0

И зложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" в столичната галерия "Структура" предизвика дискусия за автентичността на картините в нея.

Пред NOVA собственикът на платната обясни, че е бил сигурен, че притежава творба на Сирак Скитник, а не копие от корица на "Кама Сутра". Това, заедно с още поне 10 произведения в експозицията, се оказаха фалшификати и бяха свалени от галерията.

Скандал с изложба: "Кама Сутра" или Сирак Скитник

"Аз съм страстен колекционер. Това е нещото, на които разчитат всички измамници. Картините изглеждаха абсолютно автентично – бяха подписани с много близки до истината подписи на авторите, имаше и печати на две издателства. Смятах, че това са сигнали за автентичност", коментира собственикът на колекцията Николай Неделчев.

По думите му, в България няма средства, с които могат да бъдат проверени подобни картини.

"Някой е искал да ме дискредитира. Надявам се прокуратурата и разследващите органи да стигнат до края", заяви още той и допълни, че е важно да се създаде дебатът за фалшификатите, защото това трови общността на колекционери и галеристи.  

Случаят не е прецедент, заяви от своя страна Вежди Рашидов, 

председател на Комисията по културата и медиите в НС.

"Не можем да говорим за прецедент, знаете че това не е прецедент. Преди месец имаше множество репортажи за картините на Майстора. Знаете преди това още колко репортажи има за откраднати картини на Никола Танев, Илия Петров, Ставри Калинов и други", коментира той.

"Проблемът не е дали случаят е прецедент, или не. Проблемът е, че това се случва спокойно и безнаказано. И продължава да се случва, защото никъде никой не наказва никого и законът не се изпълнява", каза още Вежди Рашидов.

Според него в случая не става въпрос за някаква картинка или за единичен случай, а за срив на пазара на изкуството.

"Преди една година внесох закон точно срещу това и той гласи: Който фалшифицира, продава или дава невярно заключение за произведения на изкуството се наказва с глоба и с лишаване от свобода. Глобите могат да започнат от 50 хил. лв., а предметите на престъплението се отнемат в полза на държавата", каза Рашидов. "Има прокуратура и тя трябва да се сезира", категоричен е той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@