Фрагменти 11: Моето тяло v общественото тяло
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

От постмодерното изкуство до предмодерното отношение към ваксините

Да опитам да изляза пак от масовата наша кретенизация и инфантилизация, в случая по повод „обличането“ на Триумфалната арка в Париж от екипа на Кристо начело с Влади Явашев. Да опитам също и с първо и второ в общуването и разбирането за постмодерно изкуство. Писал съм доста за това, но гледайки поляризирания предмодерен дискурс в момента, ми се струва, че се налага едно бързо обяснение как е добре да гледаме на изкуството, най-вече в метасмисъл.

***

Тук изключвам както омразата и недоразбирането от българските „шудри“, които няма как да се превърнат поне в културни „кшатрии“, така и нашите недопечени woke brigade bullies; щот изкуството – и Кристо в частност – е отвъд политизираните коментари и простолюдните схващания.

***

Да кажем така, като за повтарячи (и с голямо извинение съм всички напреднали): древногръцката култура процъфтява към средата на 6-ти в. пр. Хр., когато са мислили част от класическите гръцки философи. Атинската класичност е първият невероятен разцвет на поезията, театъра, музиката, архитектурата и чистото изкуство (с голямо намигане и извинение към Междуречието, Хетска Анатолия, древнокитайците и още някои). Не всички от колегите са съгласни за прото-изкуството – Платон, например, този невероятен ум и потиснат киселяк (особено във „Федон“), смята, че изкуствата само те правят „по-хлабав“ като личност и трагично те отделят от Формите на красота и доброта, т.е. ставаш нещо като второ качество гражданин на полиса. Но: как да подхождаме към дадено произведение на изкуството? Ако всичко се свежда до личния вкус, рискуваме да объркаме нашата емоционална реакция с обективното наблюдение – откъдето, впрочем, и бясното наше разделение по повод на „нашия“ Кристо.

***

Ерго, трябва да се пазим от нещо, наречено “affective fallacy”, т.е., грубо казано, вторичната емоция да ни пречи в общуването с дадено произведение на изкуството. Тя е страшно подвеждаща – поради факта, че изкуството съществува per se, само по себе си, и ако не го разбираме, изпадаме във вид cognitive bias. Това значи, че поради недоразвит вкус бихме могли да отречем всяко изкуство, което не кореспондира с нашите недоразвити познания. Ето и въпрос: Вагнер велик ли е в своята музика, или преценката ни за него е повлияна от препотвърденото знание, че старият и зверски арогантен Рихард бил доста неприятен „прото-фашист“ и расист, който сякаш пръв е копнеел за „нордическа чиста раса“? Или пък това са насложени „леви“ (за малко да кажа „левашки“) представи за света?

***

И още: сега, в доминатния либерален ред на Запада (който се завръща с чудовищна сила поради байдънизма), това на Вагнер „intentional fallacy“ ли е, или не? „Зигфрид“ отвратителна ли е? (Само да напомня: премиерата й в „Байройт Фестшпилхаус“ през 1876, докато тук османците ни колят наред, е изключителен триумф.)

***

Модернизмът, който така и не се случи у нас, сякаш винаги задава въпроса „what is art“. Ще се опитам да го обясня през моите задочни приятели, киниците (без да питам дали онзи писоар на Дюшан е изкуство per se).

***

След Парменид и триото Платон-Сократ-Аристотел, има четири ключови умствени мини-общества в гръцко-римската философия: киниците, скептиците, епикурейците и стоиците. Но понеже споменах киниците – те, и особено прословутият Диоген от Синопа, по моему са първите истински обеднели революционери. Това е чудесен хитряга – той взаимства идеята на Сократ да отхвърляме всичко конвенционално-добродетелно и я превръща в малка лична революция. Смята, че стремлението към богатство и власт няма как да те направи „честен“ и „щастлив“. Затова той предписва най-простичкия възможен живот, никви материални неща (никви смартфони, би казал той, усмихнато човече), в съзвучие с природата (тук даже бих го „зашил“ като първия „еколог“).

***

Диоген не живее в бъчва, както вероятно сте чували, а вероятно е спал в некъв огромен питос – това е съд за съхраняване на предимно житни култури. Ако се доверим на Плиний Стари, той е нещо като американския homeless person. Но в културен смисъл е останал като първият некъпан бунтар, защото се противопоставя на всички „закони“ на тогавашното живеене. А най-вероятно, ако питате мен, е и първият просяк, който дърпа некви атински граждани, за да ги пита „а вие щастливи ли сте или как, дайте тук няколко обола за киническия проект“. Онова „търся Човека с фенер“ също ми се струва глупост – ще цитирам тук моя учител по древна история Кирил Мерджански, който казваше, че Диоген е живял де факто като уличен пес – оттам и „кюникос“, от думата за куче.

***

Защо разказах всичко това? Защото Диоген и киниците са първите, които в древния свят полагат началото на „отвъдността“ на бъдещото християнство (то си има и други инстинктивни „адепти“, еле па в елинистическата епоха).

***

Днешните най-нови нови спасители, без да знаят, приличат на Антистен, ученик на Сократ (без съвременни спекулации кой е Сократ, защото би било смешно). До смъртта на Сократ нашият човек живеел в аристократичния кръг на „сократиците“ и не показвал никакви признаци за отклонение от общоприетото. Но нещо – дали поражението на Атина в Пелопонеската война или пък отвращението от оная нова, безпериклова Атина, в която също „продължавали промяната“ – го направило скептика, когото обожавам и до днес.

***

Не, не се лъжете, нямаме антистенов тип хора. Нямаме и периклов тип, което е по-голямата драма.

***

Ето ви Антистен, и помислете дали имаме подобен човек в наши дни: „Предпочитам да ме смятат за луд, отколкото да робувам на удоволствията“.

***

Съдейки по сегашната ситуация, ние сякаш сме произлезли не от тюркско-алтайското (според соц-историците), нито от некви прото-ирански „арийци“ (според новоизлюпените историци), а от Епиметей.

***

А не от Прометей. Трагика. Или, ако позволите тази шегичка с размяна на букви, „тракига“, щот, нали, били сме били траки („тракигос“ е пара-термин за „българин“), Рез нема как да не е бил българин, ма сме и малко келти, а всъщност всички са произлезли от нас, освен китайците. Да не говорим, че тия коварни люде, гърците, и до ден-днешен ни викат „вулгари“ и ни прецакват „pi ar“-а. Façon de parler, дет вика Флобер за неква объркана там мадам по друг повод.

***

Ако заиграването с конотацията на споменатите двама може да послужи за нещо: „Епиметей“ (най-тъпият и мързелив второ поколение титан, брат на Прометей etc.) на старогръцки приблизително значи „мислим впоследствие, идва ни вторият акъл, ама късно“, а Прометей – „мислим преди това, предвиждаме“. Вследствие на мисленето „впоследствие“ стигнахме до повсеместното простолюдно разбиране, че всякакъв вид участие в политическия процес е скрита форма на порочно властово действие и въздействие чрез подставени лица.

***

Това се вижда и при огромния проблем с изоставането във ваксинацията – не са проблем толкова антиваксърите, а че и този процес е заподозрян в непомерно задкулисие.

***

За да се стигне до нашия хипотетичен императив, който и по този въпрос не се превръща в категорически. Нещо като „моето тяло v общественото“. И до трагическото и етическо оттегляне от „общественото тяло“. Не е ново, Хаджийски говори за това, но сега крещи със своята предмодерност.

***

Пфу, забравих за предмодерното отношение към Кристо и негови екип наследници. И във Франция има идиоти (адепти на онова отровно право на „лично мнение“) – тип „защо закривате с чаршафи нашия символ на победите на Наполеоновата държава и въобще Първата република“.

***

Но по-внимателно, казвам аз. Дет вика Фаулз, обзети от младостта си, ще очакваме с носталгия бъдещето да ни донесе по-добри времена.

***

И с един мой важен caveat: създадени сме да се стремим. Без стремежа бихме заприличали на вятърни мелници в свят, в който няма истински вятър.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 19 минути

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето