1

Преминала е опасността за живота на 52-годишния мъж, който се самозапали пред Президентството на 13 март, съобщи координаторът на Комплекса по изгаряне и пластична хирургия и шеф на Клиниката по изгаряне в "Пирогов" проф. Огнян Хаджийски, цитиран от пресцентъра на болницата.

Във вторник успешно са били оперирани дълбоките изгаряния, които мъжът получи при самозапалването си в средата на миналия месец.

Мъжът вече се храни самостоятелно и се движи добре.

Димитър Димитров се запали на 13 март пред президентството. Той беше с 25% изгаряния на цялата глава, шията, гърдите и пръстите на двете ръце и с опасност за живота приет в "Пирогов".

Служители на НСО са го видели, реагирали са бързо и са го изгасили.

На 18 февруари се запали 26-годишният Траян Маречков в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

36-годишният участник в протестите Пламен Горанов се самозапали рано сутринта на 20 февруари в знак на протест пред общината във Варна. Той почина на 3 март. В негова памет 6 март бе обявен за ден на национален траур.

На 26 февруари 53-годишенният Венцислав Василев се самозапали в сградата на Община Раднево, област Стара Загора, пред очите на портиерката на общината. Пострадалият бе приет в Клиниката за изгаряния в Пловдив със 71% изгаряния и почина на 10 март.

На 22 март почина самозапалилият се в село Ситово 41-годишен Тодор Йовчев. Мъжът почина от полиорганна недостатъчност във Военноморската болница във Варна. Най-вероятните причини за отчаяната постъпка на Тодор Йовчев са безработицата, бедността и семейни проблеми.

Заради зачестилите случаи на самозапалване, Министерството на здравеопазването разпореди през март на Регионалните здравни инспекции да изготвят и стартират комплекс от мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@