16

Р аботниците от русенския военен завод "Дунарит" ще излязат на протест пред граничния пункт "Дунав мост" утре.

Причината е ново предупреждение за отнемане на лиценза за всички дейности на завода, в който работят 1300 души.  

Русия продължава с обвиненията за български оръжия в Сирия

Алепо пълен с български ракети и боеприпаси

Това е целенасочена атака срещу едно от предприятията във военно-промишления комплекс, което е на печалба, е позицията на синдикатите в завода.

Само за миналата година печалбата на "Дунарит" е 29 милиона лева, а в момента предприятието изпълнява договори за 60 милиона долара.

Причината за отнемането на лицензите  е обвинителен акт срещу член на съвета на директорите заради злоупотреби. Поради тази причина ще бъдат отнети позволенията на завода за производство, съхранение и търговия с военно-промишлени изделия.

Властите до момента не дават подробности за разследването, а от синдикатите настояват заводът да не затваря заради него. Те излизат на протест утре от 13ч. на кръговото преди "Дунав мост".

Източник: ЕПА/БГНЕС

„Целта е една-единствена, запазване работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи в завода Нашата работа е кооперирана, ние даваме работа на поне още три пъти по толкова от други фирми работници и техните семейства. Освен това при нас работят 80 процента млади хора, които също искаме да защитим“, заяви Диана Георгиева от КНСБ.

Изпълнителният директор Кръстю Кръстев обясни пред медиите, че в момента се подготвят материали, за да се обжалва процедурата по отнемане на лиценза. Вчера е изпратено становище на сдружение Българска охранителна индустрия за последиците за военно-промишления комплекс, ако „Дунарит“ спре да работи. 

Преди 2 години лицензът на завода за износ на продукцията му за кратко бе отнет заради сигнал на ДАНС, свързан с финансовата сигурност на страната. Заводът беше част и от активите във фалиралата КТБ. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@