Всички партии: Имаше купуване на гласове
Димитър Стоянов   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
20

"Ужасно купуване на гласове. Смятаме да оспорим резултатите на тези избори. Имаме реални доказателства", заяви първият в листата на партия "Атака" Димитър Стоянов.

На въпрос дали са направили някаква грешка по време на кампанията, Стоянов подчерта, че не е имало такива.

В Европейския парламент ще има повече представители от нашата партия, отколкото от представителите на Анкара, каза още той.

Гласовете на "Атака" са се вдигнали с 30-40 хил., заяви при влизане в НДК Волен Сидеров.

Тепърва ще обсъждаме данните получени от изборите, коментира Ивайло Калфин, водач на листата на Коалиция за България.

"Провали се обаче идеята за голяма победа на ГЕРБ. Българските гражданите не са убедени в ГЕРБ и техните идеи" каза още Калфин.

Ако резултатите от днешните избори за ЕП се повторят и на изборите за национален парламент, България ще изживее много тежък период, добави той.

Попитан за днешните резултати, Калфин каза, че всичко, което се е говорило през последните месеци за грандиозна победа на ГЕРБ, не се е случило.

ГЕРБ беше в по-благоприятна позиция, без да носи отговорността на властта, имаше възможност да проявява повече популизъм, коментира Калфин.

Нека да видим окончателния резултат, и тогава ще коментираме, заяви бившият министър на вътрешните работи Румен Петков (Коалиция за България).

Но второто място не е победа, категорично подчерта Петков. Аз очаквах по-добър резултат за БСП, допълни той. Според него въпросът е комплексен и много хора трябва да отговарят за това.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази на влизане в НДК неудовлетворението си от това, че правителството е позволило да има масово купуване на гласове.

Това по думите му е опорочаване на целия изборен процес. Явлението се е затвърдило и дори се е увеличило, каза Цветанов.

Попитан коя партия купува най-много гласове, Цветанов заяви, че според подадените жалби най-много сигнали за нарушения са били подадени срещу ДПС, "Лидер", РЗС и НДСВ.

Според Цветанов изненадата на тези избори са именно "Лидер" и НДСВ. Те с нищо не са променили политиката си, единственото е, че има материално стимулиране, което за мен е недопустимо, каза лидерът на ГЕРБ.

Благодаря на хората, които гласуваха днес и дадоха на евродепутатите на ГЕРБ да отидат в най-голямата партия в Европа, каза столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Би Ти Ви пряко от Банкя.

"Не мисля, че да управляващ с Доган е най-доброто. Няма нищо по-добро от това да гледаш как гласуват хората, това е демократично. Стига сте плашили хората, пенсионерите, нашите родители. Нищо не сте направили за тях, парите на пенсионерите ги изнесохте вие. Спри да плашиш хората", така отговори Борисов на изказването на Ивайло Калфин, водач на листата на Коалиция за България.

На въпрос как ще коментира купуването на гласове Борисов изрази съжаление, че "МВР и ДАНС не дават резултатите, които очаквали, партиите пускат жалби, скрити камери снимат, но полицията и ДАНС не работят.

На въпрос как ще помогнат тези резултати на ГЕРБ на следващите избори за национален парламент той каза, че това е безумно.

"Безумие е да се похарчат 100 млн. лв. във финансова криза. Да не работиш още един месец и затова не са виновни хората виновни са те (правителството - бел.ред.) Можеше днес да се приключи и с едните, и с другите избори, каза още Борисов. На въпрос дали гледа на РЗС, на "Лидер" и НДСВ като потенциални партньори Борисов каза: Не, разбира се.

Оттук нататък подаваме ръка на ГЕРБ за общи действия, каза председателят на СДС Мартин Димитров пред "Нова телевизия" на влизане в НДК. Той посочи, че на днешните избори за ЕП е имало много разпилени гласове към малки партии.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че ще поканят в тяхната коалиция всички партии, които не са купували гласове, след като се запознаят с резултатите.

Доволен съм от представянето на ДПС на евроизборите, каза лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган на влизане в НДК.

Време, в което избирателите са дефицит и доверието е дефект на всяка партия да имаш сигурни 350 000 гласа не е малко, посочи той. Не се оправдаха очакванията на наблюдателите за голяма разлика между първото и второто място, отбеляза лидерът на ДПС.

"Той заяви, че да се оправдаваш с ниската избирателна активност, значи да не си политик. Българинът винаги е бил чувствителен и интуитивен и с много голям исторически опит преценява какво доверие да даде и с каква отговорност да натовари определен субект", коментира лидерът на ДПС.

Той беше категоричен, че ДПС не купува гласове.

"Ние не купуваме гласове, нашият електорат е твърд, както и този на БСП. Имам чувството, че освен ДПС и някои политически сили, май всички останали купуват гласове", каза Доган. 

Доган оцени представянето на НДСВ на евроизборите с думите, че те са преодолели и отговорили достойно на това голямо предизвикателство.

Изборите за ЕП показват, че ни е грижа какво се случва в Европа и че Европа я е грижа за нас, каза Меглена Кунева, водач на листата на НДСВ.

Като цяло избирателната активност в ЕС е сравнително ниска - 46%, но тя се покачва в три от новоприетите страни - Литва, Естония и България, което ме радва, допълни Кунева.

Според нея резултатите за НДСВ не са сензационни.

Това е нормален изборен процес, в който хората решават кого да изберат. Повече ме интересува в какъв ЕП отиват 17-те български евродепутати, посочи Меглена Кунева.

По думите й добрият резултат на вота е оценка за работата й като еврокомисар през последните две години и половина.

Ще се борим поне за 20 депутати в Народното събрание и мисля, че това е постижимо, каза на влизане в НДК бизнесменът Христо Ковачки, чието име се свърза в с партия "Лидер".

Смешно е да се говори, че купуваме гласове, заяви Ковачки в отговор на въпрос.

Вярно е, че съм ходил по наши предприятия и съм молил работниците да ни вярват, но повече нищо не съм правил, допълни той. Не може за нас да са гласували само наши работници, след като сме получили вота на над 140 хил. души за изборите за ЕП, добави той.

За нас са гласували основно млади и активни хора, които искат нещо да се промени в държавата, заяви Ковачки.

По неговите думи от години политическата класа само обещава хубави неща, а нищо не се случва.

Гласуването под строй е второ по-ужасно явление след купуването на гласове, каза на влизане в НДК кандидатът за евродепутат от КБ Илиана Йотова.

Тя посочи, че е гледала репортаж, в който хора са си признавали, че са заплашвани да останат без работа и да не им се плаща. Попитана за кого говори, тя посочи, че става дума за партия "Лидер".

Пак отново ще се прочуем в Европа, това е страшно за България, коментира още Йотова.

"И Обама е купувал за нас гласове", с тези думи Емил Кошлуков от коалицията на "Новото време" и "Лидер" отрече обвиненията срещу партията му затова, че са спечелили изненадващо голям процент с ръцете на работниците на Ковачки.

Да се дадат на прокурор тези, за които има съмнения, че са купували гласове, заяви той.

Кошлуков със каза още, че очаква партиите от дясно да протегнат ръка към тяхната коалиция и че все още има време да се договорят за изборите за национален парламент. Синята коалиция, РЗС и ние, ще имаме повече гласове от БСП, няма смисъл да се делим, добави той.

Сигурни сме, че РЗС ще има поне един мандат в Европейския парламент, коментира водачът на листата на "Ред, законност, справедливост" Димитър Абаджиев.

По думите му РЗС като нов политически проект ще бъде представен и в националния парламент.

Всички гласове, които сме постигнали, са изцяло политически и емоционален вот, а не вот на основата на пари, коментира Абаджиев.

По собствените му думи обаче голяма част от вота ще бъде предопределен от купуване на гласове. 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в ивицата Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 минути

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 2 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 4 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията