Фрагменти 11: Моето тяло v общественото тяло
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

От постмодерното изкуство до предмодерното отношение към ваксините

Да опитам да изляза пак от масовата наша кретенизация и инфантилизация, в случая по повод „обличането“ на Триумфалната арка в Париж от екипа на Кристо начело с Влади Явашев. Да опитам също и с първо и второ в общуването и разбирането за постмодерно изкуство. Писал съм доста за това, но гледайки поляризирания предмодерен дискурс в момента, ми се струва, че се налага едно бързо обяснение как е добре да гледаме на изкуството, най-вече в метасмисъл.

***

Тук изключвам както омразата и недоразбирането от българските „шудри“, които няма как да се превърнат поне в културни „кшатрии“, така и нашите недопечени woke brigade bullies; щот изкуството – и Кристо в частност – е отвъд политизираните коментари и простолюдните схващания.

***

Да кажем така, като за повтарячи (и с голямо извинение съм всички напреднали): древногръцката култура процъфтява към средата на 6-ти в. пр. Хр., когато са мислили част от класическите гръцки философи. Атинската класичност е първият невероятен разцвет на поезията, театъра, музиката, архитектурата и чистото изкуство (с голямо намигане и извинение към Междуречието, Хетска Анатолия, древнокитайците и още някои). Не всички от колегите са съгласни за прото-изкуството – Платон, например, този невероятен ум и потиснат киселяк (особено във „Федон“), смята, че изкуствата само те правят „по-хлабав“ като личност и трагично те отделят от Формите на красота и доброта, т.е. ставаш нещо като второ качество гражданин на полиса. Но: как да подхождаме към дадено произведение на изкуството? Ако всичко се свежда до личния вкус, рискуваме да объркаме нашата емоционална реакция с обективното наблюдение – откъдето, впрочем, и бясното наше разделение по повод на „нашия“ Кристо.

***

Ерго, трябва да се пазим от нещо, наречено “affective fallacy”, т.е., грубо казано, вторичната емоция да ни пречи в общуването с дадено произведение на изкуството. Тя е страшно подвеждаща – поради факта, че изкуството съществува per se, само по себе си, и ако не го разбираме, изпадаме във вид cognitive bias. Това значи, че поради недоразвит вкус бихме могли да отречем всяко изкуство, което не кореспондира с нашите недоразвити познания. Ето и въпрос: Вагнер велик ли е в своята музика, или преценката ни за него е повлияна от препотвърденото знание, че старият и зверски арогантен Рихард бил доста неприятен „прото-фашист“ и расист, който сякаш пръв е копнеел за „нордическа чиста раса“? Или пък това са насложени „леви“ (за малко да кажа „левашки“) представи за света?

***

И още: сега, в доминатния либерален ред на Запада (който се завръща с чудовищна сила поради байдънизма), това на Вагнер „intentional fallacy“ ли е, или не? „Зигфрид“ отвратителна ли е? (Само да напомня: премиерата й в „Байройт Фестшпилхаус“ през 1876, докато тук османците ни колят наред, е изключителен триумф.)

***

Модернизмът, който така и не се случи у нас, сякаш винаги задава въпроса „what is art“. Ще се опитам да го обясня през моите задочни приятели, киниците (без да питам дали онзи писоар на Дюшан е изкуство per se).

***

След Парменид и триото Платон-Сократ-Аристотел, има четири ключови умствени мини-общества в гръцко-римската философия: киниците, скептиците, епикурейците и стоиците. Но понеже споменах киниците – те, и особено прословутият Диоген от Синопа, по моему са първите истински обеднели революционери. Това е чудесен хитряга – той взаимства идеята на Сократ да отхвърляме всичко конвенционално-добродетелно и я превръща в малка лична революция. Смята, че стремлението към богатство и власт няма как да те направи „честен“ и „щастлив“. Затова той предписва най-простичкия възможен живот, никви материални неща (никви смартфони, би казал той, усмихнато човече), в съзвучие с природата (тук даже бих го „зашил“ като първия „еколог“).

***

Диоген не живее в бъчва, както вероятно сте чували, а вероятно е спал в некъв огромен питос – това е съд за съхраняване на предимно житни култури. Ако се доверим на Плиний Стари, той е нещо като американския homeless person. Но в културен смисъл е останал като първият некъпан бунтар, защото се противопоставя на всички „закони“ на тогавашното живеене. А най-вероятно, ако питате мен, е и първият просяк, който дърпа некви атински граждани, за да ги пита „а вие щастливи ли сте или как, дайте тук няколко обола за киническия проект“. Онова „търся Човека с фенер“ също ми се струва глупост – ще цитирам тук моя учител по древна история Кирил Мерджански, който казваше, че Диоген е живял де факто като уличен пес – оттам и „кюникос“, от думата за куче.

***

Защо разказах всичко това? Защото Диоген и киниците са първите, които в древния свят полагат началото на „отвъдността“ на бъдещото християнство (то си има и други инстинктивни „адепти“, еле па в елинистическата епоха).

***

Днешните най-нови нови спасители, без да знаят, приличат на Антистен, ученик на Сократ (без съвременни спекулации кой е Сократ, защото би било смешно). До смъртта на Сократ нашият човек живеел в аристократичния кръг на „сократиците“ и не показвал никакви признаци за отклонение от общоприетото. Но нещо – дали поражението на Атина в Пелопонеската война или пък отвращението от оная нова, безпериклова Атина, в която също „продължавали промяната“ – го направило скептика, когото обожавам и до днес.

***

Не, не се лъжете, нямаме антистенов тип хора. Нямаме и периклов тип, което е по-голямата драма.

***

Ето ви Антистен, и помислете дали имаме подобен човек в наши дни: „Предпочитам да ме смятат за луд, отколкото да робувам на удоволствията“.

***

Съдейки по сегашната ситуация, ние сякаш сме произлезли не от тюркско-алтайското (според соц-историците), нито от некви прото-ирански „арийци“ (според новоизлюпените историци), а от Епиметей.

***

А не от Прометей. Трагика. Или, ако позволите тази шегичка с размяна на букви, „тракига“, щот, нали, били сме били траки („тракигос“ е пара-термин за „българин“), Рез нема как да не е бил българин, ма сме и малко келти, а всъщност всички са произлезли от нас, освен китайците. Да не говорим, че тия коварни люде, гърците, и до ден-днешен ни викат „вулгари“ и ни прецакват „pi ar“-а. Façon de parler, дет вика Флобер за неква объркана там мадам по друг повод.

***

Ако заиграването с конотацията на споменатите двама може да послужи за нещо: „Епиметей“ (най-тъпият и мързелив второ поколение титан, брат на Прометей etc.) на старогръцки приблизително значи „мислим впоследствие, идва ни вторият акъл, ама късно“, а Прометей – „мислим преди това, предвиждаме“. Вследствие на мисленето „впоследствие“ стигнахме до повсеместното простолюдно разбиране, че всякакъв вид участие в политическия процес е скрита форма на порочно властово действие и въздействие чрез подставени лица.

***

Това се вижда и при огромния проблем с изоставането във ваксинацията – не са проблем толкова антиваксърите, а че и този процес е заподозрян в непомерно задкулисие.

***

За да се стигне до нашия хипотетичен императив, който и по този въпрос не се превръща в категорически. Нещо като „моето тяло v общественото“. И до трагическото и етическо оттегляне от „общественото тяло“. Не е ново, Хаджийски говори за това, но сега крещи със своята предмодерност.

***

Пфу, забравих за предмодерното отношение към Кристо и негови екип наследници. И във Франция има идиоти (адепти на онова отровно право на „лично мнение“) – тип „защо закривате с чаршафи нашия символ на победите на Наполеоновата държава и въобще Първата република“.

***

Но по-внимателно, казвам аз. Дет вика Фаулз, обзети от младостта си, ще очакваме с носталгия бъдещето да ни донесе по-добри времена.

***

И с един мой важен caveat: създадени сме да се стремим. Без стремежа бихме заприличали на вятърни мелници в свят, в който няма истински вятър.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Парламентарни избори Преди 31 минути

Целта на левите (независимо как иначе се определят) партии в ЕС през последните години беше да няма добив на въглища, газ и нефт на нашия континент

<p>Денков: Докато това не стане, няма как да върнем децата в клас</p>

Денков: Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас

Теми в развитие Преди 1 час

"Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището", коментира още образователният министър

коронавирус

Стотици фалшиви ваксинационни сертификати вероятно са били произведени в Мюнхен

Теми в развитие Преди 4 часа

Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник

<p>Германия: Нови изисквания за пристигащите от България</p>

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Теми в развитие Преди 5 часа

От 24 октомври 2021 г. България е класифицирана като високорисков регион от Германия

Opel Rekord D

Студени досиета: Opel Rekord D в очакване на 50-годиншния си юбилей

Технологии Преди 5 часа

Първият пътнически дизелов автомобил на Opel с 60 к.с. и 2,1-литров двигател.

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Технологии Преди 5 часа

Те ще могат да се избират само през мобилните приложения

коронавирус

COVID-19: 3354 нови случая, изследвани са 25 323 проби

Теми в развитие Преди 5 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 13,24%

<p>Успех за България! Чолов и Росенов с европейски титли</p>

Успех за България! Уилиам Чолов и Радослав Росенов с европейски титли

България Преди 14 часа

С бронз пък се окичиха Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг)

Орбан

Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария

Свят Преди 15 часа

"Но не е важно какво искат онези в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина. Унгарците сами ще определят своята съдба", каза Орбан на митинг днес

<p>Разследват лекар от Мадан за недействителни ваксинации&nbsp;</p>

Досъдебно производство срещу лекар от Мадан, вписал недействителни ваксинации

Теми в развитие Преди 17 часа

Случаят с медика, фалшифицирал данни за извършени от него ваксинации срещу коронавирус, е разкрит, след като пациент се обърнал към друг лекар с искане за имунизиране

10 храни, които потискат апетита

10 храни, които потискат апетита

Любопитно Преди 17 часа

Наистина ли сте гладни или става дума за т.нар. емоционален глад?

Адел

Адел подобри рекорд със сингъла "Easy On Me"

Любопитно Преди 18 часа

Новият ѝ сингъл "Easy On Me" регистрира рекордните 24 милиона стриймвания във Великобритания в първата си седмица на пазара

<p>Ердоган: Тези 10 посланици&nbsp;да бъдат изгонени&nbsp;</p>

Ердоган нареди 10 посланици, сред които на САЩ, Германия и Франция, да бъдат изгонени от страната

Свят Преди 19 часа

Турският президент заяви днес, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които тези на САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на Осман Кавала

Матео Салвини

Започна дело срещу Матео Салвини, Ричард Гиър ще е свидетел

Свят Преди 19 часа

Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър

<p>Генетиката говори: колко рядък човек сте</p>

Генетиката говори: колко рядък човек сте

Любопитно Преди 21 часа

Проверете дали притежавате някоя от тези уникални черти

Опасни комари са се появили в Италия

Опасни комари са се появили в Италия

Любопитно Преди 22 часа

Те могат да пренасят смъртоносни болести, казват учените