56

Е вропа е притеснена от разпространението на новия щам на новия коронавирус във Великобритания, Ирландия и Нидерландия.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес за разпространението на коронавируса у нас.

"В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас", посочи Кунчев.

"Хубавото е, че новият щам не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма", обясни доц. Кунчев.

"Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени", каза още Кунчев.

"Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75%.  По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи Кунчев. 

Брифинг на Националния оперативен щаб

"От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам", каза още той.

"Новият вариант на COVID-19 вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на брифинга в Министерския съвет.

"Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември" поясни той.  

"Нашата PCR лаборатория диагностицира три гена. Нашите машини не отчитат т.нар. S-ген, който е на шипа, където са и тези модификации – т.е. все едно S-генът липсва. Другите два обаче се отчитат с високи нива. Това означава, че при всички случаи имаме заразен с коронавирус, но не отчитаме S-гена. В последно време почти ден има пациенти, при които се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лабораторията", обясни директорът на спешния институт.

"Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.

"Продължава да се запазва трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям брой излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. По отношение на заетостта на болничните легла – заетостта за неусложнени пациенти е 29%, като най-висока тя е в София област и София град", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов 

"За 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи 2 993. За 21 януари – 8 052 са изследваните проби, от които 46 % с PCR тестове или 3 676, 4 376 са с антигенни тестове. Новите случаи са 482, от които 62 % с PCR тестове - 302 и 180 с антигенни тестове. 51 са новохоспитализираните. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 16 лица са под 19 години. 213 409 е общият брой на заразените. 3 220 са в лечебни заведения. 327 са в интензивни структури. 4 600 е броят на излекуваните. 37 са починали. 8 651 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите. За последното денонощие са регистрирани 29 нови случая на 7 лекари, 9 медицински сестри, 9 санитари и 4 друг медицински персонал", обобщи Ангелов.

"Все още, макар и с доста по-забавен темп, имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници", допълни доц. Кунчев. 

По думите му в момента България е на 27-мо място по заболеваемост от коронавирус в ЕС и на 6-тоо на Балканския полуостров. 

По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите. 

Доц. Кунчев уточни още, че за последната седмица най-висока е заболеваемостта във Враца, а най-ниска в Разград.

"В последната седмица Разград падна във втората жълта категория на заболеваемост между 20 и 60 на 100 000. Това се случва за първи път от няколко месеца. Освен това, половината от останалите области са в групата на заболеваемост между 60 и 120 на 100 000 в резултат, на което имаме области и в трите различни сфери на заболеваемост. За последната седмица най-висока е заболеваемостта във Враца – 186 души на 100 000, в Бургас – 169 души на 100 000, Плевен – 169 души на 100 000, Перник – 163 души на 100 000. Най-ниска е в Разград – 59 души на 100 000, Смолян – 71 души на 100 000, Търговище – 62 души на 100 000, Велико Търново – 85 души на 100 000", допълни той.

"На всички е ясно, че надеждата е във ваксините, защото всички до момента утвърдени ваксини в ЕС вече фирмите започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят и на новия щам", каза още министър Костадин Ангелов.

"Ако не бяхме запазили от първите ваксини за втори дози, сега щеше да има недостиг за ваксиниране на 17 000 граждани", допълни той.

По думите му с доставените количества от първата фирма производител бяха ваксинирани половината на броя доставени дози хора, за да не се допусне към днешна дата да има недостиг за ваксиниране на 17 000 граждани.

"Не е важно как ще се стартира, важен е крайният резултат в този маратон", заяви той

Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата заяви, че

следващата седмица се очакват 14 040 дози пот ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират доставката.

"Остава една малка част от 2500, които допълнително ще бъдат конмпенсирани през февруари. За февруари очакваме 83 000 дози, а за март - 104 000 дози. Забавянето в доставката се налага заради модифизиране на производствевния процес от производителя, за да се учеличи производството и от март да има по-големи доставки. От "Модерна" очакваме до края на март 54 000 дози, а следващата доставка е на 25 януари, като количеството ще е 3600 дози. Очакваме и следващата седмица решението на ЕК за ваксината на "Астра Зенека". Ако се разреши употребата й, ще получим стотици хиляди дози през февруари и март. Надяваме се всичко да е наред с оценката и становището на ЕК. Напредват и процесите с оценката на производителя "Джонсън". Очаква се в следващите седмици да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания. Това дава възможност в рамките на март или април да има вече и 4-та разрешена за употреба ваксина. Това ще позволи да се стартира по-масово ваксиниране на населението", заяви Кирилов.

"Смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото беше на 1 октомври,

затова изключително внимателно трябва да се обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва".

Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга днес.

"Във връзка с опасностите, които предстоят, колежка от "Кеймбридж" даде една много интересна графика. Ако имаше вариант, който дава 50% смъртност, то тя щеше да се увеличи не повече от един път. Ако имаме щам, който дава по-голяма заразност с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така, защото това не изменя същността на вируса като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. С разширяване на дейността на болничните заведения, те удържаха капацитета си. Около 30% има заетост за болни с коронавирус, а около 20% са в готовност, защото още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме само подозрения, но много бързо този вариант измества класическия и това може да пренапрегне здравната система и да не могат всички нуждаещи се граждани да получат адекватни грижи", каза още Мутафчийски.

"По отношение на заболеваемостта на 100 хиляди души население отчитаме, че изходните нива на 1 октомври са около 35 на 100 хиляди за 14-дневна заболеваемост. Пикът достигаме на 23 ноември със 667 на 100 хиляди. От 28 ноември се въведоха мерките и постепенно започна спадане на заболяемостта. Сега имаме 108 на 100 хиляди за 14-дневна база. Изходното ниво е три пъти по-ниско, отколкото сегашното ниво. Очаквахме, че мерките ще дадат резултат между 2-рата и 3-тата седмица. Най-отчетливо те дойдоха след 4 седмици", заяви Мутафчийски.

"При броя на починалите сме имали 1.2 на 100 хиляди на 1 октомври, а сега сме на 10.2 на 100 хиляди. Върхът е бил на 8 декември с 27.7 на 100 хиляди. Тя започва да спада 16 дни след пика. Ако заболеваемостта е три пъти по-висока от тази на 1 октомври, то смъртността е около 9 пъти по-висока. Репродуктивното число, измерено вчера, е 0.79. Какво би се случило, ако имаме нов вариантна вируса. Това може да го умножите по 7. Заради изчерпване на здравните ресурси, неминуемо загубите ще са много по-тежки. Трябва изключително внимателно да се говори и обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва", допълни той.

В Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

COVID-19: 482 нови случаи, 4 600 души са излекувани

Ангелов обяви кога отварят заведенията и моловете

Как ще получаваме сертификат за ковид -ваксина

Математик с прогноза за новия щам у нас

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 29 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 2 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски