Фрагменти 13: Пандора и бременските музиканти
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Надеждата, Елпида, все пак съществува

Значи, чета “Pandora Papers” (което е читателски подвиг само по себе си) и се чудя: толкова ли изпростяхме, че сме крайно изненадани от факта, че в големия бизнес има подобно „отвъдно“ и офшорно нещо? И че преди да съдим, е хубаво да отсъди българският съд? В синхрон с чужди съдилища, защото твърденията в случая засягат сума ти хора тип „не кои да е“ – от Бабиш в Чехия до фамилията Алиеви в Азербайджан?

***

Разбира се, аз съм изкушен най-вече от културологичния аспект на всичко това – а именно, че са го кръстили на самата Пандора от рудиментарния древногръцки мит, и чието име означава „всенадарена“.

***

За онези, които не го помнят ясно, ще опитам да го разкажа на т. нар. „достъпен език“ (усмихнато човече). Значи, Зевс, шефът на всичко, скучаейки заради съвършенството на неговия додекатеон (12-те основни олимпийски богове), поръчал на Прометей (който е титан и не става ясно как изобщо е оцелял след титаномахията, пък и приятел на Зевс, ма хайде) да създаде човешкия род от кал, за да има с какво боговете да се забавляват (нещо като да гледат „Биг Брадър“ от Олимп, и да местят човешките пешки). Прометей си остава неясна фигура – аз го оприличавам на човек, когото властта праща да извърши всички „мокри поръчки“. Нещо като титан, нещо като мутра, нещо като енфорсър, нещо като нищо на света.

***

Но Зевс, шефът, изрично го предупредил да не дава огъня на новите човечета, щот с този божествен дар участниците в човешкото риалити можели да развият „хюбрис“ и да се помислят за богоравни.

***

Прометей, както отива на първия символ на съмнителен морален императив, смигнал на Зевс и казал, ма разбира се, шефе, разчитай на мен. След което забъркал от кал човешката раса, но, за беда или не, само от мъже. Междувременно, дошла самата Атина да нагледа проекта, и взела, че вдъхнала душа на човечетата от кал, и така се създала човешката раса (поне според древния ахейски или дорийски ум почти до VI-ти в. пр. Хр.).

***

Атина, за да ви объркам съвсем, хем е родена от главата на Зевс, хем има майка – Метис (Метида), която (по-късно разбирана и като богиня на хитростта, особено като самата хитрост на Одисей), хем няма. Но тя някак се загнездила в рациото на шефа, откъдето му диктувала това-онова. Нещо като умна и амбициозна секретарка на банкер, чийто ум се чувства недоразвит без нея, извън чисто плътските упражнения.

***

Та Прометей, далеч преди онова дет орел идвал да му кълве черния дроб, създал тая раса от мъже (не ми се мисли кво е било, нещо като казарма с бесни хомосексуални практики, брррр) и – като вид бунтарски акт – им дал огъня. И не само това – слизал сред тях и ги учил на различни полезни практики като как се пече месо или как се правят острила и копия от бронз, за да ловуват.

***

Разбира се, Зевс се разсърдил нечовек, и като истински шеф, почнал да мисли как да накаже хем Прометей, хем новосъздадения човешки род. Самият Прометей, който прилича на някъв „традиторе“, предал „Коза Ностра“ (или поне семейство Сопрано), схванал, че ще го whack-нат, и предупредил брат си Епиметей, че квото и да стане, не бива да приема дарове от Додекатеона на Олимп. Обаче Епиметей се оказал тъп и подвластен на либидото си – и когато Зевс му пратил (създал?) Пандора, красива и съвсем леко кокалеста като съвременна синоптичка, той, разбира се, не пропуснал да се влюби до уши.

***

Междувременно, Зевс връчил на Пандора един запечатан питос (глинен съд), който при нас е достигнал като „кутията“, като й заръчал при никакви обстоятелства да не го отваря, без много обяснения. (Изкован и напълнен от куция Хефест, но то така работи властта, дезоле.) Т.е. Зевс, създавайки първата жена, се светнал, че любопитството й ще доминира над рациото. Коварният му гръцки ум, разбира се, му помогнал – защото някак си знаел, че когато кажеш на Пандора “ма не го отваряй, ма“, тя рано или късно ще направо тъкмо това. И това, според ранното митологично мислене, е и първото отмъщение на Зевс към Прометей.

***

Днес сме на тема „митологическа приказка“, така че продължавам. Разбира се – както винаги знаете кво ще се случи в повечето филми – тя не издържа и го отваря. И оттам излитат всички човешки нещастия, част от тях – деца на Нюкс (нощта) и Еребос (мракът).

***

Преди да ви припомня какви ужасии са изскочили от питоса на Пандора (и като зевсово наказание за човешкия род), да припомня, че сякаш Главният мафиот след това обрича „предателя“ Прометей на нещо вечно – разпънат (там можем да  го проследим до по-късната римска практика за разпъване на кръст, което много помогна на едно еврейско момче от Назарет), и орел, който идва форевър да кълве черния му дроб, който дроб – предполагам аз – е бил в състояние на тежка стеатоза вследствие на зверска алкохолна дистимия. И много вкусен за орела, без съмнение.

***

А какви бяха изскочилите изродски неща от питоса на Пандора? Да почнем с Апате (измамата), Герас (остаряването и ужасът от него), Ойзис (самото нещастие), Момос (чувството за вина), Керес (насилствената смърт). Тук само да припомня пак, че в древния ум самата дума е бог на самото нещо.

***

И продължавам: Ате (провалът в живота), Ерис (или Ерида, разногласието и разправията, каквато гледахме в последните два парламента), Понос (трудността в живота), Лимос (беднотията и гладът), Алгос (физическата болка, откъдето и всички медицински термини с -алгия), Дисномия (беззаконността, anyone?), Псевдея (лъжата), Нейкея (скандалите), братята Амфилогиаи (споровете), братята Махаи (военизираното агресивно мислене, без президентнски препратки), Андроктасиаи и Фонои (боговете на убийството от засада).

***

Но древният колективен ум, поне според Плиний Стари, ни е оставил и way out, т.е. да се опитаме да избегнем всичко изброено – едно малко духче, наречено „Елпис“ (или Елпида), което не излита от злощастния питос на Пандора. Това е последната дъщеря на Нюкс (нощта) – Надеждата. И митологичният „nous” (т.е. разум)  я е оставил като вид контрапункт на всички човешки нещастия.

***

Помислете тихичко за това. И, най-вече, не бъдете „когнитивно предизвикани“, когато упражнявате гражданските си права. Особено в ситуация, която много прилича на онова на братя Грим – имаме Сложи-Масичка, златното магаре, Скочи-Тояга и некви бременски градски музиканти.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 5 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 22 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 54 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 57 минути

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност