Фрагменти 106: Чехов и Путин
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Коя версия на Русия ще надделее?

Добре. Част от вас, в реакциите (благодаря за страхопочитанието), ми подсказаха следното: смятам, че е невъзможно да си представим дори най-примитивната форма на живот, освен в термините на (а) "нещо" (колкото и гъвкава и динамична да е неговата "индивидуалност"), (б) стремящо се да се поддържа и да "напредва", да "расте" или да се "развива" по начин, съответстващ на собствената му същност, (в) чрез подходящо приспособяване към и използване на всичко, с което в действителност се сблъсква в общата си среда.

***

Помните ли Митя Кулдаров от разказа на Чехов “Радость”? Дет щеше да пукне от радост, че за него са писали във вестника, и един вид сега цяла Русия щяла да го знае? А пък той, пиян, бил прегазен от шейна, но важното е, че писали за него? Великата ирония на Доктора? Струва ми се, че това може да е парабола за сегашните ни български политици.

***

Ето тази велика руска ирония като че се е загубила в днешна путиновска, неловко фашистка Русия. Ако Антон Павлович ни беше съвременник: или емигрант, или в тюрмата при Навалний.

***

Но пак: не познавам научно описание на "поведението" на примитивните организми, което да не споменава тези "субективни" и "обективни" компоненти; това, което винаги и задължително се описва, е двустранен процес - дейността на нещо по отношение на нещо друго.

***

Ако бръсначът на Окам ампутира един или двата полюса, остатъчната активност се превръща, според мен, в неидентифицируем, неописуем и следователно безсмислен социо-политически призрак; това, което остава, не е "живот", а псевдодума с призрачно значение.

***

Тук аз не се занимавам с живота в неговата цялост (да пази Господ), а само с живота на човешко ниво. Интересно е обаче да се отбележи, че нашето условно описание на "живота" като такъв е приложимо, mutatis mutandis, към всички пространствено-времеви крайни процеси.

***

Неорганичната природа се разкрива постепенно пред съвременната наука като динамичен процес или като безкрайно сложна мрежа от процеси, всеки от които, доколкото е в някаква степен разпознаваем и описаем, е дейност на "нещо", което, метафорично казано, се стреми да се поддържа и реализира в своята динамична среда.

***

Как иначе можем да си представим атомната и молекулярната активност, или сложното поведение на небесните тела, или поведението на грубите наши, перцептуални тела? В този по-широк контекст "животът" може да бъде описан като биологичен израз на универсален краен динамизъм.

***

Както и да е, човешкият живот със сигурност може да бъде описан като "живот", тъй като той се проявява на нивото или под формата на човешки живот. Какво тогава включва човешкият живот по същество?

***

Ето възможно бързо обяснение: той е вечно уникалният, но универсален стремеж на човешките индивиди като личности да се реализират чрез подходящо приспособяване към много сложната им среда. Това просто изложение е изпълнено с двусмислени термини, които изискват изясняване. Под "индивид" имам предвид краен локус, обобщена личност или център с относителна устойчивост, т.е. субективно ядро на идентичност, толкова трайно, колкото и продължаващият процес, който то поддържа.

***

"Индивидът" обаче по някакъв начин се запазва в самия процес на подчиняване и иницииране на промяна. Един и същ индивид е този, който се подлага на промяна, пасивно, и този, който като активен агент предизвиква промяна в себе си и в своята среда. А под "околна среда" разбирам съвкупността от динамични процеси, които в някакъв краен смисъл са независими от „Аз“-а, но му въздействат със собствен принудителен и понякога дори регулаторен характер.

***

Под "самореализация" разбирам динамичния стремеж на всеки отделен агент съзнателно или несъзнателно да актуализира своите потенциали в проявен характер и поведение.

***

Под "подходяща адаптация" разбирам онзи цялостен "отговор" на индивида, както пасивен, така и активен, рецептивен и творчески, на цялостната му среда, който загатва не само динамичната му връзка с нея, но и в допълнение с онзи специфичен тип връзка, която всъщност ще му позволи да реализира уникалните си потенциали.

***

Накратко, това, което визирам, е онзи цялостен сложен динамичен процес, който наричаме „човешки живот“ или поне „човешко живеене“ - процес, в който всички хора участват, докато са живи, и в който колкото по-успешно живеят, толкова повече не се замислят за него.

***

Това обобщение на човешкия живот ни дава възможност да направим разграничение между живота като такъв, без допълнителни уточнения, и това, което условно ще нарека "добър" живот.

***

Нека, за сартъров подход, да наречем обикновения живот "съществуване". Съществуването е онзи елементарен психо-физически процес, който (при игнориране на идеята за религиозно безсмъртие) се прекратява със смъртта. В такъв случай обикновеното съществуване може да се противопостави на прогресивно "добрия" живот по следния начин. (а) Човекът е в състояние да съществува при невероятно ниско ниво на удовлетвореност и в състояние на голяма културна и духовна бедност. Милиони наши съграждани живеят на нивото на голото препитание - гладни, несигурни, уплашени, безнадеждни, апатични, изтръпнали. И все пак малцина се самоубиват; упорито се придържат към живота дори в най-лошия му момент. (б) Съществуването става чувствено удовлетворяващо и физически здраво пропорционално на това доколко хората разбират и успешно се адаптират към физическата си среда и доколко се научават да приспособяват тази среда към собствените си физически нужди. Това са минималните груби условия на една задоволителна "чувствена" култура.

***

(в) Съществуването става културно задоволително и културно здравословно пропорционално на това, че хората се отнасят реалистично един към друг като културни същества, т.е. като усвоители, носители и създатели на култура.

***

Под "култура" тук се разбира съвкупността от всичко, което хората са създали, открили и оформили през поколенията в сложна амалгама от отношение и поведение, артефакти и вярвания, характер и институции.

***

(г) Съществуването става духовно осмислено и възнаграждаващо пропорционално на това, доколко високите духовни възможности на човека се актуализират в морално взаимодействие с неговите ближни и в динамична връзка с каквато и да е метахуманна духовност, която всъщност може да се окаже динамично достъпна за него във вечните му духовни или религиозни търсения.

***

И ето тук е ключът, в думата „метахуманна“. Веднага бързам да подчертая, че тази моя дума няма нищо общо с „подчовешкото“ на Розенберг и Хитлер. Метахуманната духовност означава, най-общо, екзосферен морал и въобще разбиране какво ни прави „човеци“. Най-простичко казано, като видите човек или животно в безпомощно състояние, вие реагирате.

***

А защо „мета“, т.е. “отвъд”? Много просто – защото отвъд първоначалната човешка реакция спрямо дадена несправедливост има и нещо друго, което не подлежи на философска обработка.

***

Говоря за хората, не един и двама, които са решили да отделят от ограниченото си „земно време“, за да помагат на по-слабите, на отритнатите, на десоциализираните, дори на домашните животни.

***

Извън платоновите размишления тук, те заслужават най-малкото аплодисменти, ако не същинска подкрепа.

***

А относно Платон: той е неразбираем, дори колегата Хабермас намекна за това.

***

Платон е дистимичен (обездушаващ?), крайно неприятен и кисел чичко, който пръв – далеч преди социалните медии – ни съобщи, че необразованият човек е беззащитен.

***

Но понеже споменахме Чехов: „Ведь так ясно, чтобы начать жить в настоящем, надо сначала искупить наше прошлое.“

***

Помислете и над това.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Посланиците на ЕС се споразумяха Украйна да получи близо 4,2 млрд. евро

Посланиците на ЕС се споразумяха Украйна да получи близо 4,2 млрд. евро

Свят Преди 5 часа

Средствата са предназначени за мирни цели

Нетаняху: Иран е заплаха за Израел, САЩ и арабските съюзници

Нетаняху: Иран е заплаха за Израел, САЩ и арабските съюзници

Свят Преди 5 часа

Израелският премиер благодари на американския президент Джо Байдън

Летище София: Проблем с информационните монитори

Летище София: Проблем с информационните монитори

България Преди 7 часа

ИТ екипът работи активно по остраняването му

Москва премахна площад "Европа"

Москва премахна площад "Европа"

Свят Преди 8 часа

Кметът на града Сергей Собянин издаде указ

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Свят Преди 9 часа

Гръцките власти са спрели да гасят по въздух

България помага на Унгария с газ и нефт

България помага на Унгария с газ и нефт

Свят Преди 10 часа

Това информира външният министър на страната Петер Сиярто

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нападения има и срещу пристанищния град на река Дунав Измаил

Пожар избухна в италиански курорт, евакуирани са 1000 туристи (ВИДЕО)

Пожар избухна в италиански курорт, евакуирани са 1000 туристи (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Огънят е тръгнал от гориста местност край залива Сан Феличе

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

Докладът за корупция в Агенция „Митници” е входиран в ДАНС и МВР

България Преди 11 часа

Той беше изпратен до службите тази сутрин от председателя на ДПС Делян Пеевски

Рисунки, за които се твърди, че са на Майкъл Джексън, се предлагат на търг

Рисунки, за които се твърди, че са на Майкъл Джексън, се предлагат на търг

Любопитно Преди 11 часа

Началната оферта е един милион долара за цялата колекция

Илон Мъск

Илон Мъск отрече, че ще дарява по 45 млн. долара месечно за кампанията на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Което поставя кандидата на републиканците в неловка ситуация, след като вече се похвали за даренията

Убийство в Гоце Делчев заради публикации в интернет - ново развитие по случая

Убийство в Гоце Делчев заради публикации в интернет - ново развитие по случая

България Преди 11 часа

Обвиняемите напуснали местопрестъплението, след което жената измила ножа

<p>Руски частен готвач е арестуван, готвел саботаж на Олимпиадата</p>

Руски частен готвач е арестуван в Париж, готвел саботаж на Олимпиадата

Свят Преди 12 часа

Разузнавателните служби са го следили в продължение на месеци, преминал е и през България

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Кой ще открие Олимпиадата? Селин Дион или Лейди Гага?

Любопитно Преди 12 часа

Слуховете за евентуална рокада се засилиха след пристигането и на двете звезди в Париж

<p>Лъже ли Тръмп за ръста си?</p>

Колко високи са членовете на семейството на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Всички членове на семейство Тръмп имат поразителен ръст

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Да живееш в най-луксозната яхта в света... срещу 11,2 млн. долара (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

Ако нямате проблем с липсата на твърда почва под краката, това е любопитно предложение