4

Е динодушно с 87 гласа парламентът гласува решение за откриване на висше училище с наименование „Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Предложението е на Министерския съвет.

ВВУ „Георги Бенковски” е държавно висше военно училище, което се създава на базата на факултет „Авиационен” от структурата на Националния военен университет „Васил Левски”. В него ще се обучават студенти за придобиване на висше образование и за повишаване на квалификацията. Висшето училище ще развива научноизследователска и иновационна дейност, както ще се занимава и с приложни изследвания.

Пилотите ще получават сертификат и за гражданската авиация,

който ще важи също пред чужди потребители, одобриха депутатите. Ще се създадат условия за финансиране на обучението от национални и от чужди потребители.

Борисов: До 6 май възстановяваме Военновъздушното училище

Създаването на Висшето военновъздушно училище е в съответствие с националните и съюзни изисквания и с него ще се изпълни заложеното в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2020, пише в мотивите си вносителят.

Предвижда се в приходната част на бюджета на висшето училище да постъпват трансфери от държавата, финансова помощ от общините, както и дарения, спонсорство и собствени приходи. „Това е стратегическо решение, защото в авиацията са високите технологии, в това е бъдещето, в това е принадената стойност”, подчерта председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи днешния ден като наистина хубав за Българската армия,

като посочи, че грешка отпреди 17 години е поправена. „Сега даваме възможност на всички българи, които желаят да изучат авиационната професия, да получат това достойно образование тук”, подчерта той.

Министърът увери, че възстановяването на училището в Долна Митрополия няма да е за сметка на военния университет във Велико Търново и факултета му в Шумен. „Няма да местим преподаватели, спекулациите са безпочвени”, подчерта Каракачанов. Той припомни, че отдавна настоява за възстановяване на наборната служба и, когато това се случи, ще се наложи да бъде възстановено и артилерийското училище в Шумен.

„Днес държавата показа, че не само отделяме необходимите средства за модернизация, но и мислим в перспектива за обучение на качествени кадри за авиацията”, изтъкна вицепремиерът. По-късно той съобщи пред журналисти, че ВВУ „Георги Бенковски” ще приема курсанти догодина.

В отговор на въпрос

министърът обясни, че нальотът на пилотите ще се увеличи, когато има повече техника.

По думите му желаещи да станат пилоти има много, включително се опитват и с ходатайства. „Аз не съм се намесвал и ще ви кажа защо – защото, за да станеш пилот, е сложна работа, много от хората, които кандидатстват, не изкарват добри оценки, а там се иска много математика и много добра подготовка”, коментира Каракачанов.

Относно ракетната атака на базата на международната коалиция на Летище „Кандахар” в Афганистан, министърът на отбраната коментира, че няма пострадали български военнослужещи, но там има риск и той е ежедневен.

„В конкретния случай, слава Богу, за пореден път се разминаваме без поражения, но риск има”, посочи той. Според Каракачанов този случай няма да бъде повод за повишаване на дисциплината и вниманието на нашите военнослужещи, защото те знаят къде отиват и по принцип са в готовност за подобни инциденти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@