13

Поскъпване на водата в 27 населени места се очаква от януари. Най-голям скок е предвиден в Бургас и София – с 10%. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5%, съобщи БНР.

Увеличението на цените на ВиК услугите е очаквано

и е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от Комисията за енергийно и водно регуиране. Конкретното поскъпване за всеки град ще стане ясно към края на месеца.

Според предложенията от нова година най-много ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лв.

Във Враца поскъпването ще бъде ограничено

до 3 лв и 17 ст.на кубик, защото реалната цена надхвърля прага на социалната поносимост. Същото ще е и в Монтана, където ще бъде определена цена от 2 лв. и 96 с. за кубик. В София водата ще струва с около 20 ст. повече и ще стане около 2 лв. и 60 ст. за кубик.

От регулатора отново припомниха, че от години настояват да има подпомагане за водата за най-бедните потребители, така както има помощи за отопление.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@