от неваксинирането, ама не Парменид, първият, според когото душата е безсмъртна, векове преди християнствотo. Ако този и подобни вируси продължат, какво?

***

Кви са тези последици? Малко като при Хъксли – само ваксинираните са бъдещето. Изглеждат „бъдещето“. Може би Ювал Ноа Харари е прав – ще трябва, ако не искаме да попаднем в някакъв нов „средновековен“ свят.

***

Защо? Защото неваксинираните не схващат, че след чумата пак ще има Ренесанс, както веднъж вече стана след 14-и век.

***

Аз казвам така: либерализмът е чудесна концепция, която, уви, не отчита факта, че свободата се цени като висше благо само когато я няма.

***

Никой в момента не се замисля какви дългосрочни социокултурни ужаси могат да последват от неваксинирането, ако този вирус продължи да убива хора, особено възрастни. Какви свободи ще се изгубят, как ще се промени светът. Не говоря за метода на тоягата, а за метода на моркова тип „всеки сам си преценя“.

***

Дигиталната революция доведе до нещо, което можем да наречем whataboutery – има такова нещо, даже беше включено в Оксфордския речник (от “what about…”). Най-общо, означава, че всеки може да подложи на съмнение всичко, включително науката.

***

И този „всеки“ всъщност слага личното си мнение преди научните факти. Това е културологична имплозия, за която предупреждавах далеч преди пандемията.

***

А предимството на личното мнение пред факта ни прави – всички, като общество! – заложници на, хм, когнитивно предизвиканото мнозинство. Да не кажа „заложници на глупаците“.

***

Сто пъти вече казах, че сегашната политическа класа (не само у нас) не смее да разсърди колебаещите се за ваксините. Това, по моему, граничи с огромно престъпление, макар да не е описано в нашия Наказателен кодекс.

***

Разберете: достъпът на простия до медия (социалките) логично довежда и още повече ще довежда до общ спад на интелекта.

***

Защото Простият (той вече е основен фактор, и медиите му се покланят) не е субект/агент на собствената си съдба.

***

Той, ако позволите, в някакъв смисъл е като Дега – харесва си балерини и точка. А че това е предмет на евристиката и когнитивния bias – няма да спра да бия тази камбана.

***

То е като разликата между лекарство и отрова – но малцина го разбират.

***

Но понеже почнахме с „Инсюлейт“ – имаме нужда някой да изолира България в повече от един смисъл, и трагичните ни резултати в неваксинацията и съответно смъртността от COVID-19 ни водят натам. Колкото и ЕС да се опитва да ни вкара в модерността (или поне в Century of The Fruitbat, по гения Пратчет).

***

За финал, ето и нещо наистина умно: българската тъпотия се оказа вид автоимунно заболяване, което засяга целия ни национален организъм.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 15 минути

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето