22

С поред политолози дебатът между водачите на листите на ГЕРБ и БСП - Мария Габриел и Елена Йончева, премина спокойно, но показа ясни разлики между двете.

"Това, което се затвърди от дебата между Елена Йончева и Мария Габриел е, че тичат по различни писти. Г-жа Габриел говори за ЕС и Европа доста подготвено, докато г-жа Йончева иска да сваля ГЕРБ и Бойко Борисов. Те не бяха правилните събеседници, но те са все пак водачи на листи. Повече отива на г-жа Габриел да спори с г-н Станишев, а на г-жа Йончева - с Антон Тодоров", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в „Здравей, България”.

„В последните седмици виждаме как се хвърля една социологическа димка, която има за цел да заблуда българските граждани, че двете сили са изравнени, което е далеч от реалността. Ако погледнете исторически назад във времето има изборни резултати, които показват ясна разлика между ГЕРБ и БСП и тя е от порядъка на 100 хил. гласа. В момента няма преобръщане на позициите. Ясно е, че ГЕРБ е пред БСП и се стреми в момента определени кръгове и хора в държавата да внушат точно обратното. Накрая като се види, че резултатът не е такъв, какъвто в момента се предсказва, че ще бъде, като нищо ще измислят втори сценарий тип „Костинбрид”, за да се обясни, че е станала някаква грандиозна изборна манипулация и заради това не са се изпълнили прогнозите на социолозите”, каза той.

Челен сблъсък в ефир: Елена Йончева - Мария Габриел

Политологът доц. Борис Попиванов заяви: „Габриел е демонстрирала натрупаните си познания по конкретиката на европейката институционална политика, на ЕК, а от друга страна Елена Йончева ясно постави на нейното внимание въпроси, по които все още партията, която представлява Габриел, не успява да даде убедителни отговори”.

„Аз не вярвам, че предизборните дебати са непременно форматът, който преобръща нагласите на избирателите и кара хората да предпочетат един кандидат пред  друг, но независимо от това те би трябвало да бъдат полезни, за да може избирателите да се запознаят реално с техните кандидати в спор, в диалог и да преценят по-добре за себе си", каза още той.

„Слабото място на Елена Йончева е, че все още има какво да научи по отношение на конкретиката на европейския политически процес, на европейските институции и начина, по който те функционират, форматът, в който те се заемат. Когато ставаше евродепутат Габриел едва ли е знаела много повече. Слабото място на Габриел е, че продължава да налага един дневен ред, който е свързан с много светла и розова представа за положението в България и да се бори с фалшивите новини, когато съществен проблем на нейната партия са истинските новини, а не фалшивите”, коментира доц. Борис Попиванов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@